<<< Vissza

Át kell gondolni az egészségügy helyzetét

2006. február 24.

 
Mikola István, a Fidesz-Magyar Polgári Párt egészségügyi minisztere, a Magyar Egészségügyi Tanács elnöke volt a szentesi Polgári Körök vendége február 15-én. Kórházi dolgozók és érdeklődő laikusok egyaránt voltak a közönség soraiban, amikor a magyar egészségügy helyzetéről beszélt.

Hazánkban nagy probléma a forráshiány, úgy véli, az egészségügybe semmit nem tettek az utóbbi években, és további megszorításokra lesz szükség.

A magyar egészségügy mégis a világ leghatékonyabb egészségügyi rendszere, mert ilyen ráfordításból sehol nem tudnak mindenki számára egyenlő ellátást biztosítani. A társadalombiztosítási rendszer 116 éve működőképes. Honnan erednek a bajok? Megingott a gyógyításba vetett közbizalom és minden társadalmi, morális probléma az egészségügyben csapódik le. A polgár valójában nem az egészségügytől beteg, hanem a környezettől, a stressztől, az élelmiszerektől.

Véleménye szerint újra kellene gondolni az egészségügyet a nagy kormányzati rendszereknek. Olyan állami felelősségi rendszert kellene létrehozni, melyben az egészségügy az oktatással, a környezetvédelemmel, az ifjúság- és családvédelemmel, és a munkaügygyel egy átjárhatóbb rendszerbe lenne áthelyezve. Vagyis: ha nem tudják elérni, hogy az általános iskolákban egészségtant oktassanak, akkor nem lesznek egészségesek a gyerekek. El kell fogadtatni azt, hogy az emberi erőforrás jó kondíciója nélkül nincs gazdasági fejlődés. Országunkra jellemző a befelé forduló, depresszióra hajlamos közhangulat. Egy tanulmány szerint Magyarország 30 megkérdezett ország közül a legboldogtalanabb.

A polgári kormány 20 éves stratégiai programot tervez. Fontosnak tartják a társadalombiztosítást, nem tartják jónak a több biztosítós rendszert. A közteherviselést is szeretnék rendbe tenni. Csak az ország egyharmada fizet járulékokat. 870 ezer vállalkozás közül csak 50 ezer van, ahol nem minimálbéren vannak bejelentve a dolgozók. Növelni kell tehát a járulékfizetők számát. Az új európai ter-vezési, statisztikai régiók mentén történő magyar köz-igazgatási reformot, illetve ezen belül a regionális rend kialakítását szeretnék. Hét egészségügyi régiót képeznének, egy központtal. Régiónként hiteles epidemiológiai adatokra alapozva történne a pénzek elosztása, vagyis oda jutna a legtöbb forrás, ahol a legnagyobb a gond.

A mentőszolgálattal kapcsolatban azt tervezik, hogy a mentés állami feladat marad, míg a szállításba magánvállalkozókat is szeretnének bevonni.

M. A.


<<< Vissza