XXXVII. évfolyam 9. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ha mennél hideg szélben
 Robert Burns

2006. március 3.


Ha mennél hideg szélben
a réten át, a réten át,
rád adnám kockás takaróm,
öleljen át, öleljen át!
S, ha körülzúgna sors-vihar
Rémségesen, rémségesen:
Szívemben volna házad,
oszd meg velem, oszd meg velem!
Volna körülöttem zord vadon,
Sötét, vesztett, sötét, vesztett:
Mennyország volna nékem az
Együtt veled, együtt veled!
S, ha volnék minden föld ura
Az ég alatt, az ég alatt:
Koronám legszebb ékköve
Volnál magad, volnál magad!


Nőnap alkalmából ezzel a verssel és egy szál jelképes virággal őszinte tisztelettel köszöntünk minden hölgyet Szentes város képviselő-testületének valamennyi férfi tagja nevében.

Szűcs Lajos
alpolgármester

Szirbik Imre
polgármester

 


 

Elfogadott költségvetés
 

2006. március 3.


A központi költségvetés ebben az évben sem kényezteti el az önkormányzatokat. A kijelentés a helyhatóság 2006-os költségvetésének tárgyalásakor hangzott el. Rébeli Sz. Tamás az Érdekegyeztető Tanács olvasatából idézett a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az alapos előkészítő munka ellenére az idei költségvetés tervezetében a működési költségvetés hiánya 304 millió 580 ezer forint, az előző évben tervezett működési forráshiányhoz képest nőtt - sorolja a független könyvvizsgálói jelentés.


Bővebben


 

Sikeres küzdelem
 Segítség az elhelyezkedéshez

2006. március 3.


Sikeresen tértek vissza a munka világába annak a programnak a résztvevői, melyet az önkormányzat pályázott és valósított meg. A projekt a tavalyi év során ötven ember egy éves foglalkoztatását, illetve egy részük további alkalmazását írta elő az önkormányzati intézményekben.


Bővebben


 

Üveggel vágta meg a nyakát
 

2006. március 3.


Üvegpohárral vágták meg egy felszolgáló nyakát az egyik szentesi szórakozóhelyen. A rendőrség büntetőeljárást indított egy helybéli, 26 éves gyanúsított ellen emberölés kísérlete, társa ellen pedig garázdaság miatt.

A két vendég korábban úgy fogyasztott egy "kört", hogy nem fizetett, ezért a pincér a következő menetet már csak akkor akarta odaadni, ha a vendégek előre fizetnek. Ezen a két férfi annyira bedühödött, hogy előbb szóváltásba keveredtek a felszolgálóval, majd dulakodás történt. Később az egyik vendég egy üvegpoharat eltört, majd a pohár maradék részével a kezében megvágta a pincér nyakát. A gyanúsítottat még aznap éjjel elfogták, ügyét a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja a továbbiakban.


Bővebben


 

Egy útmutató különbségről
 

2006. március 3.


Én, a sok mindent megélt magyar állampolgár, tisztelettel és szeretettel jelentem minden jóakaratú polgártársamnak - különösen a nálam jóval fiatalabbaknak -, hogy a múlt héten valami ismeretlen jóakarat, vagy netán egy felkínált szerencse, elém helyezett két politikai szlogent. Egy régit, a múlt század közepéről, és egy vadonatújat, napjaink választási kampányának harcmezejéről.

A régi, a Hitlert dicsőítő, így szól: "Egy nép! Egy birodalom, egy vezér!" A másik, a mai, ezt mondja: "Van egy nép! Van egy ember! Van egy program!"


Bővebben


 

Jeles lelkészek otthona
 170 éve épült paplak

2006. március 3.


Református lelkészlak (1836.) Fotók: Vígh László

A szentesi református egyház megalakulása 1543-1549 közé tehető. Az érintett időben a határbeli földbirtokosok – Dóczi Miklós, Mágocsy Gáspár, Sövényházi Péter, Móricz Márton stb. – példáját követve a település egész lakossága (kb. 56 család, 400 fővel) reformátussá lett. Ettől kezdve ők használták a régi katolikus templomot, és a szomszédságában álló parókiát.


Bővebben


 

Betiltották az újságot
 Évfordulók - 2006

2006. március 3.


145 éve,
1861. február 25-én a városi közgyűlés megvitatta a megválasztandó országgyűlési képviselővel szembeni elvárásokat. Alapvető követelményként kimondták, hogy "ismerje erkölcsi és hazafiúi kötelességének a becsületszó szent esküje mellett nyilvánítani a választóközönség előtt, miként politikai hitvallásul egyedül s kizárólag csak az 1848-iki törvényeket veendi iránytűül a nemzet jövendő boldogsága megalakítása s megszilárdítására".

100 éve,
1906. február 25-én a szegedi királyi ügyész vizsgálatot indított a Szentesen megjelenő Alföldi Ellenzék c. újság ellen, többrendbeli királysértés és izgatás címén. (A lap felelős szerkesztője dr. Vajda Antal.)


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. március 3.


Vedd számba azokat, akiket igazán szeretsz. Utána vedd számba azokat, akik téged igazán szeretnek. Ha elkészítetted a két listát, akkor nézd meg: melyiken vannak többen? Végül nézd meg: melyik listán vetted számba a téged is megváltó Jézust?

Közismert az a sportoló, aki olimpiai aranyéremmel hazatérvén egy korábbi olimpiászról, népszerűségben, tejben, vajban fürödhetett, mégsem volt neki elég, súlyos kábítószerügybe keveredett. Járt "fent", most a "lent"-nél is mélyebbre süllyedve várja súlyos ítéletét. Azt kívánom neki, hogy ha megfizette vétke árát és újra szabad ember lesz, tudjon élni az élet középső szintjén.

Fejtő Ferenctől mindig van mit tanulni. Tőle idézek: "A vaskos könyveknek először mindig a végét olvasom el, utána a közepét, majd megnézem az elejét, utána olvasom el az egészet." Érdemes követni. Rájöttem, hogy amikor egy napi- vagy hetilapban terjedelmes cikket találok, először az első bekezdést, majd az utolsó bekezdést olvasom el és ha még él bennem a cím által keltett érdeklődés, akkor nézem át (foltokban) az egész írást. Van rá eset, hogy másként teszek, de az ritka, mint a kivétel általában.

Felfedeztem egy bírót, akinek a véleménye majdnem azonos a közvéleménnyel ("józan paraszti ésszel"). Kár, hogy már nyugdíjas...

Beteg "urak" nincsenek, csak beteg férfiak vannak. "Beteg hölgyek" sincsenek, csak beteg nők, beteg asszonyok és beteg lányok vannak. De egészségesen mitől válnak hölgyekké? Tudom: a hanyag szóválasztástól.

Dr. Imre Ernő

 


 

Fokozott ellenőrzés a Hungeritnél
 

2006. március 3.


Tovább szigorította az ellenőrzést a Hungerit Rt. a madárinfluenza veszély miatt. A baromfifeldolgozóhoz érkezők listáját az állategészségügyi szervnek jelentik, vendégek nem mehetnek az üzemekbe. A feldolgozásra kerülő állatokat beszállítás előtt a telepeken és az üzemben a feldolgozás során is többször vizsgálja állatorvos. Ezen a héten egy új gyorsteszttel is ellenőrzik a madarakat. A vágás előtt 2-3 nappal az állat torkából vett kenet alapján ellenőrzik, hogy nem fertőzött-e influenzavírussal. Az amerikai teszt használatát a baromfi terméktanács is támogatja.

 


 

Védett épületek
 

2006. március 3.


A szentesi polgármesteri hivatal nyilvántartásba veszi a város területén található, az épített múlt megőrzésére alkalmas épületeket, építményeket. Első lépésként az ingatlan tulajdoni lapját, térképmásolatát és a védett épületről készült fotót készítik el, majd az épület történetét dolgozzák fel egy helyi rendelet alapján. Védetté nyilvánítást bárki kezdeményezhet, így a műszaki osztály várja a lakosok javaslatait is, hogy mely ingatlanok, építmények, területek kerüljenek helyi oltalom alá.

 


 

50 millió gázközmű eladásból
 

2006. március 3.


Az önkormányzat évek óta tárgyal az 1994 után épült gázközmű eladásáról. Az 1994-ig épült gázvezetékek a privatizáció során a Dégáz Rt. tulajdonába kerültek, melynek értékét az önkormányzatnak ellentételezték. Az azóta épült mintegy 30 kilométer hosszú vezetékhálózat tulajdonviszonya azonban tisztázatlan. A szentesi önkormányzat piaci értéken mintegy 50 - 60 millió forintot szeretne kapni a gázközműért, a szolgáltató azonban ennél kevesebbet ajánl. Egy hatályos törvény szerint az 1994-től 1995 augusztusáig az önkormányzatok pénzéből készült gázelosztó-vezetékeknek 2008-tól a szolgáltató cég tulajdonában kell lenniük. Így van esély, hogy még ebben az évben megszületik a megállapodás az önkormányzat és a Dégáz között.

 


 

Felújítják a Talomi csatornát
 

2006. március 3.


A Talomi csatorna felújításának és belvízátemelő szivattyútelep építésének anyagi forrására pályázik a szentesi önkormányzat. A beruházással az Alsórét teljes belvízelvezető rendszere kiépülne. Tavaly elkészült a Tesco áruház környéki szakasz, most pedig a Kurcáig terjedő rész újulhat meg. Az önkormányzat a pályázat eredményétől függetlenül elkészíti a beruházást, melynek költsége 44 millió forint. Amennyiben az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program keretén belül sikerül pénzt nyerni, akkor az önkormányzatnak csupán a 11 millió forint önrészt kell biztosítania.

 


 

Mit kínálnak nekünk a "sógorok"?
 Az osztrák-magyar agrárpartnerségről Szentesen

2006. március 3.


A Magyar Agrárkamara meghívására a hét elején hazánkba érkezett az osztrák mezőgazdasági társszervezetek küldöttsége, akiknek tagjait - a honi képviseletekkel együtt - Budapesten fogadta Gráf József földművelésügyi- és vidékfejlesztési miniszter.


Bővebben


 

Előtérben a termálenergia
 Brüsszeli tárgyalás után

2006. március 3.


Farkas Sándor országgyűlési képviselő dr. Becsey Zsolt Európai Parlamenti képviselő meghívására háromnapos munkalátogatást tett Brüsszelben. A szakemberekkel létrejött megbeszéléseken Szentes térségét és a dél-alföldi régiót, a hazai mezőgazdaságot és energiaszektort érintő Európai Uniós döntések, gondok, problémák, megoldások, fejlesztések és lehetőségek kerültek napirendre. A brüsszeli munkalátogatás tapasztalatairól a honatya sajtótájékoztató keretében számolt be a média képviselőinek.


Bővebben


 

Mi van velük?
 

2006. március 3.


2005. november 15-én 22 új építésű, önkormányzati lakás ünnepélyes átadására került sor a Petőfi utcában. Az újdonsült lakók a helyszínen vehették át lakásuk kulcsait és a bérlőkijelölési határozatot.


Bővebben


 

Gyermekvédelmi támogatás
 Változott a törvény - változott az összeg

2006. március 3.


Lencséné Szalontai Mária


Rögtön az év elején került a figyelem középpontjába a megváltozott gyermekvédelmi támogatási rendszer. Akkor, január 10-ig arról kellett az érintetteknek dönteni: maradnak a régi támogatási rendszerben, vagy az új eljárás szerint kérik gyermekük neveléséhez a havonta juttatott pénzt. Februárban ismét égtek a telefonvonalak a szociálpolitikai osztályon, mert nem kapták meg a "rendszerest" a családok.


Bővebben


 

Emléket állítani esküdött
 

2006. március 3.


Wittner Máriával, az 56-os események tanújával találkozhattak az érdeklődők a Fidesz-központban február 24-én.
A kommunizmus áldozataira február 25-én emlékezünk. Minden, ami Wittner Mária előadásában elhangzott, ezzel kapcsolatos volt. Arról a múltról beszélt, amit átélt társaival, barátaival együtt, azokkal, akik már meghaltak, és azokkal, akik még élnek.

Wittner Mária október 23-ától sebesüléséig, november 4-éig vett részt a forradalomban. Húszéves volt, amikor letartóztatták. 1958-ban halálraítélték, és nyolc hónapig volt a halálos zárkán. Életfogytiglani büntetést kapott, ebből tizenhárom évet ült börtönben, 1970-ben szabadult. Utána sem volt sokkal jobb az élete, megrögzött ellenforradalmárnak könyvelték el. Amikor a társát kivégezték, megesküdött arra, ha valaha módja lesz rá, emléket állít neki, és nem hallgatja el az igazságot.

A félelemről is szólt. Arról, hogy a félelem mennyire megbénítja az embert tetteiben, cselekedeteiben. A félelem minden aljasságra képes, de ha a lélek szabad, akkor nem tud rajta úrrá lenni. Minél több felszabadult lélek lesz az országban, annál hamarabb fogják elérni azt a célt, amiért '56-ban harcoltak.

Az előadás után a református templom melletti kopjafához indultak a Polgári Körök tagjai, hogy megemlékezzenek február 25-éről, egy dicstelen napról. 1947-ben ezen a napon hurcolták el Kovács Bélát, a Kisgazda Párt elnökét a Gulágra, semmibe véve mentelmi jogát. Wittner Mária az 1989-ben a parlament lépcsőjén elhangzott versét szavalta el a kopjafánál.

Ezután az emlékezés koszorúit és mécseseit helyezték el az emlékműnél.

 


 

Örök törvények szerint él
 Pitti Katalin emlékeiről és hivatásáról

2006. március 3.


Pitti Katalin fellépett Kaposy Miklós kabaréjában is.

A közelmúltban egy hét alatt két helybeli rendezvényen is fellépett Pitti Katalin. A város szülötte, a Liszt Ferenc-, és Déryné-díjas, Városért-emlékérmes operaénekes a megyeházán, a konferencia központ ünnepélyes megnyitóján énekelt és szavalt, a városunkban rögzített rádiókabaré felvételén pedig kész volt humort is csempészni műsorába. A művésznővel a színházban készült az alábbi beszélgetés. Megosztotta velünk hitvallását is.


Bővebben


 

Remények, álmok, tervek
 Határkő a végzősök életében

2006. március 3.


Megtartotta hagyományos szalagavató bálját a sportcsarnokban a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola.

A végzősök nevében Vígh Zsuzsanna 12. G osztályos tanuló szavalta el Tompa Mihály Emléknapok című versét. Bugyáné Bakó Veronika igazgató először azokat köszöntötte, akik szalagot kapnak, majd azokat, akik szalagot tűznek. Elmondta, az iskola és az ifjúság életében vannak ünnepek, melyeket komolyabb, és vannak, melyeket oldottabb hangulatban ünnepelünk. Az utóbbiak közé tartozik a szalagavató bál is, melyet majd a ballagás és a bankett követ. A kis szalagon az iskola névadójának fényképe és két évszám látható, mely meghatározza a diákok életét. A szalagavató határkő: még itt vannak ugyan, de közeledik a tanév vége, a vizsgák ideje. Egy rövid félév van hátra addig, szorongással, tanulással, egy utolsó hajrával. Reményeket, álmokat, terveket jelképez a szalag: szüleik álmát és tanáraik reményét, hogy jó vezetőik voltak. Arra kérte a diákokat, hogy viseljék büszkén, méltón a szalagot, de egyben figyelmeztesse is őket, hogy be kell fejezniük tanulmányaikat.


Bővebben


 

Vendégünk: a Banchieri
 

2006. március 3.


Érdemes figyelemmel kísérni a város legrangosabb hangversenytermének műsorait, hiszen minden alkalommal különleges zenei csemegében részesülhet a tisztelt zeneszerető publikum. Március 7-én, kedden is különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat este 6 órakor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermébe. Az un. "a capella", vagyis kizárólag énekhangra komponált, és megálmodott muzsikában gyönyörködhet a kedves közönség.


Bővebben


 

Cseh Tamás
 Egy nemzedék krónikása

2006. március 3.


A februári, szolnoki rock-fesztiválon hiába kerestük őt, pedig ott állt a neve a plakáton, a fellépők sorában. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy indiántáborba vonult! Mintha ez az elfoglaltság fontosabb lenne a fellépéseknél, a tévé képernyőjén műsorvezetőként felbukkanó Cseh Tamás életében.

Márpedig március 9-én, csütörtökön 19 órára Szentesre várjuk őt, a Művelődési és Ifjúsági Házba, hogy a bemutassa dalait végre a helyi közönségnek is!


Bővebben


 

Miért 9?
 

2006. március 3.


János cipész közismert ember, Szentesről a fia - elektromos szakember - Köln városából utazott Szabadkára, ott találkoztak a nyolcvanas években.
Az apa később mehetett nyugatra. A fia életkörülményiről tájékozódott, ismerkedett városképpel...

A termékek bő választékainak árai kilences számokkal végződtek. Ennek okára idehaza nem jöttünk rá. Napjainkban az árak nálunk is - nagyobbik hányada - szintén kilences szám. Egy ismert üzletlánc akciója február 16-tól február 22-ig tart. Hirdető újságának első oldala tíz árucikket ábrázol. 49 forinttól 399 forintig. Ha 1-es szám lenne az utolsó: csodálkoznék. Sajnos Labádi János nélkül meditálok. 999 forint ár helyett nem reszkető kezekkel fizetnék 1000 forintot. Egyszerűbb! A pénztáros visszaadásra fordított munkaideje - fizetése 1 forintnál bizonyára több.

Epilógus: Kolduló embertársainknak illik 1 forintnál többet adni. Sapkájukban levő adományok nagyobb értékűek. A szegedi Mars téri kéregető asszony 100 forint összeget jelölt meg. A kerekösszegekből mínuszolt egy forint szatirikus jellegű.

Kátai Ferenc

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. március 3.


  • Alföldi gombócleves
  • Sertéslapocka burgonyafészekben
  • Töltött farsangi fánk


Bővebben


 

"Az elismerés kötelez"
 A 2005. év sportolója: Tóth Andrea

2006. március 3.


Tóth Andrea (képünkön), a Top-Cop Security–Hungerit Szentesi VK vízilabdázója lett a tavalyi esztendő legjobb szentesi sportolója. A kiváló játékos a válogatott tagjaként a 2005-ös montreali világbajnokságon szerzett aranyérmet. Pályafutását 1995-ben kezdte a BVSC-ben, ahol Györe Lajos irányítása alatt édesapja javaslatára kezdett vízilabdázni. Három évvel később junior Európa-bajnoki aranyat, rá egy évre világbajnoki bronzérmet nyert. 2001-ben bekerült a felnőtt válogatottba, ekkor Eb-aranyat szerzett, itthon pedig Magyar Kupát nyert. A BVSC-ből a BEAC-ba, onnan Dunaújvárosba igazolt, majd Szentesre került. Tavaly a bajnoki ezüstérmes, Magyar Kupa bronzérmes, és elsősorban a világbajnoki aranyéremmel fűszerezett szezonja után sokan úgy gondolták, eligazol városunk csapatából. Nem így történt, továbbra is a Top-Cop-Hungerit meghatározó játékosaként számíthatunk góljaira, remek játékára.

- Pompásan sikerült a tavalyi éve...


- Valóban így van, jól szerepeltünk a bajnokságban és a kupában. A válogatottban megszilárdítottam a helyem, az azt megelőző három évem ezzel szemben meglehetősen viszontagságos volt. De bebizonyosodott, hogy megérte küzdenem, mert világbajnok lehettem. Mindezek ellenére úgy érzem, nem egy év munkáját ismerték el a város sportvezetői, hanem azt hogy esztendők óta Szenteshez kötődöm, és innen szerezhettem vb-aranyat. Egy biztos, tovább motivál ez a mostani elismerés, hiszen ha az ember elért egy szintet, akkor az alá már nem szeretne kerülni. Ezzel így vagyok én is.

- Új edzője van a válogatottnak, találkozott-e már Szilágyi Péterrel?


- Dunaújvárosban vett részt a válogatott keret három napos összetartáson, ahol napi kétszer két órás edzéseken ismerkedhettünk Szi-lágyi Péterrel, ő pedig velünk. Igazából nem sokat tudunk róla, viszont az első benyomásaink abszolút pozitívak vele kapcsolatban.

H. V.

 


 

A fővárosban bravúrkodtak
 

2006. március 3.


Sovány hazai döntetlen után idegenbeli bravúrt ért el az elmúlt hétvégén a Legrand-Szentes férfi vízilabda csapata.

Juhász Zsoltékra amolyan kötelező házi feladatként szombaton az OSC-Kapos-vár gárdája várt a ligeti uszodában, ám sajnos ezt a leckét nem sikerült hibátlanul "felmondani". A várt győzelem elmaradt, ami a szurkolók számára egyértelműen csalódást jelentett. Annál nagyobb meglepetésre viszont másnap a fővárosban sikerült két vállra fektetni a BVSC-t, így összesen három ponttal lett gazdagabb két nap alatt a Legrand. Berki András, a Szentes vezetőedzője lapunknak elmondta, hogy az OSC ellen mindenki győzelmet várt játékosaitól, ez a tehet nyomasztóan hatott az egész csapatra. Ennek ellenére 5-3-as vezetéssel indulhattak neki az utolsó negyednek, ám ekkor abba a hibába estek, hogy ez már egy megnyert mérkőzés, nem lehet baj. Az OSC mindezt nem így gondolta, két góllal nyerték a záró játékrészt, és végül egy ponttal távoztak városunkból. Egyértelmű kudarcként élték meg ezt a derbit, ami után az edző azonnal elbeszélgetett játékosaival. Ezen a rövid "eszmecserén" elmondta nekik, hogy semmi sincs veszve, másnap lehet javítani. Berki András szerint elképzelhető, hogy ez a hazai iksz adott olyan lelkierőt a játékosoknak, ami győzelemhez segítette őket a Vasutas ellen. Történt mindez annak ellenére, hogy Szabó Nándor, Torday, Plézer és Juhász is kipontozódott a negyedik negyed kezdetére, így az utolsó nyolc percnek gyakorlatilag a cseresorral "ment neki" a Legrand. Ezen a találkozón azonban olyan tartása, olyan szíve volt a csapatnak, ami két pontot eredményezett a lefújást követően. A vezetőedző külön kiemelte Döbrőssy Viktor játékát, aki azon túl, hogy győztes gólt szerzett, kétszer biztos góltól mentette meg Horváth Tamás kapuját. Összességében Berki András a hétvége előtt kiegyezett volna a három ponttal, csak éppen fordított elosztásban képzelte el mindezt. Kedden vide-ozással töltötte a napot a gárda, mindkét mérkőzést alapos elemzésnek vetették alá a szakvezetők, majd folytatódott a felkészülés a következő bajnoki mérkőzésre. A Legrand-Szentes jelenleg kilenc ponttal a kilencedik helyen áll a tabellán.

H. V.

 


 

Bronzérmes diákolimpikon
 

2006. március 3.


Székesfehérváron rendezték meg a diákolimpia országos döntőjét. Csák Anikó ('94) a Szentes Városi Úszó Club sportolója a 93-94-es korosztályban 50 m leány mellúszásban bronzérmes lett. Növeli sikerének értékét, hogy ezt a teljesítményt az egy évvel idősebbek között érte el. Anikó a Kiss Bálint Református Általános Iskola tanulója. Edzője: Kádár Róbert.

 


 

Rangadó előtt a Legrand
 

2006. március 3.


Szoros mérkőzésen 5-4-es győzelmet aratott a Legrand-Szentes futsal csapata a Fortuna Sirokkó ellen hétfőn este. Végig a szentesiek vezettek, ám a Sirokkó nem engedte magát lerázni, de egyenlíteniük szerencsére nem sikerült. 1-0-s félidőt követően még négyet berámolt a Legrand, sőt akár több gólt is szerezhettek volna, ám a helyzetek kimaradtak. Koncz Zsolt, a Szentes játékos-edzője szerint a védekezésen már sikerült javítani, ám a helyzetkihasználás még nem az igazi. A találkozón Koncz kettő, Jernei, Szarvas, Varga Róbert pedig egy-egy gólt szerzett. Nem lesz könnyű dolga hétfőn a csapatnak, hiszen a kupadöntős, jelenleg bajnoki harmadik Aramis otthonába látogatnak Ábelék.

Ősszel Szentesen 4-4-es döntetlen született a két gárda összecsapásán, ezzel az eredménnyel most is kiegyeznénk. Koncz Zsolt úgy vélekedik, maximális koncentrációval, fegyelmezett játékkal pontot lehet szerezni a fővárosban.

H. V.

 


 

Egy félidőnyi rémálom
 

2006. március 3.


Kilenc gólos vereséget szenvedett a Top Cop Security - Hungerit Szentesi VK női vízilabda csapata Dunaújvárosban.

A mieink nem titkoltan azzal a szándékkal utaztak a főiskolásokhoz, hogy egy szoros mérkőzésen ponttal, esetleg pontokkal térjenek haza. Mindebből aztán semmi nem lett, hiszen - bár a félidőben még a Szentes vezetett 6-5-re - a találkozó végén az összeomló vendégeket leiskolázta a tavalyi bajnok. Kocsis István, a Hungerit vezetőedzője a 17–8-as kudarc után arról számolt be, hogy folyamatosan elemzik, átbeszélik a mérkőzés tanulságait. Valószínűleg van mit megtárgyalni... Az biztos, hogy már az első félidőben rengeteg váltás- és helyezkedésbeli hibát követtek el. Ennek ellenére, mivel kiállításokat harcoltak ki, azokat pedig jó százalékban ki is használták, előnynyel vághattak neki a harmadik nyolc percnek. Ekkor azonban már passzívvá vált a Hungerit játéka, a szentesi csapatot felőrölték a házigazdák. Ezt a játékrészt 7-2-re, az utolsó 5-0-ra nyerte a bajnok. Kocsis István a negyedik negyedben kapust cserélt, és a fiataloknak is lehetőséget adott a játékra. A vezetőedző szerint kizárólag erőszakosabb, dinamikusabb teljesítménnyel lehet eredményt elérni a jövőben.

Szombaton délután a válogatottak sorát felvonultató listavezető Domino-BHSE-Polo vendége lesz a Top-Cop, amely jelenleg a felsőházi tabella harmadik helyén áll négy ponttal.

H. V.

 


 

Költözik a múzeum
 

2006. március 3.


A Koszta József Múzeum március 15-én ünnepélyes keretek között foglalja el helyét a felújított volt megyeháza épületében. A szakemberek már hetek óta rendezkednek, pakolnak a régi ligeti épületben és közben az új múzeumi termekben.

Március 15-én, szerdán fél 12-kor adják át a nagyközönségnek az új múzeumépület egy részét. Ekkor nyílik meg a Szentes város évszázadai című állandó helytörténeti kiállítás Labádi Lajos levéltárigazgató rendezésében és ideiglenes hellyel a Koszta József-kiállítás.

A felújított megyeháza területének 85 százalékát a megyei önkormányzat birtokolja. A megye fenntartásában működő levéltár eddigi területének közel dupláját használhatja. A levéltár teljes beköltözése március végére várható, míg a Koszta József Múzeum várhatóan az év során fokozatosan veszi birtokba az épületet.

Előzetes tervek szerint április 7-től lesz látható a pozsonyi Szlovák Nemzeti Múzeumtól kölcsönzött művekből rendezett Mednyánszky-kiállítás. A múzeum felavatását szeptemberre tervezik, addigra a többi állandó kiállítás és egy multimédiás előadóterem is elkészül a megyeházán.

(Kép és szöveg: Vidovics)

 


 

Szeniorok Nyíregyházán
 

2006. március 3.


Maroknyi csapattal képviseltette magát a Szentesi Delfin ESC a Nyíregyházán rendezett versenyen. Szerencsére az eredményeket ez nem befolyásolta, mert valóságos éremeső kísérte az úszókat.

Cseuz László: 50 gyors, 100 mell, 50 hát, 100 pille, 200 vegyes, 400 gyors, 50 mell, 100 hát, 50 pille, 100 gyors 1. Pengő Erzsébet: 50 gyors, 200 vegyes, 400 gyors, 100 gyors 1. Bocskay Zsófia: 400 gyors, 100 pille, 100 gyors 1. 200 vegyes, 60 gyors, 50 pille 2. Debreczeni Beáta: 100 mell, 100 pille, 50 mell 1. 200 vegyes, 50 pille 2, 50 hát, 100 hát 3. Dr. Bakacsi Gyula: 100 mell, 50 mell 1. 50 hát, 100 hát, 100 gyors 2. 50 gyors 3. Balázsné Lukátsy Katalin: 200 vegyes 1. 50 gyors, 100 mell, 50 hát, 50 pille, 100 gyors 3. Dr. Kanyó Ádám: 100 gyors 1. 50 gyors, 400 gyors, 100 hát 3. Kasza József: 50 hát 2. 100 pille, 100 hát 3.

 


 

Békési vereség
 

2006. március 3.


Lejátszotta soros mérkőzését a sakk NB II. Tóth László csoportjában a Szentesi Spartacus SK csapata. A 7. fordulóban Békésre látogattak dr. Makay Andorék. A Békési Torna Egylet gárdája nem bizonyult szíves vendéglátónak, a csapat 8-4 arányban legyőzte a szentesieket. Az utóbbiak győzelmét Hajdú Balázs szerezte. Döntetlent játszott: Csaba Imre, Vámos Viktor, Czibolya Ferenc, Fábián Nagy Sándor, Mészáros Imre és Hajdú István.

A tabellát a Maróczy SE vezeti 53 ponttal, a Szentesi Spartacus SK csapata a 7. helyen áll 31 ponttal. Mivel a Battonya visszalépett, a bajnokságban a szentesiek számára kis szünet következik. A csapat március 19-én Szolnokon játsza következő mérkőzését.

 


 

Kézilabda
 

2006. március 3.


Farsangi női kézilabda tornát szervezett a Szabadidős Sportklub az elmúlt hétvégén. A sportcsarnokban tartott megmérettetésen az alábbi eredmények születtek: 1. Szentesi Kinizsi, 2. Szabadidős SK, 3. Fábiánsebestyéni SE, 4. Csongrádi Tisza-part SE. Az első helyezettnek járó serleget Varga Árpád önkormányzati képviselő ajánlotta fel.

 


 

Családi események
 

2006. március 3.


Született:
Pásztor Antalnak és Rabi Ildikó Ilonának (Köztársaság u. 12.) Joel Dániel, Held Tibornak és Pitrik Ilonának (Csongrádi út 58.) Lilla, Pető Tamás Dezsőnek és Kaucz Bianka Erikának (Csongrád, Csaba királyfi u. 10.) Péter András nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Krausz Zsolt (Pintér u. 4.) és Radich Szilvia (Bercsényi u. 34.).

Elhunyt:
Gyermán József (Honvéd u. 69.), Sáfrán Sándor (Boros S. u. 1.), Nagy Iván Zoltánné Császár Etelka (Apponyi tér E ép.), Bíró Sándor (Soós u. 19/A), Vajda János (Rákóczi u. 93/A), Sarkadi-Szabó József (Alsórét 234/A), Fülöp László (Csongrád, Justh Gy. u. 36.), Csobán László (Csongrád, Fohász u. 16.), Szabóné Nyilas Erzsébet (Csongrád, Kertész u. 2.)

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz