<<< Vissza

Koncert a dómban és a színházban
Májusban itt lesz Európa

2006. február 24.

 
A Kiss Bálint Református Általános Iskolában nagyszabású programra készülnek. Májusban öt ország énekkara közösen ad koncertet a Tóth József Színházteremben és a Szegedi Dómban.

A történet még 2003-ban kezdődött, amikor Fekete Nagy Katalin, az iskola magyar-francia szakos tanárnője az interneten megtalálta a francia Bordeaux egyik iskolájának felhívását, melyben partnereket keres egy Európai Uniós pályázathoz. A felhívás olyannyira sikeres lett, hogy további három iskolával közösen megnyerték a brüsszeli támogatást. A program hároméves, a befejező évben Szentes és a romániai Zsombolya látja vendégül a francia, német és svéd énekkari csoportokat.

- A májusi rendezvénnyel kapcsolatban a résztvevők városunkban tartottak "terepszemlét" - mesélte a tanárnő. Egyhetes itt tartózkodásuk alatt kidolgoztunk minden apró részletet. Még azt is, van-e allergiás, illetve vegetáriánus, vagy egyéb diétát tartó gyermek.

Megnézték a koncertek helyszínét, a Tóth József Színháztermet és a Szegedi Dómot, illetve a zsombolyai templomot, ahol szintén lesz egy hangverseny. Az Európai Unió pályázata értelmében minden résztvevő nemzet megtanulja a többiek által kiválasztott kórusműveket, amiket közösen adnak elő a helyi közönségnek.

- A mostani találkozó arra is jó alkalmat adott, hogy megnézzük azokat a plakátokat, melyeket iskolánk diákjai készítettek, s melyek mindegyike a közös éneklést, a nemzetek közötti barátságot fejezi ki. A legtöbb szavazatot kapó plakát lesz majd a hangversenyt rögzítő CD borítója. Ezek a rajzok iskolánk tetőtéri galériájában, illetve honlapunkon, a www.kissb-szentes.sulinet.hu címen is megtekinthetők, így szavazatával az olvasó is kinyilváníthatja véleményét.

A külföldi vendégek nemcsak az iskolával, hanem a várossal is megismerkedtek. Elmondásuk alapján szép városban élünk, s kellemesen csalódtak. A magyarok kedvesebbek, mint gondolták. Számos programban volt részük, amelyek a várost és az itt folyó művészeti munkát ismertették meg a vendégekkel. Volt drámapedagógiai bemutató, kiállítás-megnyitó, hangszeres és énekkari hangverseny.

- Itt tartózkodásuk hetére szerveztük meg iskolánk jótékonysági bálját is, hiszen az est bevételét az idén a Comenius-programra, vagyis a közös énekkari találkozó megszervezésére ajánlottuk fel. Jó volt látni, hogy nem csak a szülők, hanem a külföldi vendégek is jól érezték magukat. A búcsúzásnál különösen érződött, sajnálják, hogy az egy hét ilyen gyorsan eltelt. De én is elmondhatom, a francia és svéd kollégáktól mi is nehezen váltunk el.


<<< Vissza