<<< Vissza

Kistérségben összefogva

2006. március 17.

 
A térség polgármesterei a derekegyházi vadászházban (Fotó: Vidovics)

A szövetkezés, az önkéntes társulás 1992-ben indult el, akkor alakult meg az Árpád Kistérségfejlesztő Egyesület. Úgy érezték, az erőket egyesíteni kell. Ez az összefogás, a társulás más, mint a korábban államigazgatási egységként működő járási rendszer volt.

Ma a társulás önkéntes, a döntéshozatalnál valamennyi településnek egy-egy szavazata van. Nyolc polgármester hozza a döntést.

A képviselő-testület nemrégen tekintette át azt az előterjesztést, amely a kistérség egyéves munkájáról szólt. Szirbik Imre polgármester nem véletlenül nevezte tanulóévnek a tavalyit a Szentes Kistérség Többcélú Társulása történetében, mert a működése során az volt az első teljes esztendő. A társaságnak Szentes mellett hét község - Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebestyén, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár - a tagja. A kistérség fejlesztéséhez kapcsolódóan eddig több mint 430 millió forintot sikerült különböző pályázatokon elnyernie a társulásnak.

A polgármester elmondta, a társulás felvállalta az oktatási, szociális, egészségügyi és területfejlesztési feladatok ellátását. Új intézményként vezették be a Pedagógiai Szakszolgálatot, melynek működését értékelik az óvodák, iskolák bevonásával, hiszen ezen még van finomítanivaló. Közös megelégedés van a gyermekek átmeneti otthona és az otthoni jelzőrendszer működése tekintetében.

Megoldódott az iskolabusz ügye Eperjesen, most Nagytőke is szeretne iskolabuszra pályázni. A város intézményei segítenek a kistérségi gyermekek oktatásában. A mentőállomás bevonásával megoldódik a kistérség háziorvosi ügyeleti ellátása, külön látnak el orvosi ügyeletet a felnőtt és gyermekorvosi területen.

Karikó Tóth Tibor egyetértett a Pedagógiai Szakszolgálat működésével, mint mondta, betölti funkcióját, kimegy a kistelepülésekre. Rossz iránynak tartotta azonban, hogy Eperjes községben megszűnt a felső tagozat az iskolában. A képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy ezzel csak ellehetetlenítjük a falvakat. Hozzáfűzte: félő, hogy a település könnyebben lemond a kötelező feladatokról. Nem helyesli, hogy az 5. osztályos gyerek utazzon az iskolabusszal. A falvak lassú sorvadásra vannak ítélve.

Kérdésekre válaszolva a polgármester kijelentette, nem szűnt meg iskola. Eperjes nem tudta fenntartani az intézményt, a szülői kérésre járnak be a gyerekek Szentesre. Az óvoda esetében megoldódott az, hogy nem kell délben hazavinni a gyermeket az óvodából. Derekegyház község is így menekült meg az összevont osztályok indításától. Szűcs Lajos alpolgármester a szülőkkel beszélve tapasztalta, hogy a szívesen viszik a városba a gyerekeket tanulni. Nem látja jónak, ha nagyon alacsony az osztály létszáma. Említette, hogy több országban a gyerekekért a bejáróba megy a busz és viszi a városi iskolába. Nyugati államokban is iskolabusszal közlekednek a gyerekek. Bejelentette, a szentesi iskolákban ismét létszámcsökkenés lesz, mert kevés gyerek érkezik a következő tanévre.

Móra József megemlítette, hogy az EU támogatások bizonyos létszámhoz vannak kötve. Ezt is figyelembe kell venni. Közösen kell pályázni. Az a fontos, hogy minden településen élhető települést tudjanak létrehozni a támogatásokból. Csak így tudnak változtatni helyzetünkön.

Pap Imre kifogásolta, hogy a nagytőkei és a magyartési gyerekek is áldatlan körülmények között utaznak. Hornyik László véleménye szerint jobb körülmények között tanulhatnak a gyerekek a városban.

Halmai László elmondta, hogy a kistérségi társulás lényege a kisebb települések összefogása. Azt kell nézni, hogy a kistelepüléseknek mi a jó, de ezt ne a város mondja meg. A város csak központi szerepet játszik. Szentesnek jó a kistérség, mert többet tud pályázni. Meg kell hallgatni a kint élő emberek véleményét is.

Baranyi Imre abszurdumnak vélte, amit a képviselőtársa elmondott. Hangsúlyozta, hogy minden község polgármestere egy-egy szavazattal rendelkezik, úgy, mint Szentes város polgármestere. Közösen pályáznak, ahol az önerőt általában a város tudja letenni.

Szirbik Imre megjegyezte, hogy nagyon sok szentesi külterületi gyerek többet utazik az iskolába busszal, ahol nincs konkrét felügyelet. A kistérségi társulásban önkormányzatok társultak, mely egyébként törvényi előírás is.

Farkas Sándor országgyűlési képviselő annak a véleményének adott hangot, hogy a települések jelentős része a társulási törvény miatt kényszerült erre, mivel nincs más lehetőségük. Véleménye: meg kellene teremteni, hogy a kistelepülésen lehessen élni, dolgozni, ne kelljen a gyerektől a felnőttig más településre, városba utazni a tanulásért, a megélhetésért.

Baranyi Imre kifejtette: eddigi élete során mindig azt látta, hogy nagy dolgokat megoldani csak összefogással lehet. Ez igaz a kistérségi társulás kapcsán is. Szó nincs arról, hogy kihalnak a kistelepülések. Nagyon sok fiatal vásárol lakást kistelepülésen, mert sokkal olcsóbb, mint Szentesen.
A polgármester elmondta: több kistelepülés jelzőrendszeres házi szociális gondozást sem tudna működtetni. A város többletterheket vállal, itt készülnek a pályázatok. Ez természetesen önkéntes, bármikor megszüntethető a tagság.

Erről beszéltek a polgármesterek nemrégiben a Szentes Kistérség Többcélú Társulása derekegyházi összejövetelén. Mint mondták, ahol a fejlesztésekhez nem volt elég forrás, Szentes kisegítette az önkormányzatokat. Szegváron például közös pályázattal jutottak hozzá a hulladékszigetekhez.

Derekegyházán a község első embere szerint jól működik a kistérségi társulás, ami nem szól másról, mint azokról az emberi kapcsolatokról, amely a települések között kialakult. Elhangzott: összefogással sok mindenben együtt tudnak dolgozni. Eperjesen elégedettek az iskolabusszal, mint mondta a polgármester, pontosan közlekedik. Szirbik Imre kifejtette: a város sok szállal kötődik a községekhez. A szentesi kedvezmények érvényesek a kistérség valamennyi településének lakosára is, nyugdíjasokra, diákokra egyaránt.

Lovas József


<<< Vissza