<<< Vissza

Sikeres küzdelem
Segítség az elhelyezkedéshez

2006. március 3.

 
Sikeresen tértek vissza a munka világába annak a programnak a résztvevői, melyet az önkormányzat pályázott és valósított meg. A projekt a tavalyi év során ötven ember egy éves foglalkoztatását, illetve egy részük további alkalmazását írta elő az önkormányzati intézményekben.

"Küzdelem a munka világából történő kirekesztődés ellen" címen fut a projekt, s a 2005-ös év tapasztalatait öszszegző záró konferenciára február végén került sor a polgármesteri hivatal dísztermében. Éppen ezen a helyen tartották mintegy másfél éve az első tájékoztatást a programra jelentkezőknek. Többszörös volt akkor a túljelentkezés. Szirbik Imre polgármester szerint felnőtt egy olyan generáció, mely már nem láthatta szüleit munkába készülődni reggelenként. A program fő célja a hátrányos helyzetűek, a munkaerőpiacon nehezen boldogulók segítése volt. Ezt és a hasonló pályázati lehetőségeket a Polgármesteri Hivatal munkatársai szívügyüknek tekintik, fogalmazott Mészáros Ágnes projektasszisztens.

A munkateremtő programot az Európai Szociális Alap (ESZA) támogatta, a kht. programigazgatója, Köves Alexandra azt említette: a projekt a halmozottan hátrányos helyzetű munkanélkülieket, nagy számban roma származásúakat igyekszik a munkaerőpiacon elhelyezni. 390 hátrányos helyzetű települést vontak be az országos programba, s közel 3000 munkanélküli, ebből kétezer roma foglalkoztatására nyílt lehetőség, így reményeik szerint a diszkrimináció csökkentéséhez is hozzájárult a program. Benne a szentesivel, mely egyike a különösen sikereseknek.

A helybeli pályázat közel 440 ezer eurót nyert, ezt az önkormányzat és a Munkaügyi Központ is támogatta.

Projektmenedzsment alakult, vezetője Gál Antal a konferencián beszámolt a helyi tapasztalatokról. 308-an jelentkeztek a programra, közülük három ütemben választották ki a résztvevőket. Őket nyolc partnerszervezetnél helyezték el, személyiségfejlesztő-és álláskereső tréningeken is részt vettek. Az egy év leteltével tizennyolc főt újabb 12 hónapig foglalkoztatnak, most 43 embernek van rendszeres jövedelme, többeknek munkaajánlata, közben mindössze két fő morzsolódott le. A város a tudással és tapasztalattal nyert, a foglalkoztatottak pedig egy évre biztos álláshoz jutottak, újra hasznosnak érezhetik magukat.

A projekt kisebbségi koordinátora, Szűcs Lajos egy kiflihez hasonlította a programot, egy általa mesélt történet szerint ugyanis gyakran megállította őt egy cigány kisfiú pénzt kérni. Az alpolgármester azonban egyszer maga vásárolt neki kiflit. A romák beilleszkedéséről azt vallja: a bizalom, amit beléjük fektettek, megtérül.

A dolgozók napi kapcsolatban vannak mentoraikkal, vagyis az intézményvezetőkkel. Egyikük, Szebellédi Anna, a gondozási központ vezetője elmondta: a programmal egy időben indult közösségi ellátásban tudtak foglalkoztatni hét főt, négyen ma is ezen a területen dolgoznak. Szociális ágazatban csak empátiával lehet dolgozni, ezért is fogadták be könnyen az új munkatársakat, akik lelkiismeretesen végzik munkájukat, mondta az igazgatónő. Maga is segítővé vált Lévainé Bódi Szilvia a Közösségi Pszichiátrián. Itt nem jelentett gondot, hogy két gyermeket nevel, már meg is volt első pozitív élménye. Nevelőtanári diplomájával iskolában szeretett volna dolgozni, de nem fél attól, hogy felnőtt emberekkel kell bánnia. Kedvezően alakult Dányi Katalin helyzete is, aki pályakezdőként, fél éves álláskeresés után került a polgármesteri hivatal jegyzői irodájára, majd Nagytőkén jutott jegyzői álláshoz, most közigazgatási szakvizsgára készül. Faur Zoltán a kisebbségi önkormányzatnál lehetőséget kapott négy kollégájával felmérést készíteni a városban élő romák helyzetéről, ennek köszönhetően több pályázatot is meg tudnak lovagolni. A fiatalember munkája során barátokra talált, köztük nem roma származásúra is.

Darók József


<<< Vissza