<<< Vissza

Márciusi Világzenei Esték

2006. február 24.

 
Az alábbi írás címe egy jazzkoncert-sorozat elnevezése. Az esemény helyszíne a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola (vagyis a zeneiskola) lesz, március 3-án, 10-én és 17-én, egy-formán 19 órai kezdettel. Mindhárom nap péntek, amikor általában nem gond a szabadidő tervezése.

3-án a tucatnyi albumot jegyző, az etno-irányzat mérföldkövét képező Makám látogat Szentesre, hosszú pályafutása során először. A Krulik Zoltán által vezetett zenekar legújabb korszakát a magyar népzene archaikus formái, és a dal újrafelfedezése jellemzi. Az ének-dallamok a csodálatos hangú Bognár Szilvia tolmácsolásában hallhatók.

A Makám műsorának gerincét a közelmúltban megjelent "Almanach" című lemezük adja, de ez a koncertjük összefoglalja majd a csapat korábbi munkásságából vett sokféle irányzatot és megközelítési módot is. Vonatkozik ez az etno-avantgarde közép-európai, kortárs muzsikába hajló hangzásvilág meg-jelenítésére épp úgy, mint az afrikai zenekultúra ebbe való integrálására. Ezzel együtt a Makám igazi hitvallása a Bartók és Kodály nevével fémjelzett örökség, az archaikus kultúrák, és a jelen kor zenei elemeinek szintézise.

A 10-én fellépő Molnár Dixieland Band a világzene fogalmát tágabban értelmezve került a Márciusi Világzenei Esték résztvevőinek sorába, de ahhoz, hogy ott a helyük, nem férhet kétség! A szegedi csapat Magyarország legrégebben fennálló nem fővárosi jazz-együttese. 1964-ben, tehát több mint 40 éve alakult! A ritka jubileumot olyan koncerttel ünnepelték a Szegedi Nemzeti Színházban, melyen Kertész Ákos is fellépett a zenekar felfedezettjeként (ld. a MDB "Dobostorna" címet viselő bakelitjét), valamint kiadtak egy lemezt, az egész időszak zenei termésének keresztmetszetével. A csapat tagsága egyébként alig változott valamit ahhoz az időszakhoz képest, amikor több ilyen rendezvény jöhetett létre Szentesen, és amelyeknek a minimum Európa-hírűvé vált Molnár Dixieland Band gyakori vendége volt.

A 17-e az egyre jobban összecsiszolódott Matthew Mitchell Trióé, amelyet az új-zélandi gitároson kívül (akinek a játékstílusa némileg a Joe Scofieldéra emlékeztet) a szegedi bőgős Resch Béla, valamint a szentesi dobos, Kertész Ákos alkot. A trió formáció önmagában nagy kihívás, amit a jazz magasiskolájaként értékelnek a hozzáértők. Ez a fellépés annyiban lesz különleges, hogy a műsort kizárólag jazz standardok adják! A "Stella by Starlight"-tól a "My Funny Valentine"-ig csupa olyan melódia szólal meg, amelyeket nem csak a jazz-rajongók kedvelnek, hanem az igényes muzsika hívei is! Az interpretáció minden bizonynyal tükrözni fogja majd az előadóik egyéni felfogását és fiatalos szemléletét épp úgy, mint annak a kornak a lenyomatát, amelyben élünk.

Aki látta-hallotta már a fellépő zenekarokat, visszaidézheti a régi élményeit, aki pedig először találkozik velük, bizonyára jó emlékekkel fog rájuk visszagondolni később, hiszen olyan formációkról van szó, amelyeket az ország bármely színpadán szívesen fogadnának!

A jegyek ára előadásonként egységesen 750 Ft lesz, de a három estére érvényes bérlet vásárlására is nyílik lehetőség, 1500 Ft-ért. A reklám nyelvére lefordítva: egy buli így ingyen van!

A koncertek egyébként úgy jöhettek létre, hogy a szervezőnek, Kertész Ákosnak - a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hathatós segítségével - sikerült támogatást nyernie egy országos pályázaton.

Olasz Sándor


<<< Vissza