<<< Vissza

Mit kínálnak nekünk a "sógorok"?
Az osztrák-magyar agrárpartnerségről Szentesen

2006. március 3.

 
A Magyar Agrárkamara meghívására a hét elején hazánkba érkezett az osztrák mezőgazdasági társszervezetek küldöttsége, akiknek tagjait - a honi képviseletekkel együtt - Budapesten fogadta Gráf József földművelésügyi- és vidékfejlesztési miniszter.

Következő állomásként a vendégek Szentesre látogattak és tárgyalásokat folytattak dr. Csikai Miklóssal, a Magyar Agrárkamara elnökével és munkatársaival a két ország agrárszervezeteinek konkrét együttműködéséről az Európai Unió lehetőségein belül. A program keretében megtekintették az Árpád Agrár Rt. üzemegységét, majd a részvénytársaság központjában kedden délelőtt - elutazásuk előtt - közös sajtótájékoztatóra került sor, ahol beszámoltak a kölcsönös tapasztalatokról és szándékokról.

Rudolf Schwarzböck, az Osztrák Mezőgazdasági Kamara elnöke többek között kiemelte: az osztrák-magyar agrárpartnerség olyan ellensúly kialakítását teszi lehetővé az Európai Unióban szintén résztvevő és erős mezőgazdasággal rendelkező Dániával és Franciaországgal kapcsolatban, amelynek hatása minden bizonnyal kiterjed a termék-előállításra és az értékesítés folyamataira. Ezen túlmenőleg számos alkalom nyílik a széles körű kooperációra például az úgynevezett bioenergia felhasználásában és a magasfeldolgozottságú mezőgazdasági árucikkek piacán, nemkülönben a gazdálkodó emberek pozíciójának javításában. Kívánatos az öszszefogás a cukor- és malomipar tekintetében is.

Dr. Csikai Miklós hangsúlyozta a magyar agrárképviseletek önállóságát, amire minden kormány időszakában szükség van, akárcsak a ciklusokon átívelő mezőgazdasági stratégiára. A szentesi térségben is megépült új gabonatárolóknak nem végső célja évről évre befogadni az itteni földek termését, hanem kedvező időpontot és mértéket kell, hogy adjanak az előnyös piaci értékesítéshez és forgalmazáshoz. A mezőgazdasági alapanyagok génkezelésével nem szimpatizálnak a szakemberek sem Ausztriában, sem Magyarországon, de ettől függetlenül a versenyképesség erősítése mindig elsőrendű feladat a különböző ágazatokban. A napjainkban nemzetközileg is annyira aktuális madárkór izolálására minden Európai Uniós országban, így osztrák szomszédainknál és nálunk is minden vonatkozásban képes az állatorvosi szolgálat! Mindenkinek tisztában kell lenni azzal a ténnyel, hogy a madárkór igazából nem humán betegség és ezért felelőtlenség indokolatlan riadalmat kelteni a hazai közhangulatban és rossz irányba vinni az események megítélését. A magyar baromfi egészséges, fogyasztásra alkalmas, mert ennek állategészségügyi, tartási és feldolgozási feltételei messzemenően biztosítottak! A magyar mezőgazdaság, a magyar vidék számára újfajta érvényesülést is jelent a bioenergia mindenféle szempontból.

bert


<<< Vissza