<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2006. március 3.

 
Alföldi gombócleves

Elkészítés:
Kevés olajban vagy zsírban megfuttatunk egy kis kanál pirospaprikát, majd azonnal felengedjük vízzel. Sóval, borssal ízesítjük, beleteszünk egy kettévágott zöldpaprikát, paradicsomot, zellerzöldet és erősen kiforraljuk.

Közben elkészítjük a gombócokat:
szikkadt zsemléket kockára vágjuk, megpirítjuk, majd egy tálba téve elkeverjük egész tojással, megszórjuk ételízesítővel, és elkeverjük annyi tejföllel, hogy sűrű galuskatésztát kapjunk. Ebből a masszából kiskanállal - kézzel kissé megformálva - gombócokat készítünk. A levest addig forraljuk tovább, míg a gombócok megfőnek.

Sertéslapocka burgonyafészekben


Hozzávalók 2 személyre:
40 dkg kicsontozott sertéstarja (3 cm vastag szeletek) vaj, burgonya, só, őrölt bors, tejszín, reszelt sajt.

Elkészítés:
A befűszerezett hússzeleteket vajban mindkét oldalukon hirtelen megsütjük, tűzálló tálba helyezzük. A hús köré helyezzük a megtisztított, felszeletelt burgonyát, mindkettőt meghintjük sóval, borssal. A tejszínt és a reszelt sajtot öszszekeverjük, és a felét a burgonyára öntjük. A tálat sütőbe helyezzük, és 15 perc sütés után a tejszínes sajt másik felét is a tetejére öntjük, és készre sütjük.

Töltött farsangi fánk


Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 5 dkg cukor, 3 db tojás, 2-3 dl tej, fél dl rum, fél dl narancslé, 5 dkg vaj, reszelt citromhéj, só, 15 dkg baracklekvár, 10 dkg darált dió, 10 dkg cukor, a sütéshez zsír vagy olaj.

Elkészítés:
10 dkg lisztből, 1 dl tejből, csipetnyi sóból és az élesztőből kovászt készítünk. A maradék cukrot feloldjuk a rum és a narancslé keverékében, hozzáadjuk a kovászt, a többi lisztet, a tojássárgáját, a citromhéjat, a maradék tejet és az olvasztott vajra apránként beleöntve alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó a tészta, ha az edény falától elválik és hólyagos lesz. Konyharuhával letakarjuk, duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk. Minden második közepére kevés lekvárt halmozunk, a tészta szélét bekenjük tojásfehérjével és ráhelyezünk egy üres tésztát a széleit ujjunkkal összenyomkodjuk és tovább kelesztjük. Zsiradékban a tészták mindkét oldalát szép pirosra sütjük, jól lecsöpögtetjük. Még melegen cukrozott dióban megforgatjuk és baracklekvárral tálaljuk.

Jó étvágyat!


<<< Vissza