2010. október 22.

Ünnepel a Koszta József Általános Iskola

Almási Jánosné, dr. Lóczi Jánosné, Takács Pál, dr. Kovalovszki Lajosné és Szemerédi András1980. szeptember 1-je óta éppen 30 év telt el. A három évtized egy iskola életében is jelentős idő, nem csak egy emberében. Hiszen sok száz, ezer diák sorsát határozza meg az indulás: a világról és munkáról alkotott kép innen származik, s a kötődés az otthonhoz, a másodikhoz, innen gyökerezik. Az első iskolában tanulnak meg a tanulótársak egymással bánni, törődni, amit majd felnőtt korukban kamatoztathatnak. Itt derül ki többségüknél, ki miben tehetséges, milyen pályát válasszon, milyen úton induljon el.

A szentesi Koszta József Általános Iskolában mindezt a nevelő-tanító munkát eddig öt igazgató vezetésével 193 pedagógus végezte. Közülük most az részesült emlékplakettben, aki 3 évtizedet itt dolgozott.

Az intézmény fennállásának 30. jubileuma alkalmából találkoztak az iskola mai és egykori alkalmazottai. A viszontlátás öröme mellett összegezték dióhéjban az elvégzett munka tapasztalatait, és megfogalmazták a jövőre vonatkozó terveket is.

Takács Pál igazgatónak jutott először az az izgalmas feladat, hogy a Tanácsköztársaság Úti Általános Iskolát beindítsa, s a fiatal pedagógusokat együtt gondolkodó testületté alakítsa. A tanulóifjúság egészével Csillebércre kirándultak, rengeteg tanítás utáni programot szerveztek. Hagyományt teremtettek az időközben Hámán Kató nevét felvevő iskola Hámán-napjaival.

Dr. Kovalovszki Lajosné derűsen emlékezett vissza a kezdeti nehézségekre. Az üvegházak helyére felhúzott épület nem volt teljesen kész, amikor a tanítás már elindult. A tornaterem még nem volt leburkolva és beázott éppúgy, mint a felső szint. Sürgősen kellett cselekedni, mert a kezdeti összesen 7 osztály hamarosan évfolyamonkénti 5 osztályra duzzadt. Kovalovszki Lajos-né időszerűnek látja a mostani épület felújítását, s új megoldásokat is javasolt a vizesblokk és a nyílászárók elhelyezésére.

1991-1999-ig dr. Lóczi Já-nosné állt a Koszta József festő nevét –időközben– felvevő iskola élén. Szerencsésnek vallja magát, hogy e magas színvonalon dolgozó pedagógusgárdával végezhette munkáját. Büszke a versenyeredményekre, a mindig megújulni tudó oktatómunkára, a matematika és humán tagozat eredményeire, a tanári előadások és Koszta-festőverseny hagyománnyá erősítésére, a niederndorfi kapcsolat kialakítására.

Almási Jánosné tíz évig vezette a kertvárosi iskolát. Bár már nem egy fiatal tantestülettel folytatta az elődök munkáját, mégis közös erővel, sok pályázattal az iskola jó hírneve tovább erősödött. A TIOK-os képességfejlesztő program bevezetésével 9,5 millió forintos eszközfejlesztést sikerült megvalósítani. Almási Jánosné és a derekegyházi szülők szorgalmazására a községi iskola a lakótelepi iskola tagintézményévé vált. 2007-től bevezetésre került a nívócsoportos oktatás, melynek kapcsán osztálybontás nélkül folyik a tehetséges gyerekek fejlesztése.

2009-ben újra férfi vezetője lett a Koszta József Általános Iskolának.

Egy esztendőt töltött eddig Szemerédi András az igazgatói székben. Az iskola vezetőségének összetétele nem változott (helyettesei: Almási Jánosné és Szelesné Mohácsi Éva), így a megkezdett úton halad tovább az iskolai munka. A 30 év alatt elhasználódott az épület és udvara, amortizálódtak a nyílászárók és fűtőtestek, az épület régi csőhálózata minden napra ad feladatot, javítani valót. A fenntartó által benyújtott pályázat sikerében bízva reméli, hogy jövőre a városszéli iskola is megszépülhet. Az ünnepségen megköszönte elődei munkáját. Kifejtette, a tanulói létszám megőrzése fontos cél, amit ezzel az erős, megállapodott nevelőtestülettel el lehet elérni.

Végül méltatta a pedagógusmunka szépségét és egyre fokozódó nehézségeit Szűcs Lajos alpolgármester. Megköszönte a tanárok színvonalas tevékenységét, hiszen e nélkül nem bíztak volna a szülők 30 év alatt töretlenül ennyi diákot rájuk.

A tantestületi találkozó kötetlen anekdotázással, múltidézéssel, s egy ünnepi torta felszeletelésével zárult.

Isten éltesse még sokáig a Koszta József Általános Iskolát!

Takács Lászlóné