<<< Vissza

Gyermekvédelmi támogatás
Változott a törvény - változott az összeg

2006. március 3.

 
Lencséné Szalontai Mária

Rögtön az év elején került a figyelem középpontjába a megváltozott gyermekvédelmi támogatási rendszer. Akkor, január 10-ig arról kellett az érintetteknek dönteni: maradnak a régi támogatási rendszerben, vagy az új eljárás szerint kérik gyermekük neveléséhez a havonta juttatott pénzt. Februárban ismét égtek a telefonvonalak a szociálpolitikai osztályon, mert nem kapták meg a "rendszerest" a családok.

Annak ellenére, hogy az 1088 háztartás mindegyikébe postázta a hivatal a megszűntető határozatot, még mindig sok a kérdőjel: mi a teendőjük, hogyan kérhetik az új rendszerben is a jogosultság megállapítását, kik kaphatják a megemelt családi pótlékot?

1997. november 1-je óta azok a családok kaphatták a rendszeres gyermekvédelmi támogatást, ahol iskoláskorú gyermeket neveltek, és az egy főre jutó jövedelem nem haladta meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum összegét. Gyermekenként ez az összeg tavaly év végéig 5434 forintot jelentett. Január elsejétől nem csak ők, hanem minden család a családi pótlékba beépítve kapja az ennek megfelelő összeget - sorolta Lencséné Szalontai Mária, a szociálpolitikai osztály vezetője. Ez egy gyermek esetében az eddigi 5000 forint helyett 11000 forint megemelt családi pótlékot jelent.

A rendszeres ellátásban eddig részesülők január tizedikéig dönthettek arról, melyik ellátást kívánják igénybe venni. Pár száz forinttal a megemelt családi pótlék az előnyösebb, akik a régi juttatást kérték csak március végéig maradnak abban a rendszerben, mert április elsejétől automatikusan a nagyobb összegű családi pótlékot kapja majd minden család. Azonban a választási lehetőség országosan a figyelem középpontjába emelte a törvényi szabályozást.

A januári, immár megemelt családi pótlékot februárban kapták kézhez a szülők, értelemszerűen elmaradt a külön „rendszeres“ ebből eredt a mostani felfokozott érdeklődés.

Lencséné elmondta, hogy a rendszeres gyermekvédelmi támogatással sokféle kedvezmény járt együtt: az iskolai ötven, a bölcsődei és óvodai száz százalékos étkezési támogatás, a tankönyvkedvezmény és az egyszeri beiskolázási támogatás. Ezek a kedvezmények továbbra is megmaradnak apróbb változtatásokkal, de a juttatásokhoz a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot kell igazolni. Ezt egy igénylőlapon tehetik meg, az eddig megszokott eljárásnak megfelelően, melyet most egy vagyonnyilatkozattal kell kiegészíteni.

A kedvezményre vonatkozó változások pedig azt jelentik - folytatta az osztályvezető, hogy az év elejétől a támogatott alsó tagozatos gyermekek is az óvodás és bölcsődésekhez hasonlóan ingyen étkezhetnek. A nagykorú tanulók esetében pedig augusztus 31-ig a nyugdíjminimum 110 százalékát tekinthetik az egy főre jutó nettó jövedelem alapjául, mely így 28000 forintot jelent a kiskorúaknál számított 25600 forinttal szemben. Szeptember 1-jétől megszűnik ez az ún. nagykorú átmenet, mely Szentesen 155 fiatalt érint.

A magasabb jövedelemhatárt veszik figyelembe a gyermekét egyedül nevelő szülő, illetve a tartósan beteg, fogyatékos gyermeket nevelő szülők kereseténél is.

Nagyon hirtelen lépett hatályba a törvény, amely ezért úgy szabályoz: akinek 2005. december 31-ig fennállt a rendszeres gyermekvédelmi támogatásra való jogosultsága, azt 2006. július 30-ig jogosultnak kell tekinteni. Eddig kell a szülőknek az évenként aktuális kedvezményre való jogosultság megállapítását kérni. Ez azért is nagyon fontos – fejtette ki Len-cséné Szalontai Mária, mert az idén júliusban kapják az egyszeri beiskolázási támogatást, illetve az étkezési és tankönyvtámogatást az új tanévben ennek birtokában igényelhetik.

Nagy Andrea


<<< Vissza