<<< Vissza

Ifjúsági hiány

2006. február 24.

 
Fiatalok és a helyi sajtó címmel konferenciát szervezett a Kárász Közhasznú Egyesület, együttműködve a Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Irodával és a Szegedi Ifjúsági Ház Kht.-val.

Az egyesület tevékenységi körébe tartozik többek között a fiatalok gyakorlati, illetve elméleti megismertetése a médiával. Ezért folyamatosan szervez diákoknak újságíró és rádiós tanfolyamokat, melyek iránt nagy az érdeklődés. Azonban köztudott, hogy a mai fiatalság eltávolodott, illetve rosszabb esetben, el akar távolodni a közélettől. Ezért a szervezetek, ifjúsági szakemberek segítségével összefogtak, hogy megtegyék az első lépéseket e konferencia keretében.

A rendezvényt Magyar Szabolcs, az egyesület elnöke nyitotta meg.

- Ezt a konferenciát kiinduló pontnak szántuk, hogy lehetőségeket találjunk arra, hogyan lehetne egy ifjúsági, információs hálózatot kialakítani a régióban. A sajtó képviselői - miközben az utánpótlásról is gondoskodnának - tájékozódhatnának az ifjúsági célú kezdeményezésekről, míg a fiatalokat érintő tartalmakat, a célközönséghez tatozók gyűjtenék össze - mondta az elnök.

Ezt követően előadást tartott Magyar Istvánné, a Lokalitás Csongrád Megyei Helyi Lapok Egyesületének elnöke. Az egyesület 10-12 helyi újság működését segíti a megyében.

- Fontosnak tartom, hogy minden településnek legyen helyi médiuma. Ez a helyi médium pedig arra hívatott, hogy adott helység és lakosainak szócsöve legyen. Mindig más-más településen tartunk szerkesztőségi üléseket. Ezeken az üléseken a helyi lakosokkal dolgozunk, s ezzel a "vándorlással" egymástól tanulhatunk. A helyi újságoknak kétségtelenül közösségfejlesztő szerepe is van, valamint később helytörténeti dokumentációként is szolgálhat. Fontosságukat mi sem bizonyítja jobban, hogy még egy újság sem szűnt meg a több mint egy évtized alatt - mondta Magyar Istvánné.

A következő előadást Závogyán Magdolna, a Civil Közösségi Házak Országos Egyesületének elnöke tartotta, aki szintén felhívta a figyelmet a helyi médium és a benne "frissítő" munkát végző fiatalok szerepére.

- A helyi médiának, mint egy nagy családot kell összefognia az embereket. Ebben azonban nélkülözhetetlen a fiatalok részvétele is. Arra kell törekednünk, hogy mint helyi médiumok, többet tudjunk adni, mint a "nagyok". Tehát a saját dolgainkra, problémáinkra kell, hogy rámutasson.
Az előadás sorozatot Vajda Árpád, Dél-Alföldi Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda tagja folytatta.

- A média jó eszköz arra, hogy bevonjuk a fiatalokat a közéletbe. Lenniük kell embereknek, akik meg tudják szólítani a fiatalokat, ugyanis - a kutatások és a gyakorlat is ezt mutatja - az ifjúság eltávolodott a közélettől, és nem használja ki a lehetőségeket. Akinek nincs alapvető ambíciója ilyen körökben forogni, az láthatóan magától nem fog menni. Sajnos, sok helyen "ifjúsági hiány" van a médiumokban.

Végül Forró Lajos, a szegedi Part Televízió főszerkesztője ismertette a televíziózás iránt érdeklődő fiatalok lehetőségeit, amelyeket a Part Tv kínál.

Az előadásokból kiderült, hogy habár így is működnek a helyi és regionális médiumok, az a generáció, akinek át kéne majd vennie ezeket a "munkahelyeket" a későbbiekben, túlnyomórészt, nem használja ki a lehetőségeket. Magyar Szabolcs rámutatott egy másik problémára is. Ami a legtöbb fiatalból érdektelenséget vált ki, az az, hogy ezek a lehetőségek sok helyen, csak önkéntes alapon működnek. Csábítani kell őket. A szekcióülések előtt, pont egy ilyen marasztaló kis csábítás fogadta a megjelent diák- és hivatalos sajtó képviselőit, egy svédasztalos ebéd formájában. Nem is maradt üres jelentkezési lap az ülésekre. Magyar Szabolcs, Magyar Istvánné és Vajda Árpád szekcióülésein kaptak lehetőséget a résztvevők, hogy megtervezzék az ifjúsági információs hálózat felépítését, s közelebb kerüljenek egy javulást hozó megoldáshoz.

Zeke János


<<< Vissza