<<< Vissza

Cseh Tamás
Egy nemzedék krónikása

2006. március 3.

 
A februári, szolnoki rock-fesztiválon hiába kerestük őt, pedig ott állt a neve a plakáton, a fellépők sorában. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy indiántáborba vonult! Mintha ez az elfoglaltság fontosabb lenne a fellépéseknél, a tévé képernyőjén műsorvezetőként felbukkanó Cseh Tamás életében.

Márpedig március 9-én, csütörtökön 19 órára Szentesre várjuk őt, a Művelődési és Ifjúsági Házba, hogy a bemutassa dalait végre a helyi közönségnek is!

A dalait, igen, mert azoknak - és ezt mind a "mai fiatalok" kedvéért mondom - ő a zeneszerzője is, nem csak az énekese. A szövegek az író és filmrendező Bereményi Géza tollából valók.

A szerzőpáros a hatvanas évek vége óta dolgozik együtt, a Csengey Dénes alkotta „Mélyrepülés“ albumot leszámítva, megszakítás nélkül. Ezek a dalok többnyire egy szál gitár kíséretében szólalnak meg a pódiumon, mintegy aláhúzva, hogy e szellemi projektben nem annyira a muzsika, hanem sokkal inkább a szöveg, a mondanivaló az, ami fontos.

A hetvenes évek végén, amikor évenként jelentek meg lemezei ("Levél nővéremnek", "Antoine és Désiré", "Fehér babák takarodója"), Cseh Tamás különösen a fővárosi értelmiség körében vált népszerűvé. A dalok aztán, mint afféle élethelyzet-dalok, közérzet-dalok, ember a történelem viharaiban-dalok, egyre inkább kinőtték magukat, és nőtték (élték) túl azt a kort, amelyben születtek.

Ma pedig, mintha a reneszánszukat élnék. Mintha ma még nagyobb szükségünk lenne Cseh Tamásra. Mert, ez a világ nem a Cseh Tamásoké! Ez egy túlpolitizált, gazdasági válsággal sújtott világ, amelyben nem csak a gazdaság, hanem az egészséges értékrend is súlyos válságba került. Egy lebutított fogyasztói társadalom, amely annyira rosszul tűri az egyéniséget, a gondolkodó embert, hogy az már ellenállásra késztet. Annak pedig, aki a jelen helyzetben a gondolkodás útját meri választani, szüksége van mintára, szüksége van emlékekre, és emberi érzésekre. Vagyis, szüksége van arra a Cseh Tamásra, aki most új lemezt készít, és aki "Válogatott dalok" címmel ad koncertet nálunk. Aki nem csupán nosztalgiázni hív.

Egy hosszabb interjú a művésszel a Rockinform aktuális számában olvasható, amely nem csak az előadót, hanem az embert is közelebb hozza egy picit.

Olasz Sándor


<<< Vissza