<<< Vissza

Zenetanulás - horgászengedélyért

2006. március 17.

 
A Közéleti Kávéház márciusi vendége Mihály Béla, a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója volt. A múlt hónap meghívottja, Mészáros Zoltán kérte fel a 28 éve Szentesre költözött tanár urat, a Városi Fúvószenekar vezetőjét, hogy meséljen magáról.

- Elfújni vagy elvezényelni sokkal jobban szeretem a dolgokat, mint elmondani - kezdte bemutatkozását az igazgató. Nem tősgyökeres szentesi vagyok, szüleim mindszentiek voltak. 1946-ban házasodtak össze. Édesapám kántor tanítói végzettségű volt, valószínűleg innen kaptam az indíttatást. A zene szeretete is édesapámtól származik, amatőr szinten hegedült, orgonált, zongorázott.

Édesanyám a mindszenti polgármesteri hivatalban dolgozott. Én 1954-ben, öcsém 1955-ben született. Általános iskolai tanulmányaimat Mindszenten végeztem 1960-68-ig. Édesapám igazgatóhelyettes volt, így nem követtem el kirívó csínyeket. A helyi labdarúgó csapatban is futballoztam.

A focival kapcsolatban elmesélt egy történetet. Amikor végzett a Zeneművészeti Főiskolán, a diplomaosztó után egy héttel volt egy futballmérkőzésük. Az ellenfél egy játékosával összefejelt és a járomcsontja eltört. Egyedüli szerencse az volt, hogy mindez a diplomakoncert után történt.

Még általános iskolások voltak, amikor édesapjuk javasolta, hogy tanuljanak zenét. A klarinét volt a kedvenc hangszere. Öccse nagyon szeretett horgászni, és szerette volna kiváltani a horgászengedélyt, de apja azt mondta, hogy csak akkor engedélyezi, ha elkezd zenét tanulni. Az idősebb testvér ugyanígy járt, tehát ő is elkezdett zeneiskolába járni Szentesre. A szegedi konzervatórium szakfelügyelője látott benne fantáziát, így amikor jelentkezett a konzervatóriumba, fel is vették. Szegedi diákcsínyeiről is mesélt. Egy április elsejei reggelen az újszegedi kollégiumból úgy indultak el a gimnáziumba, hogy pizsamát és úszósapkát viseltek. Amikor mentek át a hídon, szirénázva jött egy rendőr-autó és viccelődtek, hogy biztosan értük jön. Amikor beértek az iskolába, jöttek is a rendőrök. Az ország ekkor felszabadulásunk 25. évfordulójára készült, és a rendőrök azt hitték, hogy ők ezt az ünnepet próbálják meg kigúnyolni. Megúszták egy igazgatói figyelmeztetéssel, közbotrányokozásért.

A szegedi Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola énekzene és hangszeres tanár szakán végzett.

Amikor végzős volt, már a szentesi zeneiskolában tanított félállásban és járt a fúvószenekarba. 1975-ben végzett és ekkor nősült meg. Felesége szintén mindszenti, akkoriban a Rákóczi utcai óvodába járt dolgozni. Három év után kaptak lakást Szentesen. Közben katona volt Hódmezővásárhelyen. 16 hónap után leszerelt, visszakerült a zeneiskolába, azóta ott dolgozik. 1990 óta vezeti a városi fúvószenekart. Két felnőtt leányuk van: Erna klarinéttanár, Szentesen és Szegváron tanít, Ágnes tanítónő a Petőfi Sándor Általános Iskolában, és ő is részt a zeneoktatásban. 14 hónapos unokája a család szeme fénye.

M. A.


<<< Vissza