<<< Vissza

Elfogadott költségvetés

2006. március 3.

 
A központi költségvetés ebben az évben sem kényezteti el az önkormányzatokat. A kijelentés a helyhatóság 2006-os költségvetésének tárgyalásakor hangzott el. Rébeli Sz. Tamás az Érdekegyeztető Tanács olvasatából idézett a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Az alapos előkészítő munka ellenére az idei költségvetés tervezetében a működési költségvetés hiánya 304 millió 580 ezer forint, az előző évben tervezett működési forráshiányhoz képest nőtt - sorolja a független könyvvizsgálói jelentés.

A költségvetés tervezésekor a nyolc százalékot is meghaladta a különbség a bevételek és a kiadások között. Az önkormányzati intézményekkel viszont sikerült megegyezni arról, hogy tartalékot képeznek, s így az öt százalékot nem éri el a forráshiány. Szirbik Imre polgármester ezzel kapcsolatban kijelentette: az intézményektől nem vonták el a keretet, a későbbiekben hozzá is juthatnak. Karikó-Tóth Tibor azzal válaszolt, hogy a közoktatást magára hagyta az állam, normatívák szűntek meg, az iskolák nehéz helyzetbe kerültek. Az oktatási intézmények technikai dolgozói körében létszámcsökkentés várható, és szociális területen is lesznek elbocsátások. Krajsóczki Sándorné csoportvezető elmondta, a költségvetés nem számol adók emelésével, intézmények bezárásával, viszont az ellátottak számának csökkenése miatt elképzelhető, hogy dolgozóktól kell megválni.

A pénzügyi bizottság véleményét Félegyháziné Somogyi Éva elnök ismertette. A grémium a mintegy 800 millió forintos fejlesztési célú hitellel egyetértett, mert a beruházások megtérülnek. Azonban továbbra is keresni kell azokat a lehetőségeket, amivel az önkormányzat egyes feladatait hatékonyabb formában tudja megvalósítani.

A működési célra való kölcsönfelvétel kigazdálkodása azonban körültekintést igényel, s ha ez nem sikerül, akkor a város vagyona felélésébe kezdhet. Amennyiben a feltételek megfelelőek lesznek, élni kell az úgynevezett önhikis pályázat nyújtotta lehetőségekkel - jelentette ki a képviselőasszony. Kálmán János a költségvetést az utóbbi évek legszűkösebb büdzséjének nevezte. Rébeli Sz. Tamás a működési hitelfelvételt elfogadhatatlannak tartotta.

Szirbik Imre polgármester kijelentette: a költségvetés két alapelvet tükröz, az egyik az intézményrendszer biztonságos működtetése, a másik a fejlesztések megvalósítása. A képviselő-testület okosan döntött, hogy a lakossági adókat 2006-ra vonatkozóan nem változtatta meg. Ezek az adók szinte évek óta állandók maradtak. A lakosság számára könnyebbséget, a költségvetés számára korlátot jelentett. Hiszen a bevétel nagy része adóból keletkezik. A forráshiány öt százalék alatt marad. Demeter Attila arra kérte frakciótársait: tartsanak a választókerületükben fogadóórát, és ott számoljanak be, mit tett az önkormányzat a város fejlődése érdekében.

L. J.


<<< Vissza