XXXVII. évfolyam 8. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ajándék orvosi műszer
 

2006. február 24.


Jelentős esemény színhelye volt a Dr. Bugyi István kórház baleset-sebészeti osztálya. Az osztályvezető főorvos, dr. Berki Sándor valóságosan és képletesen is átadta a kórháznak és a városnak a neki érkezett ajándékot.

A főorvos nemzetközileg is nagyra becsült tudományos munkássága elismeréseként kapta az eszközkollekciót egy angol-amerikai cégtől. A nagy értékű ajándék a maga nemében az egyik legmodernebb a világon és egyelőre Magyarországon csak a szentesi kórházban használják. Többek között előnye a biztonságos felhasználási eredmény, és meggyorsítja a sérült beteg rehabilitációját. A főorvos reményét fejezte ki, hogy osztályának és a kórháznak a nemzetközi kapcsolata újabb lehetőségeket tár fel a jövőben. Ennek egyik állomása lesz, hogy a közeli hetekben tudományos előadások megtartására kérték fel Angliában és Amerikában.

A kiváló szakember dr. Berki Sándor balesetsebész kezébe a XXI. századi csúcstechnológia való. Ezt kívánta az angol-amerikai részvénytársaság kifejezni azzal, hogy a több tízmilliót érő titán-szegrendszert a célzó-rendszerrel együtt Szentesnek és a kórháznak adományozta.

- Hogy mitől gyógyul a beteg? Már az ókori bölcsek között is a beszédtémák sorát bővítette, most talán be is tudom mutatni - mondta a szakember, amikor látványosan átnyújtotta a kilenc nagy ládában érkezett rögzítő és csonttámasztó eszközöket.

A New-york-i tőzsdén is jelen lévő Ortofix cégnek, s budapesti születésű alelnökének ajándéka teszi lehetővé a kórházban kezelt 120 ezer ember korszerű ellátását.

Szirbik Imre a magyar sebészet fellegvárának nevezte a szentesit, s a "szent őrültek" egyikének a főorvost, aki minden csábítás ellenére itthon maradt és a Kurca-parti betegek gyógyításának javára kamatoztatja tudását és hírnevét.

Az adonizációs eljárás miatt színes titán-szegrendszerrel operálják ezután a felső-alsó végtagok hosszúcsöves csontjainak törését. A Magyarországon rutinként használt acél-szegrendszer pedig a múlté.

Nagy Andrea

 


 

Az új idősek otthona felépítésére
 Több mint egy milliárd forint címzett támogatás

2006. február 24.


Szentes lakosságának közel egynegyed része hatvan éven felüli. A városban élő idős emberek régi vágya teljesül azzal, ha egy korszerű, új, helyi idősek otthonában élhetik le hátralévő életüket. Mindez mára elérhető közelségbe került.

A képviselő-testület még tavaly döntött a 100 férőhelyes Idősek Integrált Szolgáltató Centruma pályázatának benyújtásáról. A város a beruházást címzett támogatás igénybevételével saját tulajdonú, zöldövezeti területen új épület létrehozásával valósítja meg. Az intézményben az európai normáknak megfelelő, a lakossági igényekhez igazodó 100 fő bentlakásos és 50 fő nappali ellátását biztosító integrált szolgáltató centrum jön létre.

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának tájékoztatója szerint az új intézmény kielégíti majd a hagyományos bentlakásos ellátás iránti igényeket 38 fő részére, mellette 14 főnek biztosít emelt szintű ellátást. Az elhelyezést a törvényi szabályozás szerint lehet kérelmezni.

A hagyományos ellátási formák mellett az új intézményben 2 olyan részlegeket alakítanak ki, melyek teljesen újszerűek a bentlakásos idősotthoni ellátásban. Csongrád megyében Szentesen lesz először külön a demens betegek ellátására szakosodott részleg. Az otthonon belül a speciális egyéni ellátást, fokozottabb gondozást és személyre szóló egyéni foglalkozást igénylő, zavart magatartást mutató idős emberek intenzív ápolása válhat valóra.

Az idősek rehabilitációja nem megoldott sem a városban, sem a megyében. Erre nyújt majd kiváló lehetőséget az idősek szolgáltató otthonában kialakított rehabilitációs részleg, amely meghatározott ideig (12 hónap) intenzív gondozást biztosít azok számára, akik nem tudnak önmagukról időlegesen gondoskodni. A beteg, egészségügyi állapotának javulása után visszakerülhet családi környezetébe, vagy továbbra is választhatja az intézményi ellátást. A két részlegbe csak szakorvosi beutalóval lehet elhelyezést kérni.

Az egymásra épülő, lépcsőzetes ellátást nyújtó rendszer biztosítja, hogy a gondozott minden esetben megfelelő ideig kapja az állapotához igazodó ellátást.

A beruházás megvalósítása 73 új munkahelyeket teremt. Összköltsége 1,07 milliárd forint, melynek 85 százaléka kormányzati támogatás.

 


 

A legjobbakat jutalmazták
 

2006. február 24.


A tavalyi esztendő élsportolóit, edzőit, testnevelőket köszöntöttek szombaton délelőtt a Dr. Papp László Sportcsarnokban. Az ünnepségen adták át az év sportolója, valamint az életmű-díjat. A délelőtt díszvendége Székely Bulcsú olimpiai bajnok vízilabdázó volt, aki a díjátadásban is tevékeny részt vállalt. Rajta kívül eljött dr. Thékes István, a Csongrád Megyei Testnevelési és Sporthivatal igazgatója, Farkas Sándor országgyűlési képviselő, Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester, a MOB tagja, valamint képviseltette magát a városi sportbizottság is.

A polgármester köszöntőjében elmondta, hogy a sport nem kizárólag a győzelemről, az eredményről szól, hanem az odáig vezető rögös útról is. A sport megtanít a másik megbecsülésére, pozitívan formálja életmódunkat, viselkedésünket. Kizárólag a tisztességes győzelem lehet az igazi győzelem, a becsületes munkával megszerzett siker lehet az igazi siker.


Bővebben


 

Lesz-e jégtörés?
 

2006. február 24.


Úgy adódott, hogy e mostani írásomat jégtörő Mátyás napján olvashatják a kedves Szentesiek. Ha már ez a helyzet, nem tudom megállni, hogy ne idézzem meg a bibliai választásnak az emlékét, mely mindjárt a kereszténység első pillanataiban történt.

Jézus tizenegy tanítványa kötelességének érezte, hogy a hűtlenné vált és öngyilkos Júdás helyét betöltse. Két férfiút tartottak méltónak. De hogy fölösleges vita ne zavarja meg életfontosságú egységüket, sorshúzásra bízták a döntést. Imádkoztak, és a sorshúzás eredményeként (Csel.126.) egy Mátyás nevű tanítvány lett az apostoli kollégium 12. tagja. Ők akkor biztosak voltak abban, hogy az eredmény Isten jeladása volt. Ám korunk embere hajlamos arra, hogy "nem Isten, hanem a lutri mondta ki a végső szót". Ezért aztán nem tartja kívánatosnak, hogy az áprilisban esedékes magyar országgyűlési választás és arra bibliai sorshúzás között bármiféle hasonlóság kimutatására történjék kísérlet. Nálunk nem a sors keze fog dönteni, hanem a kemény küzdelemben kialakult erőviszonyok mondják ki: kikre bízza a nép az ország sorsát.


Bővebben


 

Családias farsang tánccal, tombolával
 

2006. február 24.


A gondozási központ idei első rendezvénye a farsangi bál volt, melyet február 19-én a Központi Gyermekélelmezési Konyha ebédlőjében tartottak. Sok-sok vendéggel és tartalmas műsorral tették színessé a szép, tavaszt idéző délutánt. A rendezvény háziasszonyai Puskásné Halál Ágnes és Tököli Ildikó voltak.

Szirbik Imre polgármester megjegyezte, hogy a brazil színekben pompázó, zöld és sárga léggömbök a riói karnevált juttatják eszébe. Ha nem is a szambázó lányokat, de azt a jó hangulatot, vidámságot, ami a tél búcsúztatását jelenti. Szent Péter csodás tavaszi időt varázsolt erre a napra. Azt kívánta, hogy a hosszú, hideg napok után jöjjön a jókedv, a tavasz és végre a szobából kiszabadulva vegyük észre egymást, és figyeljünk oda a másikra. Megköszönte a szervezőknek, az intézményi dolgozóknak, hogy mindig megtalálják azt, amivel az életet könnyebbé, búfelejtőbbé tudják tenni.


Bővebben


 

Dr. Szalva Péterné
 In memoriam

2006. február 24.


Jó 30 évvel ezelőtt, a 70-es években találkoztam először dr. Szalva Péterné Erzsikével, amikor a kutatóba jöttem dolgozni. "Ne féljen semmitől, jöjjön hozzánk bátran dolgozni, szeretettel várjuk, mi egy nagy család vagyunk." - ezek voltak a fogadtatás szavai.

Bő 10 évet dolgoztunk együtt, módom volt megfigyelni, ahogy a Szalva házaspár élt. Reggeltől estig a kutatásnak szentelték életüket. S, hogy e munka még sem tűnt elviselhetetlen robotnak, az Erzsikének köszönhető, aki kedves szeretettel "szolgálta" férjét, lesve minden kívánságát. Péter bácsi olykor nehéz természetét nemcsak elviselte, hanem az így kialakult feszültségeket ügyesen tompította, elsímitotta.


Bővebben


 

A mártírok krónikása
 Évfordulók - 2006

2006. február 24.


100 éve, 1906. február 18-án a Szentesi Földművelő Munkások Egylete népgyűlést tartott a Kossuth téren, amelynek fő napirendje a Független Szocialista Szövetség programjának ismertetése volt. Szónokok: Várkonyi István és Boros Mihály.

100 éve, 1906. február 19-20. A nemzeti ellenállás letörése érdekében Ferenc József rendkívüli intézkedéseket vezetett be. Katonai erő bevonásával feloszlatta a magyar országgyűlést, a belügyminiszter gyűléstilalmat rendelt el, megszigorította a cenzúrát, megvonta az ellenálló vármegyék javadalmazását, feloszlatta az alkotmányvédő bizottságokat, és intézkedett az adók hatalmi úton történő beszedéséről. Csongrád Vármegye Alkotmányvédő Bizottsága elítélte a fenti intézkedéseket, és a további ellenállás mellett foglalt állást.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2006. február 24.


A mennyei Atya gondviselő keze néha műtőasztalra fektet, mert ott ajándékoz meg megtartó szeretetével.

Én olyan korban is éltem, amelyben még voltak igazi polihisztorok. Barátja lehettem annak a szentesi gimnáziumi igazgatónak, aki bármelyik tanártársát képes volt szakszerűen helyettesíteni.

Az a jó vezető, akinek kiváló helyettesei vannak, mert a riválisait maga mellé tudja állítani.

Nem biztos, hogy a múlt dolgait az irattárak papírjaiból lehet legjobban megérteni. Annak a hozzáértésében bízom, aki benne is élt egyik vagy másik korban.

Egy út akkor van készen, amikor a jelzőtáblák elejétől a végéig a helyükön vannak rajta.

Dr. Imre Ernő

 


 

Olaszországi siker
 

2006. február 24.


Olaszországban kezdte meg az idei világversenyekre való felkészülését a László Csaba-Szögi Szilvia páros. A Szilver TSE táncosai egy héten át a jelenlegi világbajnok olasz párossal edzettek, órákat vettek. A program zárásaként részt vettek egy nyílt nemzetközi versenyen, ahol az erős mezőnyben standardben a 4. helyen végeztek.

 


 

Van elég vér
 

2006. február 24.


Átszervezik az Országos Vérellátó Szolgálathoz tartozó kirendeltségek tevékenységét, ez érinti a Szentesi Vérellátó Állomást is. Az, hogy jelenleg itt helyben működik a részleg, az már a helyi szakemberek munkájának elismerését jelenti. A térségben levett vért a szegedi regionális központban ellenőrzik, és a helyi igényeknek megfelelően juttatnak vissza abból a kórháznak. Eddig ebben az évben megfelelő mennyiségű és minőségű vér áll az orvosok rendelkezésére - mondta a Rádió Szentesnek dr. Kispál Mihály, a vérellátó szolgálat vezető főorvosa. A mindennapi tevékenységükkel párhuzamosan most a véradás hátterének biztonságos feltételein dolgoznak. Elképzeléseik szerint a kórház önálló osztályaként működne tovább a véradó állomás.

 


 

Március 15-én nyit a múzeum
 

2006. február 24.


A felújított volt megyeháza területének 85 százalékát a megyei önkormányzat birtokolja. A megye fenntartásában működő levéltár eddigi területének közel dupláját, míg a múzeum a négyszeresét használhatja. A levéltár beköltözése március végére várható, míg a Koszta József Múzeum fokozatosan veszi birtokba az épületet. Március 15-én nyílik a Szentes évszázadai című várostörténeti, valamint ideiglenes hellyel a Koszta József-kiállítás. A múzeum felavatását szeptemberre tervezik, addigra a többi állandó kiállítás valamint egy multimédiás előadóterem is elkészül.

 


 

Terítéken a rendőri munka
 

2006. február 24.


A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közbiztonságot nyújtott a lakosságnak - jelentette ki Lukács János dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a tavalyi év értékelésekor. Mint mondta, ebben nagy szerepe van a szentesi rendőröknek. A kapitányságon állandóságot föltételező szakmai munka folyt úgy bűnügyi, közbiztonsági, mint igazgatásrendészeti területen.


Bővebben


 

A szakszolgálat egy éve
 

2006. február 24.


Kiss Gabriella igazgatónő Fotó: Vidovics

Nevelési tanácsadást, logopédiai ellátást és gyógytest-nevelést jelöl meg feladatai között az új Pedagógiai Szakszolgálat, mely 2005 áprilisától a Többcélú Kistérségi Társulás keretein belül dolgozik. Korábban a Szentesi Családsegítő Központ és Gyermekjóléti Szolgálaton belül működött.

- Jelenlegi ellátási területünk Szentes mellett Szegvár, Nagytőke, Eperjes, Nagymágocs, Derekegyház, Fábiánsebestyén és Árpádhalom, ahol 15 főállású szakemberrel dolgozunk - fejtette ki Kiss Gabriella megbízott igazgató. Köztük vannak óvodai és iskolai fejlesztéssel foglalkozó óvónők, tanítók, pszichológusok és logopédusok. A társult településekkel együtt jelenleg több mint hatszáz gyermek ellátását végzzük terápiás fejlesztésben, pszichológiai tanácsadással.


Bővebben


 

Szép magyar beszéd
 

2006. február 24.


Az iskolások számára a tavasz közeledtét nemcsak a hóvirágok fehér bóbitája jelzi, hanem a tanulmányi versenyek számának emelkedése is. A második félév első jelentősebb rendezvényét, a területi Kazinczy-versenyt, február közepén Nagymágocson a Hunyadi János Általános és Művészeti Iskolában rendezték meg. Itt 35 versenyző mutatta be olvasási tudását két korcsoportban.

Az intézmény közel 30 éve házigazdája ennek a rangos eseménynek, ahová Szentesről és a térség általános iskoláiból érkeztek a vendégek. A versenyzők először egy otthon kiválasztott 20. századi leíró jellegű szöveget olvastak fel, majd a Csongrád Megyei Pedagógiai Intézet által küldött ismeretlen szöveg felolvasása következett.

Ebben a tanévben Fekete István: Hónapok, illetve Halász Péter: Anyanyelv-álomnyelv című szép írásaiból kaptak feladatot a gyerekek.

Érdekes megfigyelése a zsűrinek, hogy az "idegen" szöveget legtöbb esetben könnyebben, szebben, kevesebb hibával olvasták fel a gyerekek.

A legtöbb pontot elérő tanulók: 5-6. osztály: 1. Libel Noémi, 2. Menyhárt Ildikó (mindketten Szent E. isk., felk.: Ráfiné Gáspár Annamária), 3. Szabó Dorka (Hunyadi isk., Nagymágocs, felk.: Szabóné Márfi Ildikó). A Kazinczy-emléklapot a korosztály 1. helyezést elért tanulója, Libel Noémi kapta meg.

7-8. osztály: 1. Menyhárt Kata (Szent E . isk., felk. nev.: Szabó Veronika), 2. Kanász-Nagy Anna (Koszta isk., felk.: Tóthné Hlavács Mária), 3. Zentai Lilla (HMG, felk.: Szebeni Zoltán). E korosztályból Menyhárt Kata jutott az országos döntőbe, melyet áprilisban Kisújszálláson rendeznek meg. Kis-Rácz Antalné

 


 

Át kell gondolni az egészségügy helyzetét
 

2006. február 24.


Mikola István, a Fidesz-Magyar Polgári Párt egészségügyi minisztere, a Magyar Egészségügyi Tanács elnöke volt a szentesi Polgári Körök vendége február 15-én. Kórházi dolgozók és érdeklődő laikusok egyaránt voltak a közönség soraiban, amikor a magyar egészségügy helyzetéről beszélt.

Hazánkban nagy probléma a forráshiány, úgy véli, az egészségügybe semmit nem tettek az utóbbi években, és további megszorításokra lesz szükség.


Bővebben


 

Számítástechnika
 

2006. február 24.


Még decemberben rendezték meg az általános iskolák felső tagozatosainak a Kozma László Országos Számítástechnikai Verseny területi fordulóját a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában. A közel 70 fős mezőnynek csak gyakorlati tudásból kellett számot adni.

Az 5-6. osztályosoknak az operációs rendszerek, a szövegszerkesztés és rajzolás szerepelt a versenyfeladatok között.

A 7-8. osztályosoknak kicsit nagyobb területről kellett számot adniuk tudásukról, az operációs rendszerek, az internet, a szövegszerkesztés, a táblázatkezelési és rajzolási ismereteiket mutathatták be, nekik már nem 90, hanem 120 perc állt rendelkezésükre.

Az eredményhirdetés február 15-én volt.. 5-6. osztály: 1. Martinka Mátyás (Kiss B. isk.), 2. Szécsényi Ferenc (Ált. isk., Mindszent), 3. Vígh Bálint és Vass Csaba (mindketten Forray isk., Szegvár).

7-8. osztály: 1. Vass Zoltán (Forray isk., Szegvár), 2. Fazekas Vígh Tamás (Koszta isk.), 3. Csepregi Krisztián (Petőfi isk.).

A fenti tanulókon kívül a regionális versenyre Szentesről az alábbi tanulók dolgozatát küldték el: Koszta József Általános Iskola: Debre-czeni Zsolt, Kiss Dorottya, Vincze Dávid, Kálmán Gábor, Kánvási Bence, Molnár Imre.

 


 

Hol épül fel az emlékmű?
 Félreértések az épülő kápolna körül

2006. február 24.


A Szentes-csongrádi Rotary Klub vendége volt Csete György építész. A rendezvényen természetesen szóba került a Lakos József Baráti Társaság által kezdeményezett emlékmű felállítása is. Az elhangzottakból kitűnt, hogy az építész a kápolnát nem a tervezett helyen kívánja létrehozni.


Bővebben


 

Ovisok a Klauzál iskolában
 

2006. február 24.


A Klauzál Gábor Általános Iskolában a hagyományokhoz híven ebben a tanévben is rendeztek suliváró foglalkozásokat, melyekre a nagycsoportos óvodásokat és szüleiket hívták, várták és várják még egy alkalommal márciusban is.

November óta havonta egy-egy foglalkozáson ismerkedhettek a leendő elsős tanítókkal az iskolában. Az ide ellátogató gyerekeket a pedagógusok játékosan, sok mozgással és érdekes feladatokon keresztül ismertették meg az iskola életével.
A legelső alkalommal két jó barát, a süni és a nyuszi várta őket. Decemberben barátságot kötöttek a hóemberrel és a téllel, majd januárban az éhező madarak segítségére siettek. Februárban ellátogattak Mackó néni barlangjába, aki kis bocsával fogadta a gyerekeket. Jó hangulatban, szinte észrevétlenül szerezhettek új ismereteket, megtanulhatták a mackójárást, de még egy kis táncra is adódott alkalom.

A beiratkozás előtt még egy foglalkozásra kerül sor a leendő első osztályosok részére az iskolában. A március 9-én fél ötkor kezdődő rendezvényen az iskola mutatkozik be. Az érdeklődők betekinthetnek a szakkörök tevékenységébe, az iskolai sportéletbe, megismerkedhetnek az iskola pedagógusaival. Március 7-én és 9-én 8 és 10 óra között nyílt tanítási órákon a szakmai munkát is megfigyelhetik az ide látogató szülők.

Az iskola pedagógusai, dolgozói szeretettel várnak minden érdeklődőt.

 


 

Különleges fotók
 

2006. február 24.


Az 1961-es születésű fotós Kunszentmártonban él, egy kft. ügyvezetője. 9-10 éves kora óta foglalkozik a fekete-fehér képek készítésével. Először iskolai fotószakkörökben kezdte, a gimnáziumi éveiben már kiállításokra küldött képeket. 1990-ben alakították meg a Kunszentmártoni Fotóklubot, mellyel bekerültek az ország fotós életébe.

Az autonóm fotográfia híve, a célja nem maga a látvány megörökítése, hanem az elkészült kép, mely a fejében már az exponálás pillanatában elkészül. Képeit előre kitalálja, színezi, módosítja a gondolatnak megfelelően. Az így elkészült alkotások egyediek, két egyformát a sok módosítás miatt egy filmkockáról sem lehet előállítani. Fekete-fehér képeket készít, hagyományos analóg fotóeljárásokkal. Az utólagos képmódosítások és színezések miatt ez a fajta fotográfia közel áll egyes képzőművészeti eljárásokhoz.

Négy évvel ezelőtt megkapta a Mafosz fotóművésze címet. Képeivel sok kiállításon szerepelt, többek között Erdélyben, Szerbiában, Olaszországban és az Esztergomi Fotó Biennálé több rendezvényén. A szentesi közönség is láthatta már munkáit, mert több alkalommal szerepelt képeivel és nyert díjakat az Alföldi Fotószalonon és Aktfotó kiállításon. 2005-ben az Aktfotó kiállítás 1. díját nyerte meg Ezeregyéjszaka sorozatával.

A tárlat március 27-ig látogatható.

 


 

Koncert a dómban és a színházban
 Májusban itt lesz Európa

2006. február 24.


A Kiss Bálint Református Általános Iskolában nagyszabású programra készülnek. Májusban öt ország énekkara közösen ad koncertet a Tóth József Színházteremben és a Szegedi Dómban.

A történet még 2003-ban kezdődött, amikor Fekete Nagy Katalin, az iskola magyar-francia szakos tanárnője az interneten megtalálta a francia Bordeaux egyik iskolájának felhívását, melyben partnereket keres egy Európai Uniós pályázathoz. A felhívás olyannyira sikeres lett, hogy további három iskolával közösen megnyerték a brüsszeli támogatást. A program hároméves, a befejező évben Szentes és a romániai Zsombolya látja vendégül a francia, német és svéd énekkari csoportokat.


Bővebben


 

Ifjúsági hiány
 

2006. február 24.


Fiatalok és a helyi sajtó címmel konferenciát szervezett a Kárász Közhasznú Egyesület, együttműködve a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodával és a Szegedi Ifjúsági Ház Kht.-val.

Az egyesület tevékenységi körébe tartozik többek között a fiatalok gyakorlati, illetve elméleti megismertetése a médiával. Ezért folyamatosan szervez diákoknak újságíró és rádiós tanfolyamokat, melyek iránt nagy az érdeklődés. Azonban köztudott, hogy a mai fiatalság eltávolodott, illetve rosszabb esetben, el akar távolodni a közélettől. Ezért a szervezetek, ifjúsági szakemberek segítségével összefogtak, hogy megtegyék az első lépéseket e konferencia keretében.


Bővebben


 

Márciusi Világzenei Esték
 

2006. február 24.


Az alábbi írás címe egy jazzkoncert-sorozat elnevezése. Az esemény helyszíne a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola (vagyis a zeneiskola) lesz, március 3-án, 10-én és 17-én, egy-formán 19 órai kezdettel. Mindhárom nap péntek, amikor általában nem gond a szabadidő tervezése.

3-án a tucatnyi albumot jegyző, az etno-irányzat mérföldkövét képező Makám látogat Szentesre, hosszú pályafutása során először. A Krulik Zoltán által vezetett zenekar legújabb korszakát a magyar népzene archaikus formái, és a dal újrafelfedezése jellemzi. Az ének-dallamok a csodálatos hangú Bognár Szilvia tolmácsolásában hallhatók.


Bővebben


 

Hét autót törtek fel
 

2006. február 24.


Csak az elmúlt hétvégén hét személygépkocsit törtek fel városunkban. A Tóth József utcában egy Mazda tulajdonosa bánhatta, hogy az utastérben felejtette autóstáskáját, amelyet magával vitt a tolvaj. Az eltűnt tíz okiratot nem lesz könnyű pótolni. Szegváron kilenc okirata és a bankkártyája bánta egy Suzuki tulajdonosának, hogy a hátsó ülésen felejtette kézitáskáját. Az igazolványok mellett 34 ezer forintot is magával vitt a tettes, aki az autó jobb hátsó ablakát verte be a táskáért.

Büntetőeljárás indult egy szentesi férfi ellen, akinél - igazoltatás során - egy nagyteljesítményű ipari hősugárzót találtak. Hogy honnan szerezte a berendezést, arra nem tudott pontosan felelni, már ez gyanús lett a rendőröknek. Kedden aztán megjelent a rendőrségen a sértett is, aki bejelentette a hősugárzó eltűnését. Kiderült, hogy a műszaki berendezést a MÁV-tól vitték el.


Bővebben


 

Adó-info
 Törőcsik Norbert rovata

2006. február 24.


Az őstermelők mentessége

Január 1-jétől a jogszabályok kiterjesztették az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot a mezőgazdasági őstermelőkre is, ettől az időponttól a központi költségvetés az Egészségbiztosítás Alap felé utánuk egészségbiztosítási járulékot fizet, így a mezőgazdasági őstermelő 11 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulék fizetésére 2006. január 1-jétől nem kötelezett. Az eltartott közeli hozzátartozónak egészségügyi szolgáltatásra nem jogosultak az említett rendelkezés alapján.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2006. február 24.


  • Töltött burgonya
  • Halrudacskák tárkonyos zöldbabsalátával


Bővebben


 

Pónilóval kezdték
 

2006. február 24.


A Kurca-parti esték keretén belül városunkban látogatott Lázár Vilmos és Lázár Zoltán, a kettes illetve négyes fogathajtás többszörös világbajnok testvérpárja. Élménybeszámolójuk után beszélgettünk.


Bővebben


 

Két nap, három mérkőzés
 

2006. február 24.


Február 25-én a ligeti uszodában fogadja a Leg-rand-Szentesi VK férfi vízilabda csapata az OSC-Kaposvár gárdáját. A 18 órakor kezdődő találkozón illő lenne begyűjteni a két bajnoki pontot, mert hiába a Ferencváros és a Vasas elleni remek hazai játék, a biztató forma, ha azokat a derbiket nem hozzuk, amelyeket kellene, nem lehet elmozdulni a jelenlegi pozícióból. Márpedig ez a mérkőzés a "kötelező megnyerni" kategóriába tartozik, és mint tudjuk ezek a legnehezebb összecsapások. A játékosok és a vezetőik is tudják ezt, ennek megfelelően készülnek a hétvégére. A Legrand Becsén kétkapuzott, ahol az OSC mellett a BVSC elleni vasárnapi bajnoki mérkőzésre is hangoltak Juhász Zsolték. Kérdés, hogy a sérültek, betegek állapota mennyire javult az eltelt két hétben.

Nem lesz könnyű dolga a Top-Cop Security-Hungerit Szentesi VK-nak sem. A vízilabdázó nők Dunaújvárosban vendégeskednek, ahonnan az utóbbi években nem sikerült ponttal hazatérni, talán ezúttal igen. A lányok az elmúlt héten Becsén két nap alatt négy mérkőzést játszottak. Kocsis István vezetőedző szerint hasznos volt a felkészülés szempontjából

a becseiek, valamint a két belgrádi gárda ellen megvívott összecsapás. Sérült nincs a Hungeritben, betegsége miatt egyedül Huszka Zsuzsanna nem utazhat Dunaújvárosba. Kocsis edző ennek ellenére győzelmet vár a főiskolások ellen.

H. V.

 


 

Már második a Legrand!
 

2006. február 24.


A fővárosban a Vasast is legyőzte, így - az ellenlábasok döntetlenjének köszönhetően - már a második a hazai első osztályú pontvadászatban a Legrand-Szentes futsal csapata. Ráadásul kizárólag rosszabb gólkülönbséggel szorulnak a mieink a 31 pontos Gödöllő mögé. De maradjunk egyelőre a Vasas elleni találkozónál. Koncz Zsolt, a Legrand játékos-edzője lapunknak arról számolt be, hogy meglehetősen rosszul kezdte a gárda az angyalföldiek elleni mérkőzést.

Egészen pontosan gyenge védekezéssel, fegyelmezetlen játékkal, aminek nem is lehetett más az eredménye, mint az, hogy a Vasas - bár a Legrand vezetett - megfordította az eredményt. Szerencsére még a szünet előtt öszszejött az egyenlítés, sőt újra a Legrandnál volt az előny. Az újabb hazai egyenlítő találatot követően viszont kizárólag a vendégek szereztek gólt, így végül 6-3-ra nyert a Legrand. A mérkőzésen Ábel három, Kerepeczky kettő, Geleta pedig egy találatot szerzett.

A forduló rangadóján az Aramis 4-4-es döntetlent játszott a Kanárikkal, ami azt jelenti, hogy a hétfői forduló után a Legrand-Szentes "felkúszott" a második helyre, a szintén 31 pontos Gödöllő mögé. A harmadik Aramis két ponttal lemaradva üldözi a Szentest.

Február 27-én, hétfőn este 20 órától a sereghajtó Sirokkó lesz a Legrand ellenfele a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

Koncz Zsolt elmondta, kizárólag egyetlen eredményt tartanak elfogadhatónak. Nem a döntetlenre, pláne nem a vereségre gondolt...

H. V.

 


 

Cselgáncsoztak
 

2006. február 24.


Szerbia-Montenegróban versenyeztek a Pollák DSE dzsúdósai. U-11 korcsoportban 1. Máté Dániel (36 kg), 2. Gila Ádám, 1. Kürti Varínia (-44 kg). U-07 korcsoportban 2. Kalydy Vivien Paloma (-22 kg).

A januári Magyar Köztársaság Kupán felnőtt I. o. korcsoportban 2. Fekete Mónika (+78 kg).

Februárban Miskolcon a Diák "A" Magyar Köztársaság Kupán és Temerinben a XXII. Vajdasági Nagydíjért szálltak harcba a Pollák DSE cselgáncsozói, ahol 8 ország képviseltette magát 1170 indulóval.

Eredmények, Miskolc: 1. Kalydy Patrícia Fatima (-50 kg), 4. Gila Nóra (-56 kg), 5. Csó Regina.

Temerin: gyermek 7-10 évesek 3. Kalydy Vivien Paloma (-22 kg), diák 11-12 évesek 1. Kalydy Patrícia Fatima (-52 kg), 3. Gila Nóra (-56 kg).

 


 

Nem a rendőrség feladata
 

2006. február 24.


A rendőrségnek nem feladata a Vásárhelyi úti kerékpárút kialakításának, forgalmának vizsgálata - mondta a Rádió Szentesnek Földvári N. István rendőrkapitány. Belterületi útról van szó, ezért a polgármesteri hivatal műszaki osztálya illetékes ezekben a szakhatósági ügyekben. Mint ismert, tavaly óta felfestéssel alakítottak ki kerékpárutat az út két oldalán, a parkolás csak az egyik oldalon engedélyezett. Az álló autók sok helyet foglalnak el, ezért a forgalom lelassul és balesetveszélyes is. A rendőrkapitányság véleményezte a kialakult helyzetet, döntést a Közlekedés Felügyelet és a műszaki osztály hozhat a közlekedési rend megváltoztatásáról.

Forrás: Rádió Szentes

 


 

A Gödöllőé a kupa
 

2006. február 24.


Futsal Magyar Kupa döntőt rendeztek csütörtökön este a Dr. Papp László sportcsarnokban. A fináléba jutott két gárda közül a Colorspectrum Aramis kezdett jobban, hiszen vezetést szereztek, ám örömük nem tartott sokáig. A Gödöllő előbb egyenlített, majd a szünetig még négyszer vették be riválisuk kapuját. 5-1 után minden simának tűnt, egészen addig, amíg az Aramis két gyors góllal újra nyílttá nem tette a mérkőzést. A gödöllőiek később két újabb találattal gyakorlatilag eldöntötték a kupa sorsát, de a hátrányt már nem sikerült ledolgozniuk.

A 7-5-ös győzelem után a gödöllői játékosok Eszterházy Mártontól, az egykori válogatott labdarúgótól vették át a díszes serleget.

H. V.

 


 

Szemetes-ügy
 

2006. február 24.


Az önkormányzat módosította a szemétszállítási díjfizetésről szabályozó rendeletét. Ennek alapján a 70 év feletti személyek által lakott ingatlanok esetében 50 literes edényzetig a szemétszállítás ingyenes a 70. életév betöltését követő év január 1. napjától. Házastársak esetén a kedvezmény akkor is igénybe vehető, ha csak a házaspár egyike töltötte be a 70. életévét. Amennyiben az érintettek nem kérelmezték a díjmentesség igénybevételét, azt még megtehetik a Városellátó Intézmény Kossuth tér. 6. szám alatti irodájában. Akik már korábban nyilatkoztak, azoknak nem kell új kérelmet benyújtani.

Forrás: Rádió Szentes

 


 

Családi események
 

2006. február 24.


Született:
Drahota-Szabó Józsefnek és Dobos Mónikának (Bálint u. 10.) Lilla, Nagy Géza Árpádnak és Csikai Gabriellának (Damjanich u. 4.) Zsófia Katalin, Tóth Ferencnek és Trenka Szabinának (Mátyás kir u. 9/A) Milán, dr. Adorján Andornak és Csiki Andrea (Szemere B. u. 8.) Kende, Szabó Józsefnek és Vona Krisztinának (Farkas M. u. 5.) Bálint, Varga Norbertnek és Czirok Krisztinának (Teleki u. 2.) Ádám, Szűcs Csabának és Lovas Tímeának (Brusznyai stny 2.) Erik, Baksa Rudolfnak és Lajos Veronika Mónikának (Csongrád, Losonczi u. 4.) Richárd Rudolf, Dávid Ferencnek és Kollát Erzsébetnek (Csongrád, Zrínyi u. 23.) Gréti, Rózsavölgyi László Rókusnak és Németh Zsuzsannának (Csongrád, Darányi u. 14.) Hanna, Kocsis Lászlónak és Balogh Mártának (Csongrád, Batthyány u. 1.) Áron László, Ágoston Józsefnek és Biró Emese Máriának (Csongrád, Muskátli u. 19.) Dorina nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Fórián Zoltán (Nagyhegy 43.) és Inzsel Krisztina (Biatorbágy, Szarvas-hegy 4028.), Legeza György Géza (Csongrád, Templom u. 1.) és Tö-rök Gabriella (Rákóczi u. 126/A).

Elhunyt:
dr. Szépe Györgyné Deutsch Judit Ilona (Báthori u. 9.), Kallai Lajos István (Csongrád-Bokros, Tanya 1422.), Gál Ferenc József (Csongrád, Losonczi u. 5.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz