<<< Vissza

Terítéken a rendőri munka

2006. február 24.

 
A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes közbiztonságot nyújtott a lakosságnak - jelentette ki Lukács János dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány a tavalyi év értékelésekor. Mint mondta, ebben nagy szerepe van a szentesi rendőröknek. A kapitányságon állandóságot föltételező szakmai munka folyt úgy bűnügyi, közbiztonsági, mint igazgatásrendészeti területen.

A dandártábornok számadatokat sorolt. (Hosszabb távon gondolkodva 2000-től vették számba, hogyan alakultak a szakma elismert mutatói.) Ennek alapján Szentesen a második legjobb eredményt produkálták a rendőrök.

- Emberölés nem volt, míg kábítószerrel való visszaélés 16 alkalommal történt, ez a második legtöbb a megyében. Sok vagy kevés? Itt figyelembe kell venni a rendőri aktivitást és a felderítési akaratot. Ez nemcsak a fogyasztókra vonatkozik, hanem elsősorban a terjesztőkre. Amikor a munkatársaim megkérdezték a fogyasztót, honnan szerezte be a kábítószert, akkor egyikőjük azt találta mondani: sajnos el kell utaznom Budapestre, mert a rendőrség rajta van a terjesztőkön. Ebben az évben is ez lesz a legnagyobb feladatunk - jelentette ki a főkapitány.

Szépen alakultak az utólagos felderítési mutatók, ezen a téren a második legjobb eredményt érték el. A nyomozás eredményességében is a második helyen állnak. Külön értékes ez a számukra, hiszen kevesebb létszámmal érték el. A vagyon elleni bűncselekmények száma még mindig magas. Az öszszes bűnesetek kétharmadát teszik ki a lopások, a rendőrök 54 ügyben jártak el. Mindössze 16 lakásbetörés volt, rablás pedig kettő. Lukács János szerint mindezek irigylésre méltó adatok - a megye más kapitányságain dolgozó kollégák szemében. A főkapitányság és a szentesi kapitányság a nehézségek ellenére sem adósodott el. Az állomány fiatalodik, stabil, a szolgálat a helyén van. A főkapitány úgy fogalmazott: reményeik szerint nemcsak a látható, hanem az intézkedő rendőrség filozófiáját is megvalósítják.

- Ma jó volt itt kapitánynak lenni - vette át a szót Földvári Nagy István rendőr alezredes. Igaz, hogy nőt a bűncselekmények száma, ennek ellenére Szentes nem tekinthető fertőzött városnak.

- A kábítószer-fogyasztás az előző évi 29-ről 16-ra csökkent - folytatta a kapitány. Úgy hoztunk át egy ügyet a tavalyi évről, hogy 22 gyanúsított van benne. Jelenleg is nyomozunk kábítószeres ügyekben, ami az idén várhatóan megduplázódik. Ez nem azt jelenti, hogy a várost elöntötte a kábítószer, hanem azt, hogy a rendőrség érzékenyebb lett rá. Sajnos, Magyarország terjesztő drogfogyasztó országgá vált.

Földvári Nagy István szerint sikerül távol tartani a bűnözőket Szentestől. A város rendőrkapitánya azt ígérte, több időt töltenek kollégái a köztereken és az utcákon. A kapitányság munkatársai együttműködnek az önkormányzat által fenntartott tanyagondnoki szolgálattal, civil hírláncot alakítva ki, ettől a peremvidékeken élők biztonságának javulását várják.

A közlekedési baleseteket taglalva a kapitány elmondta: sajnos az úthálózat nem javul, ugyanakkor a gépkocsik száma nő. A közlekedési balesetek száma minimálisan nőt, 205-ről 220-ra. 2004-ben egy halálos baleset történt, 2005-ben négy. (Általában 4-6 között szokott lenni.) A szentesi rendőrség életében, már ami a gazdálkodási oldalt illeti, változás lesz, a kapitányság részben önálló gazdálkodóvá válik a megyén belül. Földvári alezredes bízik abban, hogy ez pozitívan hat majd a kapitányságra.

Lovas József


<<< Vissza