XLII. évfolyam 42. szám

2010. október 22.

Bácskai-udvaron játszanak tovább

Bácskai tanár úr a diákok sorfala közt vonult be az ünnepségreBensőséges és tiszteletteljes névadó ünnepséget tartottak a Horváth Mihály Gimnázium nemrég átadott új épületszárnyában, ahol tánc- és médiaterem, valamint egy nézőtérnek helyt adó udvar található. Olyan ünnepséget, amit csak a drámaisok tudnak produkálni, kiváltképp, ha a tagozat alapítójáról van szó, a mindenki által nagyra becsült Bácskai Miska bácsiról, és feleségéről.

A mélységes tisztelet nyilvánult meg már a kedd délutáni ceremónia kezdetén is: az országos hírű tagozat jelenlegi diákjainak és tanárainak gyűrűjében és énekétől kísérve vonult be az idős házaspár a tágas táncterembe, úgy tűnt, némiképp megilletődve.

2010. október 22.

Fotók és színház

A Szentesi Művelődési Központ és szakköre, a Szentesi Fotókör a Művelődési és Ifjúsági Házban rendezi meg a XVI. Alföldi Fotószalont. A kiállítást október 23-án, 15 órakor Szirbik Imre polgármester nyitja meg.

A Szentesi Művelődési Központ 2010/11. évadra szóló pódiumbérletének első előadása Pápai Erika önálló estje lesz, október 26-án, kedden 19 órakor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében. Pódiumbérletek még kaphatók, de belépőjegyet elővételben lehet vásárolni a Művelődési és Ifjúsági Házban, vagy előadás előtt a helyszínen.

2010. október 22.

Lomtalanítás

November 3–19-éig tart az őszi lomtalanítás. A lakosság az említett napokon reggel 7 óráig helyezheti ki az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem aka-dályozó módon a használati tárgyakat, bútort, háztartási eszközt. A lomtalanítás részletes időpontját, helyszíneit lapunk jövő heti számában közöljük.

2010. október 22.

Letette az esküt az új képviselő-testület

Szirbik Imre átveszi megbízólevelét Fábján SándortólOktóber 3-án 24 ezer 076 választópolgárt vártak az urnák elé Szentesen. A 35 szavazókörben összesen 11 ezer 515-en jelentek meg, a szavazásra jogosultak 47,83 százaléka, valamivel többen, mint korábban. A 10 egyéni választókerületben 46 egyéni jelölt indult a mandátumok elnyeréséért. A végleges eredményt október 15-én, a képviselő-testület alakuló ülésén ismertette Fábján Sándor, a Helyi Választási Bizottság elnöke.

2010. október 22.

Ünnepre készül a Fivérek

Sikerrel vette a múlt heti fordulót is, így továbbra is versenyben maradt a csongrádi-szentesi Fivérek zenekar a Megasztár című műsorban. A tehetségkutatóban legutóbb fergeteges latinos fiesta-hangulatot teremtettek, az október 22-i adásban viszont magyar dalokat adnak elő a versenyzők, Seresék választása ezúttal az Ünnep című Sztevanovity-Presser szerzeményre esett, nem véletlenül. Ez az a dal, amellyel a formáció 12 évvel ezelőtt először lépett fel egy iskolai ünnepélyen. Számukra ezért is lesz ünnep, de különösen szívszorító is ez a mostani Megasztár-forduló. A dalt ugyan művészeti vezetőjüktől, Ombodi Csillától kapták akkor, de egyúttal másik pártfogójuk, a néhány éve elhunyt Feketéné Margó néni tiszteletére is szól, aki nem csak kiváló pedagógus volt, de mély érzésű ember is. Egyik lánya ott fog ülni Csilla mellett az arénában.

A fiúk nem is gondolták volna, hogy egyszer majd Presser Gábor maga is hallgatni fogja ezt a dalt tőlük egy verseny zsűrijében. Remélik, az Ünnep, mely pályafutásukat elindította, tovább segíti őket a versenyben, hogy aztán újra jöhessenek a latinos dallamok.

Szurkolói busz most is indul a 20.40-kor kezdődő adásra, s teljesen tele lesz ezúttal is.

D. J.

2010. október 22.

A vörösiszap erkölcse

Hetek óta a híradások elején található a vörösiszap okozta tragédia. Anyagi javak pusztulása mellett a legmegrázóbb, hogy emberéleteket is követelt a kémiai szennyező folyam, melynek nyomán nem maradt sem növény, sem állat, még a talajfelszíni mikroorganizmusok sem menekülhettek meg. Vörös sivataggá fog válni a terület.

A bánatot még fokozta a szerencsétlenséget okozó üzem vezetőinek, tulajdonosainak első, meglehetősen közömbös dolgot, kis semmiségnek bemutató nyilatkozatai. Hűvös véleményüket hallva egy hosszú folyamat következményeit láthatjuk. Úgy is fogalmazhatnánk: érik a gyümölcs!

2010. október 22.

A honi ipar fellendítése

135 éve: Megalakult a Szentesi Általános Ipartársulat

Ifj. Zsoldos Ferenc nagyiparosSzentes lakossága a korai évszázadokban jellegzetesen mezőgazdasági foglalkozású volt, jelentős állattartással. Elkülönült iparról, illetve iparos rétegről ekkoriban még nem beszélhetünk. Az első iparosok majd csak a XVIII. század közepén tűnnek fel. Az érdekeik hatékonyabb védelme érdekében az 1740-es évektől céhekbe tömörültek.

Elsőként a Csizmadia Céh alakult meg 1743-ban tíz mesterrel; valamivel később követték példájukat az egyéb szakmák képviselői is, így: a Takács Céh (1767), Szabó-, Szűcs- és Szűrszabó Céh (1777), az Asztalos- és Lakatos Céh, Ács- és Molnár Céh, Kovács- és Kerékgyártó Céh, Magyar Tímár- és Cserzővarga Céh, melyek 1818-ban alakultak. 1759-ben még csak 36 iparűzőt írtak össze, ezzel szemben 1828-ban már 320, 1856-ban pedig 432 főfoglalkozású iparos élt a városban. 1870-re az önálló iparosok száma 794-re emelkedett, a segédek és egyéb alkalmazottak száma pedig ugyancsak megközelítette a 800 főt. (Szentes népessége ekkoriban 27 700 fő körül mozgott.)

2010. október 22.

A kábeltévézés

Cikkünk visszhangja

Mély megdöbbenéssel olvastam a Trükkök a kábeltévén című cikket. Először is le szeretném szögezni, hogy nincs semmilyen közöm a helyi KTV társaságokhoz, szentesi lakos vagyok és egy orosházi kábeltelevíziós cég vezetőjeként dolgozom.

A cikkből az derül ki számomra, hogy az újságíró úgy mond véleményt egy iparágról, hogy közben annak működését, bevétel- és költségstruktúráját távolról sem ismeri. Valójában nem is kíváncsi rá, hiszen lila ködben él, amely szerint a monopolista kábeltévés kiszipolyozza a népet. Fogalma sincs arról, hogy az RTL Klub fizetőssé válása kapcsán sok-sok magyar tulajdonú KTV társaság tönkre fog menni.

2010. október 22.

Számítógépes klubok alakultak

Évfordulónaptár – 2010.

75 éve, 1935. október 17-én Szentesre érkezett Kozma Miklós belügyminiszter. Fogadta a közigazgatási és politikai élet vezetőit, majd ínségszemlét tartott néhány nyomorban élő munkáscsaládnál.

45 éve, 1965. október 17-én 79 éves korában Budapesten elhunyt Zolnay Géza (1886– 1965) szentesi születésű festőművész, tanár. (Nagybátyjáról, Zolnay Károlyról készített portréja a Horváth Mihály Gimnázium dísztermében, önarcképe a Koszta József Múzeumban látható.)

2010. október 22.

Gyűjtés a gyermek-osztályoknak

Ismét gyerekkönyveket és játékokat gyűjt a K&H Gyógyvarázs. Az eddigi gyűjtőakciók során, az elmúlt három évben több mint 5500 könyv és játék gyűlt össze, amelyet 32 kórház gyermekosztályának adományozhattak.

Az 1 hónapos akció során összegyűlt ajándékokat országszerte 22 kórház gyermekosztályán osztják szét még karácsony előtt. A K&H így kíván tenni azért, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai egyaránt teljes életet élhessenek.

"A legtöbb gyermekgyógyító intézményben a mindennapi gyógyításhoz nélkülözhetetlen alapvető műszerek beszerzése is nehézségeket okoz, így a játékokra, könyvekre alig, vagy egyáltalán nem jut pénz. Annak érdekében, hogy minél több beteg gyermek arcára mosolyt csalhassunk, és az orvosok munkáját is megkönynyíthessük, arra bíztatok mindenkit, hogy csatlakozzon a gyűjtéshez!" – mondta Héjjas Béla, a K&H Bank szentesi fiókjának vezetője.

A már használaton kívüli, de még jó állapotú könyveket és játékokat október 15. és november 15. között Szentesen a Kossuth Lajos utca 17/A szám alatti K&H bankfiókban várják.

A K&H Csoport és a K&H Egészséges Nemzetért Alapítvány 2010-ben hetedik alkalommal indította el K&H Gyógyvarázs gyermekegész-ségügyi programját, amely indulása óta 294,6 millió forinttal segítette 98 intézmény (79 kórház és 19 mentőszolgálat) munkáját műszerekkel és orvosi berendezésekkel, melyből 150 millió forintot pályázat útján ítélt oda.

2010. október 22.

Kisebbségi önkormányzatok

Mint ismeretes, Szentesen a cigány és a görög kisebbség választhatott önkormányzatot október 3-án. A kisebbségi választói jegyzékben szereplő cigány választópolgárok száma 199. Az urnák elé 131-en járultak, a választók 65,83 százaléka. Jelöltként 12-en indultak, közülük a legtöbb szavazatot, 71-et Fehér Mónika (MCF Fórum) kapta. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnökévé Fehér Mónikát, alelnöknek Lakatos Attilát választották. A Lungo Drom képviselője 57 szavazatot kapott. A Cigány Kisebbségi Önkormányzat tagja lett Lakatos Mária és Mihály Borbála (mindketten MCF Fórum).

A városban 38 görög választópolgár szerepel a kisebbségi választói jegyzékben. Közülük 15-en (39,47 %) szavaztak. A választáson négyen indultak a mandátumokért. A Görög Kisebbségi Önkormányzat tagjai elnöknek Horeftos Konstantint (12 szavazat), alelnöknek Kerekes Eszter Juliannát (9) választották. Az önkormányzat tagja lett: Bosánszki Dóra és Horeftos Szilvia.

2010. október 22.

Negyvenéves a Király István Kertbarátkör

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke stílusosan a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola aulájában, egy kis rögtönzött termékbemutató mellett nyitotta meg a szervezet megalakulásának 40. évfordulójára szervezett ünnepséget. Szavalatot hallhattunk Paulovits Tamástól, valamint a Pengető citerazenekar, és a szegvári Dobbantó néptáncegyüttes műsora szórakoztatta a jelenlévőket.

A rendezvény és a szervezetük mondanivalója: "Kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet, és fogyassz magyar terméket!" Dr. Horváth György visszaemlékezett a szervezet megalakulására, az azóta már elhunyt tagokra, és az előző elnökökre, akiknek a munkája következtében a kert-barátkör népszerű lett Szentesen. Soraik között a kétkezi munkástól az értelmiségi, irodai dolgozón keresztül az őstermelőig sokan töltik a szabadidejüket a kiskertekben. Talán nem mindenki az eladásra termelt árukra fordítja a legtöbb időt. Sokaknak kikapcsolódást, mozgást, társas és egyéb összejövetelt jelent.

2010. október 22.

Vegyszermentes zöldségben az egészség!

A múlt hét végén tartotta Szentesen hagyományos szakmai napját a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete az egészséges étkezés, valamint a minőségi tulajdonságok jegyében. Pillanatra sem túlzás ilyen jelszavakat használni, mert erre minden alap megvan a térségben több száz zöldségkertészt integráló, segítő szövetkezetben. Csak pár dolgot ennek bizonyítására: a várható idei hatmilliárdos forgalmával a legnagyobb az országban más hasonló szervezetekkel összevetve. A termesztésben vegyszert nem használnak, vagy csak nagyon keveset, például a kártevők ellen hasznos rovarokkal védekeznek.

2010. október 22.

Új szakkörök

A Koszta József Múzeum agyagműves, illetve "Jeles napok, ünnepi szokások" szakkört indít 8–14 éves gyerekeknek. Hetedik és nyolcadik osztályosok kémia és környezetvédelem témájú foglalkozásokon vehetnek részt. Érdeklődni lehet a kjn.muzped@gmail. com e-mail címen, vagy a 313-352-es és a 70/316-08-28-as telefonszámokon.

2010. október 22.

Fizessen? Ne fizessen?

Válaszút előtt az iparos tagság

Jelenleg 86 tagja van a helyi ipartestületnekMegtartotta éves gyűlését a Szentes és Vidéke Ipartestület. A Kisiparosok Országos Szövetsége utódaként 1989 júliusában megalakult testület akkori létszáma a Szenteshez tartozó vonzáskörzetekkel 729 fő volt. Az iparosok a szakmájukhoz tartozó szakosztályokba tömörültek, rendszeres volt a délutáni szakmai összejövetel, ahol kicserélhették tapasztalataikat.

Mindez azonban már a múlté. Mint ahogyan Várdai Béla elnök beszámolójából kitűnt, a kötelező tagság megszüntetésével 1990. július 1-je után közel 300-zal csökkent a taglétszám. Azután, hogy az 1994-es törvénnyel életre hívták a kötelező kamarai tagságot, az irreálisan magasra szabott tagdíjak miatt még tovább csökkent a tagság létszáma. A vállalkozások a jelen gazdasági válság következtében nehéz helyzetbe kerültek. Az egyre kevesebb fizetőképes megrendelő, a tönkrement vállalkozások, a munkanélküliség, a kényszervállalkozások alapítása újból válaszút elé állította a tagságot: fizessem, vagy ne fizessem a tagdíjat?

2010. október 22.

Gyakorlat után valós feladat

A munkacsoport utat épített a hídhozAlig egy héttel az ukrajnai "Szőke Lavina-2010" gyakorlat után valós katasztrófavédelmi feladatban vett részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj 2. század parancsnoka, Cseh Balázs százados az általa vezetett, 15 fős munkacsoporttal.

Cseh százados hadműveleti tisztként vett részt az ukrajnai gyakorlat zászlóalj törzsében. Az ott lejátszott incidensekhez kísértetiesen hasonló feladatot kapott október 12-én; utat építettek a műszakiak által létesítendő TMM-hídhoz a vörös-iszap által sújtott Kolontáron.

2010. október 22.

A szőlő erősíti az immunrendszert

Időszámításunk előtt 4–5 ezer évvel kezdtek szőlőt termelni a Kaukázuson túl, a mai Irán, Örményország, Azerbajdzsán vidékén. Ebből fejlődött ki a kerti szőlő, majd 2–3 ezer év termesztés eredményeként a bortermő fajták. Hazánk területén több, mint ezer éve termesztik ezt a növényt. Honfoglaló őseink az akkori Dunántúlon már virágzó szőlőművelést találtak, hazánkban jóformán mindenütt megterem. Telepíteni elsősorban ott érdemes, ahol sok a napfény a meleg, és tápanyagban gazdag a talaj.

2010. október 22.

Ünnepel a Koszta József Általános Iskola

Almási Jánosné, dr. Lóczi Jánosné, Takács Pál, dr. Kovalovszki Lajosné és Szemerédi András1980. szeptember 1-je óta éppen 30 év telt el. A három évtized egy iskola életében is jelentős idő, nem csak egy emberében. Hiszen sok száz, ezer diák sorsát határozza meg az indulás: a világról és munkáról alkotott kép innen származik, s a kötődés az otthonhoz, a másodikhoz, innen gyökerezik. Az első iskolában tanulnak meg a tanulótársak egymással bánni, törődni, amit majd felnőtt korukban kamatoztathatnak. Itt derül ki többségüknél, ki miben tehetséges, milyen pályát válasszon, milyen úton induljon el.

2010. október 22.

Nincs pihenés a diákönkormányzatnál

Tisza Csillával, a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat (SZIDÖK) ifjúsági polgármesterét kérdeztük a szervezet életéről és az előttük álló feladatokról.

– Csilla, mit tudsz elmondani a Szidök tevékenységéről?

– A nyáron a Szidök felkészítő, képző tábora mellett sor került a 8–11 évesek táborára is. Ennek a tábornak már hagyománya van. Ide a szentesi és a kistérségi tizenévesek mellett Erdélyből érkeztek a táborlakók. Bibliai történetekkel (Noé bárkája; Teremtés; Salamon király ítélete) ismerkedtek meg a résztvevő, melyeket dramatikus feldolgozásban mutatták be a csoportok. A különféle sportprogramok mellett volt számháború, kézműves műhelyek és játék is.

A középiskolásoknak "Legyél Te is sokszínű!" címmel tábort rendeztek. A résztvevők (19 erdélyi és 13 magyarországi) 14–16 évesek voltak.

Az újság, plakát, rádióműsor és kisfilm készítés során, illetve a szabadidős programok során barátságok szövődtek, dramatikus játékok, különféle szellemi és kézműves műhelyek színesítették a programot. A strandolás és a várossal való ismerkedés sem maradhatott el.

– Az iskolai év elkezdésével "pihentetek" egy kicsit?

– Meghívást kaptunk Szolnokra, a partner szervezetünktől. A "Családi Hétvége" programjukon vettünk részt. Itt elsősorban a kézműveseink "villogtak". Teatasakokból képeslapokat készítettünk, a kicsikkel "zsugoráztunk" (zsugorított ékszereket készítettünk). Nagy sikere volt az arcfestésnek is.

– Akkor nem unatkoztatok!

– Valóban nem. Ez nagyon jó "előképző" volt az Autómentes Nap szentesi rendezvényére, ahol a teatasak képeslap készítést és az arcfestést kibővítettük malom játékkal és "kérdőívezéssel".

– Milyen terveitek vannak még?

– Folytatni szeretnénk a képzéseinket, különböző témakörökben, úgy mint önismeret, életmód. A közeljövőben lesz a Legtalpraesettebb Diák választás, de tervezünk szegedi kirándulást, és a kórház gyermekosztályát is meglátogatja majd a SZI-DÖK Mikulása.

Hodosán Vanessza

2010. október 22.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklubban Lőj a zongoristára! című francia filmet vetítik október 26-án, kedden 18 órától.

A film főhőse Charlie, aki kopottas bár félénk zongoristája, és szerelmes a pincérnőbe, Lenába. Egy este beállít hozzá egyik bátyja, akit üldöznek, így belekeveredik egy bohózatba illő gengsztertörténetbe. Charlie korábban sikeres zongoraművész volt, de pályája kettétört. Felesége egy alkalommal megvallotta, hogy viszonya volt az impresszárióval, és hogy férje a karrierjét neki köszönheti. A vallomás után az asszony kiugrott az ablakon. Miközben Charlie ezt elmeséli Lenának, a visszaemlékezés képei megelevenednek. A nő biztatja, hogy legyen bátor, kezdje újra, mert mindig van remény. A bár féltékeny tulajdonosa azonban beleköt Charlie-ba, aki egy groteszk kergetőzés végén önvédelemből leszúrja, majd Lená-val elmenekül. Fivéreivel együtt egy erdei házban rejtőznek, amikor a két üldöző bandita odaérkezik, és a kialakuló csetepatéban véletlenül Lenát találják el. Charlie már csak a holttest fölé hajolhat. Azután újra a bár zongorája mellett látjuk, ugyanúgy, ugyanolyan mozdulatlan arccal játssza ugyanazt a dallamot.

2010. október 22.

Könyvbemutató

Kruzslicz Pál, Thália Szentesen című könyvének bemutatójára várják az érdeklődőket október 27-én, szerdán 17 órakor a Csongrád Galéria Kossuth tér 9. sz. alatti emeleti dísztermébe. Az est házigazdája Góg János, Juhász Gyula-díjas költő, az Irodalmi Műhely vezetője. Közreműködik Budainé Kovács Andrea, Pozsár Ferenc és Varga Nándor.

2010. október 22.

A könyvtárban…

…október 25-én, hétfőn 18 órakor a gondolkodók klubjának tagjai tartanak összejövetelt. Az előadás címe A gyűlölködés lélektana. A klubot vezeti dr. Papp Erzsébet ny. tanár.

…október 27-én, szerdán 18 órakor az Évfordulók nyomában című sorozat következő részében Chopinről tart előadást Nagy János ny. igazgató.

…október 28-án, csütörtökön 18 órakor Cserbik Attila bibliaoktató tart előadást Felkészülés a küldetésre címmel.

2010. október 22.

Diótörő

A Diótörő meséjét mindenki ismeri. A Nektár Színház társulata olyan feldolgozást készített, melybe a balett szervesen illeszkedik. A gyermekek számára a prózai megfogalmazás könnyebben érthetővé válik az amúgy bonyolult álomjelenetekkel tűzdelt balett szvithez képest.

A történet karácsony estéjén játszódik, amikor is a testvérpár – Marika és Frici – izgatottan várják az ajándékokat. Legfőképp keresztapjuk meglepetésére kíváncsiak, hiszen ő minden évben valami különlegességgel kedveskedik nekik. Most sincs ez másképp... A Diótörő érkezik... A bábu, a mese szabályai szerint életre kel és Marika képzeletében álmai Hercegévé válik...

A zenés-táncos mesejátékot bérleten kívül láthatják az óvodások és a kisiskolások a Nektár színház előadásában december 14-én, kedden 10 és 14 órakor a Móricz művelődési házban. Az előadásra előre bejelentkezett csoportokat várnak, de egyénileg is megtekinthető. Jelentkezni lehet november 18-ig a Művelődési és Ifjúsági Házban vagy a 63/314-211-es telefonon.

2010. október 22.

Elődöntős a Szentes

Csoportelsőként jutott tovább az elődöntőbe a szegedi kvartettből a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabda csapata a Magyar Kupában. A hölgyek az Eger, a Kecskemét és a házigazda Szeged együttesével mérkőztek a továbbjutást jelentő első két hely valamelyikéért, teljes sikerrel. Az első összecsapáson a mieink az Eger ellen arattak 6–2-es győzelmet, majd a Szeged ellen bizonyultak jobbnak 6–5 arányban Kotováék. A csapat harmadik mérkőzése a kecskeméti játékosok autóbalesete miatt elmaradt, ezen az összecsapáson 5–0-ás gólkülönbséggel a Hungerité lett a három pont. Zantleitner Krisztina vezetőedző leginkább a védekezéssel és kapusai kiváló formájával volt elégedett, de a fegyelmezett csapatjáték is elnyerte a tetszését. Véleménye szerint a néhány héttel ezelőtti szegedi tornához képest előrébb lépett csapata, ami megnyugtató lehet a jövő szerdai, Szeged elleni bajnoki rangadó előtt. A Magyar Kupa küzdelmei novemberben folytatódnak, a négyes döntőt a hónap második felében rendezik meg. Az már biztos – mivel a harmadik helyért mérkőzést nem rendeznek –, hogy a Szentes bronzéremmel térhet haza a viadalról. Gyanítjuk, a szentesi vezérkar a döntőbe jutással lenne igazán elégedett.

H. V.

2010. október 22.

Az első hazai bajnoki

Kartalra látogatott, és 10–3-as vereséget szenvedett a futsal NB II keleti csoportjának legutóbbi játéknapján a Szentesi VSK labdarúgó csapata. A mieink góljait Török Márk (2) és Szabó Árpád szerezték. A vezetőedző, Némethy László szerint a kartaliak magabiztosan értékesítették helyzeteiket, míg szentesi oldalon számos lehetőség maradt kihasználatlanul. Sok labdát "elszórtak" a játékosok, ez továbbra is az egyik legnagyobb problémája a csapatnak. Némethy véleménye az, hogy ez a fiatal szentesi csikócsapat egyelőre ennyire képes, de továbbra is azon dolgoznak, hogy méltó ellenfelei legyenek csoportjuk valamennyi együttesének. Ehhez nem csak tudásban, hanem mentálisan is erősödnie kell a társaságnak, fel kell nőni ehhez a feladathoz, és tudomásul kell venni, hogy az NB II-es szereplés több, mint szórakozás. Török Márk számára máris véget ért az idény, az ifjú játékos fegyelmezetlensége miatt már nem tagja a játékos-keretnek. A Szentes október 25-én hazai közönség előtt is lejátssza első NB II-es mérkőzését, a hétfőn este 20 órakor kezdődő összecsapáson a Soroksár lesz a Vasutas ellenfele. A találkozóra a belépés ingyenes.

H. V.

2010. október 22.

Jótékonysági sportdélután

A szentesi sportegyesületek, összefogva a különböző társadalmi szervezetekkel október 23-án, szombaton 15 órakor a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban a vörösiszap katasztrófa sújtotta kolontáriak és devecseriek megsegítésére jótékonysági sportdélutánt szerveznek. A város lakói ezúton is segíteni kívánják a katasztrófát szenvedett embereket abban, hogy a vidéken a diák- és versenysport feltételei újra megteremtődjenek. A sportdélután jegybevételét (200 forint), az akció során történő felajánlásokat és egyéb bevételeket közjegyző által ellenőrzött módon, a devecseri és kolontári önkormányzatokhoz juttatjuk el.

Programtervezet, 15 óra: Negyedpályás mérkőzések iskoláknak; kosár, röplabda, mini-tenisz, kiskapus foci.

15.30 óra: Sorversenyek általános iskoláknak; 8–10 évesek (iskolások, 8 fős csapatok 4–4 fiú és leány), 10–12 évesek (utánpótlás sportolók, 8 fős csapatok, pl. úszók, labdarúgók, vízilabdások, kosarasok, kézisek).

16 óra: Felnőtt versenyek; nők vízilabda, kézi- és kosárlabda mérkőzés (2x10 perc), férfiak vízilabda, foci és kosárlabda mérkőzés, férfiak kosárlabda, tanárok csapat, floorball mérkőzés.

17 óra: Táncosok gálája; Szilver, Jövőnkért alapfokú, Kelet lányai Hastánc, Bolero, Zöldág Mozgáskultúra.
18 órakor árverés lesz a felajánlott relikviákból.

2010. október 22.

Csapatbajnokságot nyertek

Gyulai Réka, Kalydy Zoltán, Balogh Kinga, Gila Nóra, Balázs Nikolett, Polyák Kriszta, Balogh Daniella, Kalydy PatríciaAz UTE edzőcsarnoka adott otthont az elmúlt hét végén a Magyar Judo (Cselgáncs) Szövetség 2010. évi Országos Judo Csapatbajnokságnak. A megmérettetésen részt vett a Pollák DSE ifjúsági női csapata is, és megnyerte a csapatbajnokságot.

Edzők: Kalydy Zoltán, Ginder János.

2010. október 22.

Összefogásban az erő

Szentesi teniszsiker

Álló sor: id. Virág István (mesteredző, Szentesi Kinizsi Tenisz Szakosztálya), Wittmann János, Virág István, Kanász-Nagy Zoltán, Borka Zoltán, Bakos László, Mészáros Zoltán (Szentesi TK elnöke).  Guggolnak: Korom Tamás, Virág Máté, Mák Attila, Varga Péter, Berezvai Árpád, Szirbik Zoltán. A képről hiányzik: Mihály BélaSikert hozott az összefogás a szentesi teniszezőknél, miután a III. osztályú felnőtt csapatbajnokságban az első helyet szerezték meg. A több évtizedes múltra visszatekintő "kinizsisek" kiegészülve a Szentesi TK fiatal tehetségeivel veretlenül nyerték a bajnokságot, s ezzel feljutottak a II. osztályba, ahol jövőre ismét bizonyíthatnak és vihetik a város sporthírét szerte az országban.

2010. október 22.

Vereség a műfüvön

Makón szenvedett vereséget a megyei másodosztályú labdarúgó-bajnokság legutóbbi fordulójában a Szentesi Kinizsi együttese. Bozóki Zoltán vezetőedző szerint a Kinizsi irányította a játékot gyakorlatilag az egész mérkőzésen, a hazai kontrák viszont életveszélyesek voltak, sajnos ezek közül az egyik ellenakció góllal végződött, ami el is döntötte a pontok sorsát. A gól után, amely az első játékrész közepén esett, még aktívabb lett a Szentes, különösen a második félidőben szorultak be kapujuk elé a makóiak. Hiába volt minden, még büntetőből sem sikerült betalálni a vendéglátók kapujába. A Kinizsi ezzel a vereséggel visszacsúszott a hetedik helyre, ám egy esetleges hétvégi sikerrel ismét a felsőházi rájátszást biztosító negyedik-ötödik hely valamelyikére léphet a gárda. Ehhez azonban itthon kellene tartani szombaton a pontokat az Újszentiván ellen. A második fordulóban, idegenben, gólgazdag mérkőzésen (4-4) megosztozott a pontokon a két csapat, ezúttal azonban egy esetleges remivel egyik fél sem lehet igazán elégedett. Az Újszentiván jelenleg a táblázaton egy ponttal áll a Kinizsi mögött. A Kinizsi-Újszentiván mérkőzés 14 óra 30 perckor kezdődik a Pusztai László Sporttelepen.

H. V.

2010. október 22.

Győzelem a Szolnok ellen

Vízilabda utánpótlás

Hátsó sor balról jobbra: Csendes Tamás, Kocsis István edző, Rébeli Sz. Tamás, Szabó József, Gut Bence. Középen: Jenovai Tamás, Molnár Ádám, Fekecs Ádám, Bubori Márkó, Werner György,Tar Szilveszter, Szabó Nándor, Szécsi Bálint, Pellei Frank, Werner RichárdAz országos serdülő bajnokság vasárnapi, szentesi fordulójában a Szentes VK 8–3-ra győzte le a Szolnok együttesét. A mérkőzésről Kocsis István, a csapat edzője annyit mondott el, hogy egy viszonylag jó kezdés után érthetetlen egyéni hibák miatt az ellenfél nagyon szorossá tette az utolsó negyedre a mérkőzést. A fiai ugyan minden csapatrészben, úszásmennyiségben és kondícióban is a szolnokiak fölé nőttek, de botrányosan gyenge volt a helyzetkihasználás. Fejben mintha nem lett volna minden rendben a srácoknál. Talán mentségként megjegyezhető, hogy a sátorállítás miatt az elmúlt héten kevesebbet edzhettek, és ennek tudható be a viszonylag gyengébb támadójáték. A csapatban a legjobb teljesítményt a mérkőzésen Gut Bence nyújtotta, aki végig irányította, összefogta, és hátulról biztosította a csapatot, de nagyon jól védett Bubori Márkó is, aki többször, nehéz helyzetekben hárított. Gólszerzők: Csendes Tamás (1), Szécsi Bálint (3), Pellei Frank (1), Gut Bence (1), Tar Szilveszter (2).

A következő mérkőzés október 20-án, vasárnap lesz a Csongrád csapata ellen.

Kép és szöveg:
(garai)

2010. október 22.

Pótfűtés

Amikor a követségi fogadáson a zenekar elkezdett játszani, Lord George Brown odafordult a szomszédjához:
- Gyönyörű hölgyem, ebben a szép vörös ruhában! Jöjjön, táncoljunk erre a valcerre egyet!
- Semmi esetre sem! – jön a válasz. – Először is: maga tökrészeg! Másodszor, ez nem valcer, hanem Venezuela himnusza! Harmadszor: én nem vörös ruhás nő vagyok, hanem a bíboros!

2010. október 22.

Kis kukta

  • Sertésrolád lilahagymával, baconnal és csemegeuborkával, édes-pikáns szósszal
  • Vitaminos sonkasaláta
2010. október 22.

Az üdülőközpont sajtóközleménye

Tájékoztatom a tisztelt érintett vendégeket, hogy az október 17-én vasárnap, a szentesi uszoda 33 méteres medencéjében felmerült panaszra belső vizsgálatot indítottam. Az adott napon a medencében vízilabda mérkőzést játszó gyerekek közül kettőt aznap este a kórház gyermekosztályán megfigyelésen tartottak nyálkahártya- és tüdőirritációval, majd hétfő délután hazaengedték őket, jól vannak.

2010. október 22.

Öt óra alatt elfogták az ékszerbolt kirablóját

Egy fegyvernek látszó tárggyal rabolta ki az autóbusz-pályaudvar melletti ékszerboltot kedd délután egy férfi és onnan 2,5 millió forint értékben ékszert vitt magával. A gyanúsítottat öt órával később, este hét óra előtt fogták el Kecskeméten az ottani kollégák segítségével a szentesi nyomozók. A férfi kihallgatása során beismerte tettét. Az ellopott ékszereket egyelőre keresik a rendőrök.

2010. október 22.

Nincs meccs az uszodában

Mint ismeretes, a ligeti uszoda 33-as medencéjében a vízforgató berendezés hatásfoka nem kielégítő, annak műszaki felülvizsgálata illetve cseréje szükséges. Dr. Tóth Gábor kistérségi tiszti főorvos a 33 méteres medence üzemelését azonnali hatálylyal felfüggesztette. A döntés a közeljövőben lebonyolítandó bajnoki vízilabda-mérkőzéseket is érinti. Beleon Zsolt, a Szentesi Vízilabda Klub klubigazgatója lapunknak elmondta, hogy már jelzéssel éltek a Magyar Vízilabda Szövetség felé, és október végéig valamennyi hazai rendezésű bajnoki mérkőzés esetében a pályaválasztói jog felcserélését kérték. Ez a most vasárnapi mérkőzéseket már érinti, a szerdai felnőtt női bajnoki mérkőzést, melyen itthon fogadta volna a Hungerit–MetalCom Szentes a Szegedet, szintén. Ezt az összecsapást Szegeden rendezik meg. A szövetség a pályaválasztói jog felcserélését 50-100 ezer forintos büntetéssel szankcionálja, de Beleon Zsolt bízik abban, hogy a vis major helyzetre való tekintettel ettől a szövetség méltányossági alapon eltekint. Ha október végéig nem rendeződik a helyzet a szentesi uszodában, november elején újabb tárgyalások következnek a szakszövetséggel.

H. V.

2010. október 22.

Szemétszállítás

A Városellátó Intézmény tájékoztatja a lakosságot, intézményeket, gazdálkodókat, hogy november 1-jén, hétfőn esedékes szemétszállítást november 2-án, kedden az aznapival együtt végzi el.

Felhívjuk a figyelmet, hogy a munkaszüneti nap miatt a hulladékot több jármű korábban kezdi gyűjteni, ezért kérjük, hogy a kukát a megszokott időponttól eltérően reggel fél 7-ig helyezzék ki.

2010. október 22.

Családi események

Született: Mák Zsolt és Hajós Viktóriának Patrik Milán, Bartha Csaba és Gere Líviának Lívia, Faragó Ákos és Gulyás Tündének Fruzsina Anna, Pintér Csaba és Koler Évának Dávid, Seres Róbert és Korsós Brigittának Nimród nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Lesetár Mihály, Gulyás Lászlóné Magyar Erzsébet, Virágos Imréné Erdei Margit, Kozák Imre, Horváth István, Óvári László, Ráczné Lucze Erzsébet.