<<< Vissza

Jeles lelkészek otthona
170 éve épült paplak

2006. március 3.

 

Református lelkészlak (1836.) Fotók: Vígh László

A szentesi református egyház megalakulása 1543-1549 közé tehető. Az érintett időben a határbeli földbirtokosok - Dóczi Miklós, Mágocsy Gáspár, Sövényházi Péter, Móricz Márton stb. - példáját követve a település egész lakossága (kb. 56 család, 400 fővel) reformátussá lett. Ettől kezdve ők használták a régi katolikus templomot, és a szomszédságában álló parókiát.

Amint ismert, a Helytartótanács 1746 júliusában meghozott döntése értelmében, a reformátusok által használt templomot és egyéb épületeket (iskola, paplak, kántorlak) át kellett adni az ekkor még igen csekély számú katolikusoknak. A szigorú parancs azonban megengedte, hogy a földesúr - báró Harruckern Ferenc - a reformátusok részére helyet jelöljön ki új templom és harangláb építéséhez. A szerény méretű építmény 1747 végére készült el, az akkori városháza és az uradalmi épületek közelében (nagyjából a református nagytemplom mai helyén).

Az egyház 1748-ban az új templom északi szomszédságában építette fel az új parókiát, a mai lelkészlak telkén (korábban Templom köz, utóbb Kiss Bálint u. 2.). A lakás két szobából, konyhából és tanulószobából állt. Az akkori szokásnak megfelelően a lakóház az udvar közepére volt építve, arccal déli irányban. A gazdasági épületek (istálló, kocsiszín, ólak, kamrák) az udvar északi oldalán, a lakóház mögött voltak elhelyezve. A telek nyugati részén a tanulóház állt, benne a kurátorok (egyházi gondnokok) szobájával.

A parókia az 1760. évi tűzvész alkalmával a templommal együtt leégett, de a régi alapokon újból felépítették. 1823-ban már annyira rossz állapotban volt, hogy felújítása helyett új paplak építését határozták el. Két terv is készült, de mivel az uradalomtól nem kaptak engedélyt
a téglaégetésre, az építkezést elhalasztották. A nagytemplom építése (1808-1826) egyébként is minden pénzt felemésztett.


A lelkészlak tornáca

1836 tavaszán a presbitérium ismételten kimondta, hogy az elavult és teljesen alkalmatlanná lett paplak helyett a kor követelményeinek megfelelő lelkészlak építtessék. Szerződést kötöttek Na-varo Ferenc kőműves mesterrel, aki a ma is álló földszintes, magas tetejű, oszlopos tornáccal ellátott, nemesi kúriára emlékeztető épületet az év végére készítette el. Az új parókia egy előszobából, 6 lakószobából, konyhából és pincéből állt. A régi lakás végső, keleti szobája lett a tanu-lószoba. Az udvart kőoszlopos kerítéssel vették körül. 1857/58 folyamán egy 10 öl hosszú és 3 öl széles (kb. 20x6 m) melléképület és istálló épült; ugyanekkor újrafestették a lelkészlak helyiségeit.

A ma már egyedinek számító, klasszicista stílusú műemléki épület első lakója Kiss Bálint tudós esperesünk volt, akit számos jeles férfiú követett, így - a teljesség igénye nélkül - Révész Imre, Filó János, Szalai István, Futó Zoltán, Böszörményi Jenő, Imre Ernő. Az egyházi hivatás mellett valamennyien beírták nevüket valamely tudományágba, szépirodalomba, illetve élénk közéleti szerepvállalásukkal elnyerték a város lakóinak megbecsülését, szeretetét. (Nevüket a belső tornácon nem ártana maradandó formában is megörökíteni.)

Labádi Lajos


<<< Vissza