<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2006. február 24.

 
Az őstermelők mentessége

Január 1-jétől a jogszabályok kiterjesztették az egészségügyi szolgáltatásra jogosultságot a mezőgazdasági őstermelőkre is, ettől az időponttól a központi költségvetés az Egészségbiztosítás Alap felé utánuk egészségbiztosítási járulékot fizet, így a mezőgazdasági őstermelő 11 százalékos mértékű egészségbiztosítási járulék fizetésére 2006. január 1-jétől nem kötelezett. Az eltartott közeli hozzátartozónak egészségügyi szolgáltatásra nem jogosultak az említett rendelkezés alapján.

Részmunkaidő


A szja-törvény szerint a munkáltatónál adómentes juttatásnak minősül a munkáltató által munkavállalónak az adóévben adott, a törvényben meghatározott juttatások együttes értékéből legfeljebb évi 400 ezer forint, illetőleg a 400 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben munkaviszonyban töltött napokkal arányos része.

A Munka törvénykönyve


a részmunkaidőben dolgozó munkavállalót is munkaviszonyban álló személynek tekinti, akit a munkaviszonyban töltött napok után az általános szabályok szerint illetnek meg járandóságok, például a szabadság. A szja-törvény nem említi külön azt, amikor a munkavállaló részmunkaidőben, napi 8 óránál kevesebbet dolgozik. Ezért ugyanazok a szabályok, vonatkoznak a részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalókra, mint a teljes munkaidőben dolgozó társaikra, így 400 ezer forintos keret a részmunkaidőben dolgozó munkavállalókra is értendő.

Az EKHO (1.)


Egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás. Az ekhót egyes szellemi tevékenységet folytatók választhatják. Részletesen a törvényben nézhetik meg, de a teljesség igénye nélkül: könyvkiadó, lapkiadó, rádió- és televízióműsor-szerkesztő, író, iparművész, egyéb művészeti foglalkozások, stb.

Az ekho-t megbízási vagy vállalkozási szerződéssel, vagy akár munkaviszonyban, pl. közalkalmazotti jogviszonyban foglalkoztatott személyek is választhatják, évi 25 millió forint jövedelemig, ha az adófizetőnek az általános szabályok szerint adózó jövedelme az adóévben eléri az év első napján érvényes havi minimálbér 12-szeresét, ha nem, akkor csak arányosan lehet alkalmazni.

Az ekho választásáról szóló nyilatkozat az adóév során bármikor megtehető az APEH-nél. A választásának feltétele, egyrészt a törvényben szereplő foglalkozás, valamint, hogy az adóévben az adózó bármely tevékenységével öszszefüggésben szerezzen olyan jövedelmet is, amely után a közteherviselési kötelezettségeit az általános szabályok szerint teljesíti. A nyugdíjasokra ez a feltétel nem vonatkozik.

Az ekho alapja a törvényben szereplő foglalkozásból származó bevétel, csökkentve az általános forgalmi adó öszszegével, természetesen akkor, ha az adózó áfa-fizetésre kötelezett. A témát két hét múlva folytatjuk.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


(30) 680-48-17 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail-en.


<<< Vissza