<<< Vissza

Pótolható a baromfikiesés

2006. március 17.

 

A magyar szárnyas egészséges és fogyasztható, ezt hangsúlyozta a Hungerit Zrt.-nél tett látogatásakor Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára. A keddi szakmai megbeszélést követően az államtitkár válaszolt a sajtó kérdéseire is, közben az asztalon a baromfifeldolgozó vállalat termékeiből kínáltak finomságokat.

A következő hetekben tetőzhet térségünkben is a madárinfluenza, ám Pász-tohy András úgy gondolja, nagyobb a híre, mint a valós veszély.

Országosan a baromfitermelés döntő része zárt rendszerben történik, a keltetéstől a piacra jutásig, így kiküszöbölhető a betegség. Ha bütykös hattyút
találnak a város mellett, a zárt termelés, az exporttevékenység attól még zavartalanul folyhat. Ezért az államtitkár fontosnak tartja, hogy az állategészségügyi intézetek minden szabályt betartassanak. A kormányzat részben marketing-pro-móciós eszközökkel, részben a baromfi-terméktanáccsal kidolgozott elgondolással szeretné az ágazatot stabilizálni. Az államtitkár kamattámogatásos, állami garanciás hitelről is beszélt, mely a feldolgozóiparnak és a termelőknek is lehetőséget biztosítana, hogy például tovább tárolhassák az árut, így kedvezőbb helyzetbe kerülhessenek. Ebben a régióban komoly hagyományai vannak az ágazatnak, itt egészen más hitelt kell alkalmazni, mint egy másik megyében, mondta az államtitkár.

A Hungeritnél is érzik, hogy a helyzet fokozódik, fogalmazott Korda János gazdasági vezető. Februárban ismét visszaesés következett. Most elsősorban bro-ilercsirkében 30 %-os termelés visszafogás mellett a megmaradó kétharmadnyi részt 25-30 százalékkal olcsóbban kénytelenek értékesíteni. A külföldi piacon érzékelhető távolságtartás, kivárás, de a baromfikiesést pótolhatják tovább feldolgozott, panírozott termékekkel, illetve kövéráruval, májjal.

Arról, hogy van-e a városnak terve arra az esetre, ha a madárinfluenza megjelenik, Szirbik Imre polgármester azt nyilatkozta: az országosan elfogadott koncepció szerint az állategészségügy kiemelten kezeli a nagyobb állatállományokat. A polgármester azt is elmondta, nagyon jó az együttműködésük a természetvédőkkel. Nem volt semmi probléma a városban telelő vadmadarakkal, reméli a továbbiakban sem lesz, s a munkahelyek, az emberek létbiztonsága megmarad.

D. J.


<<< Vissza