<<< Vissza

Előtérben a termálenergia
Brüsszeli tárgyalás után

2006. március 3.

 
Farkas Sándor országgyűlési képviselő dr. Becsey Zsolt Európai Parlamenti képviselő meghívására háromnapos munkalátogatást tett Brüsszelben. A szakemberekkel létrejött megbeszéléseken Szentes térségét és a dél-alföldi régiót, a hazai mezőgazdaságot és energiaszektort érintő Európai Uniós döntések, gondok, problémák, megoldások, fejlesztések és lehetőségek kerültek napirendre. A brüsszeli munkalátogatás tapasztalatairól a honatya sajtótájékoztató keretében számolt be a média képviselőinek.

A találkozók öt témakört érintettek. Közülük az Urban (várospolitikai) program az Európai Uniós lakáspolitikáról, lakhatási feltételekről, urbanizációs kérdésekről szól. Arról, hogy a panellakásokban élő emberek sorsa hogyan alakul majd. Az országgyűlési képviselő elmondta: ez lényegében kormányzati feladat, és 2007-től uniós forrásból indítható.

- Úgy tudtuk eddig, hogy az Európai Unióban csak régiókban gondolkodnak - folytatta a honatya. - Mindez téves. Minden tagország szabadon dönthet abban, hogy kialakítja-e a statisztikai régiókat. Nálunk a polgári kormány idején elindult egy folyamat a kialakításukra, a munka sajnos nem folytatódott. Ez gondot jelenthet, mivel sok pályázatot régióknak írnak ki. Várhatóan 20 millió eurót szánnak a támogatásokra.

Farkas Sándor találkozott Kazatsay Zoltán főigazgató-helyettessel (Közlekedési Főigazgatóság). A megbeszélésen elhangzott, hogy minél több vasútvonal felújítására, kialakítására van szükség az unióban, hiszen a közutak zsúfoltak. A logisztikai központok fejlesztése kiemelt feladat. Mint megtudtuk, a Tisza az unióban nem hajózó útvonalként szerepel, s hogy hajózhatóvá váljon, ahhoz az érintett országok (Ukrajna és Szerbia-Montenegró) egyezségkötésére lenne szükség.

- A geotermális energia Szentes és környékének kitörési pontja lehet - mondta a képviselő. - Magyarországnak sem megújuló energiastratégiája, de energiaügyi stratégiája sincs. A világ geotermális energia készleteit kimutató grafikonon Kína után ott vagyunk a legmagasabb szinten. Mi ezt az energiát nem használjuk ki. Azt mondták: ez bűn. Várhatóan az ország teljes energiaszükségletének a 30-40 százalékát át kell állítani alternatív energiára. Ebben benne van az energianövények felhasználása is, de a legnagyobb tétel várhatóan a termálenergia kell, hogy legyen. Az Európai Unióban semmiféle jogszabály, intézkedés nincs arra vonatkozóan, hogy bármely nyert termálvizet viszsza kelljen sajtolni. Ezt írásba is adták. A magyar törvények egyelőre sújtják a termálenergia hasznosítását.

A mezőgazdaság helyzetével kapcsolatban a honatya kifejtette: kitörési pont lehet az, hogy az uniós mezőgazdaságnak át kell térni egy olyan technológiára, amely az energianövények előállítását is megcélozza. A helyi piacok megerősítése elsődleges célunk. Új rendszerben, új agrárágazatban kell gondolkodnunk.

L. J.


<<< Vissza