<<< Vissza

Történelmünk legszentebb napján

2006. március 17.

 
Helytörténeti kiállítás nyílt a Megyeházán.

Meglepően sokan jelentek meg március 15-én a Kossuth téren. Az ünnepi zászlófelvonást követően az önkormányzat, fegyveres erők és testületek, helyi párt- és civil szervezetek képviselői helyezték el a megemlékezés koszorúit Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál.

Az ünneplők a felújított volt megyeháza épületébe vonultak ezután. Szűknek bizonyult a hely, többen be sem fértek a díszterembe. A folyosón, a helyiség előterében várakozó tömeg sajnos keveset láthatott-hallhatott a rendezvényből. A díszteremben Szirbik Imre polgármester mondott beszédet, emlékezve "a magyar történelem legszentebb napjára". Mint mondta, éljen bárhol a magyar, március idusán másképp dobog a szíve. Aki szívében magyarnak érzi magát, tudja annak a napnak szinte minden rezdülését. Tudja, hogyan indult el Európából az a láng, amely végigsöpörve Párizson, Milánón, Bécsen át meggyújtotta a forradalom tüzét az akkori Pesten.

- Világosnál elbukott a magyar szabadságharc, - folytatta a szónok - de volt egy pillanata, amikor a nép összefogott. Petőfi, Vasvári, Széchenyi, mindenki egyet akart. Akkor, amikor 1848. március idusára emlékezünk, magunkra is gondolunk. Amikor döntés előtt állunk, vajon képesek vagyunk-e újra összefogni, keresni azt a pillanatot, s ha szükség van arra, hogy magyar a magyarnak megfogja a kezét, akkor ezt meg tudjuk-e tenni. Nemcsak akkor emlékezünk tisztességgel, ha tudjuk minden lépésüket, ha úgy tetszik, álmunkban is felébredve tudjuk a nemzeti dalt, a történelmet. Hanem képesek vagyunk tanulni példáikból. Ez a nemzet, ez az ország csakis akkor ment előre, amikor a nép összefogott, erejét egyesítette. Másfél évszád után, kívánom, az a lendület, amit 1848 jelent a magyarságnak, maradjon meg bennünk. Legyen meg a bölcsességünk, amit 1848 a magyarságnak adott, legyen meg bennünk a meleg szív, mely minden magyarért, határainkon belül és kívül egyaránt dobban, hogy nemzetünk ne oldott kéveként folyjék szét.

Az ünnepség a Békéscsabai Jókai Színház művészeinek zenés-irodalmi műsorával folytatódott, majd a szegvári Dobbantó táncegyüttes és a helyi Pengető citerazenekar adott műsort.

Azután következett egy másik ünnepélyes pillanat: a volt megyeházán részlegesen átadták a Koszta József Múzeum új épületét. Az alkalomra két kiállítással rukkolt ki az intézmény. Vörös Gabriella, a megyei múzeumi szervezet igazgatója a megye, a város és a szakminisztérium példátlan összefogását említette a történelmi évfordulón. Bejelentette: április 7-éig díjtalanul látogathatják a vendégek az állandó kiállítást. A Szentes város évszázadai című helytörténeti tárlatot, amelyet Labádi Lajos levéltár-igazgató rendezett, dr. Marjanucz László, a szegedi egyetem tanszékvezetője nyitotta meg. A szomszédos teremben - igaz, még nem a végleges helyén - Koszta József festményeit is megtekintheti a nagyközönség.

Az ünnepség befejezéseként 1848-as hangulatú zenével és ízvilággal Pilvax Kávéházba várták az érdeklődőket.

Lovas József


<<< Vissza