<<< Vissza

Vendégünk: a Banchieri

2006. március 3.

 
Érdemes figyelemmel kísérni a város legrangosabb hangversenytermének műsorait, hiszen minden alkalommal különleges zenei csemegében részesülhet a tisztelt zeneszerető publikum. Március 7-én, kedden is különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat este 6 órakor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermébe. Az un. "a capella", vagyis kizárólag énekhangra komponált, és megálmodott muzsikában gyönyörködhet a kedves közönség.

A Szentesen először fellépő Banchieri Énekegyüttest üdvözölhetjük ez alkalommal. A nyíregyházi illetőségű, hat fiatal muzsikus alkotta együttes, mely 1988-ban alakult, a legkiválóbb magyar énekegyüttesek egyike, és megalakulásuk óta a régebbi és a kortárs énekes zene tiszteletre méltó előadói.

Repertoárjuk, munkásságuk mindenek előtt a reneszánsz és barokk-kori mű-vekre, motetták, madrigálok megszólaltatására épül. De nem áll távol tőlük a ma komponált hang és hangszínvilág sem, örömmel énekelnek ma élő szerzőktől is. Műsorukon és eddig megjelent lemezeiken mind a komoly, mind pedig a könnyűzene szép, maradandó darabjait szólaltatják meg, sajátos, "banchieri-s" előadásmódban. Ezúttal a szentesi közönség lelheti örömét és kedvét egy nagy igénnyel összeállított, változatos, elragadó válogatásban. Reméljük hasznos és maradandó perceket szereznek mindenkinek.

A mintegy négyszáz esztendőt átölelő produkciójuk hallatán, bátran válogathatunk mi magunk is, hiszen van miből. Olyan sokrétűnek ígérkezik ez a koncert, hogy mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebb, legszebb művet, vagy műveket.

Az együttes névadója Adriano Banchieri, itáliai mester. A késő reneszánsz, illetve kora barokk időszakának egyik legsokoldalúbb bolognai komponistája, zeneteoretikusa, orgonistája volt. Korának egyik legkedveltebb zeneszerzője, mára azonban egy kicsit elfeledett művész. Hála a Banchieri Énekegyüttesnek, neve immár nem merül az örök feledés homályába, korát, kortársait egy kicsit mi, mai zenekedvelők is közelebb érezhetjük.

Az együttes ars poéticájának kifejezésére is Adriano Banchieri gondolatai közül választottak a művészek, íme: "...a komoly, drámai művek mellett az embernek szüksége van vidámságra, könnyű szórakozást nyújtó darabokra. Csináld jól az egyiket és élvezd a másikat..."

Reméljük ezúttal is olyan zeneileg gazdag, örök érvényű kompozíciókat "élvezhetünk", melyek a dallam, a tisztán csengő ének erejét, szépségét bizonyítják.

Talán ez az este is remek alkalom lesz találkozni a meghitt, a csöndesebb és különleges művészettel. Kilépni rövidke időre talán, a zajos és sietős mindennapokból.

Ezen az estén a csendet, a sokszor halk, de halkan is zengő dallamokat figyeljük és ünnepeljük. Próbáljunk a felhangzó harmóniákkal időket és tereket közel hozni egymáshoz, átszelni évszázadok kultúráit, művészeteit.

Úgy gondolom, ez a közel két órányi zenei program segít ebben és megfelelő kikapcsolódást is nyújt.

Mészárosné Surányi Olga


<<< Vissza