2010. október 22.

Negyvenéves a Király István Kertbarátkör

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke stílusosan a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola aulájában, egy kis rögtönzött termékbemutató mellett nyitotta meg a szervezet megalakulásának 40. évfordulójára szervezett ünnepséget. Szavalatot hallhattunk Paulovits Tamástól, valamint a Pengető citerazenekar, és a szegvári Dobbantó néptáncegyüttes műsora szórakoztatta a jelenlévőket.

A rendezvény és a szervezetük mondanivalója: "Kertészkedj, művelődj, barátkozz, védd a természetet, és fogyassz magyar terméket!" Dr. Horváth György visszaemlékezett a szervezet megalakulására, az azóta már elhunyt tagokra, és az előző elnökökre, akiknek a munkája következtében a kert-barátkör népszerű lett Szentesen. Soraik között a kétkezi munkástól az értelmiségi, irodai dolgozón keresztül az őstermelőig sokan töltik a szabadidejüket a kiskertekben. Talán nem mindenki az eladásra termelt árukra fordítja a legtöbb időt. Sokaknak kikapcsolódást, mozgást, társas és egyéb összejövetelt jelent.

Szirbik Imre polgármester elismerően szólt arról, hogy elődei, a múlt század 60-70-es éveiben az ún. nagyüzemileg nem művelhető, de a városhoz közeli területeken parcellák kialakítására gondoltak. Nagyon sok szentesi család ezeken a hobby telkeken termelte meg a család zöldség- és gyümölcs szükségletét. Manapság a nagyvárosok környékén is előszeretettel alakítanak ki ilyen területeket. A kertbarát mozgalmat egy finn történettel is lehet ecsetelni. Mikor a sarkkörhöz közel, a ház mellett egy kis üvegházban, néhány szem epret termel a házigazda, és a vendég rácsodálkozik. Azt feleli, hogy tudom, a multinál olcsóbb és szebb árut, is vehetek, de ez itt az enyém!

Dr. Szent-Miklóssy Ferenc a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének Elnöke elmondta, hogy a szervezett kertbarát mozgalom már 1916 óta ismert, amikor a világháború közepette Diósgyőrben az akkori vállalatvezetés parcellákat adott a dolgozóinak. A mozgalom visszaesett, majd 1959-ben Szarvason indították újra, amihez 40 éve csatlakoztak a szentesiek. Az országos szövetség alulról építkezik, és segíti a tagszervezetekben levő tagok munkáját. Továbbképzéseken adnak lehetőséget a legújabb módszerek, technológiák, fajták, a növényvédelmi problémák megoldásainak a megismerésére. A kereskedelem és a minőségi áru megtermelésének a lehetőségeit, eszközeit is szakemberek közvetítésével mutatják meg, illetve mindent elkövetnek a magyar áru magyarországi térhódításáért. Nagyon fontos feladatnak tartják a gyerekek bevonását már egészen kis kortól, hiszen a gyerekek megismerhetik a munkafolyamatokat, megtanulják becsülni a saját, vagy mások munkáját. Az sem utolsó, hogy egészséges kerti növényeket fognak majd termelni és fogyasztani.

Ledó Ferenc, a DélKerTész elnöke előadásában elismeréssel szólt a kertbarátkör tevékenységéről, amit jól ismer, hiszen napi kapcsolatban állnak velük. A cégük a hajtatott kertészeti termékek forgalmazásával foglalkozik és ebben jelentős, a közel 150 kistermelő szerepe is. A mai kereskedelmi viszonyok nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági feltételeket szabnak. Teljes követhetőséget kell biztosítani – különösen az áruházláncoknak eladott – minden termék vonatkozásában. Ez azt jelenti, hogy az átadott áruért miden termelő felelősséggel tartozik, különösen vonatkozik ez a növényvédelmi előírásokra. Ez vonalkód-azonosító segítségével biztosítható. A Dél-KerTész jelszava "Válassza a minőséget, és étkezzen egészségesen!" és ezt a kert-barátkör tagjai maximális mértékben teljesítik.

A meghívott vendégek az ország egész területéről jöttek, és az ünnepség után a városunkkal, majd az Árpád Agrár Zrt. és a DélKerTész telephelyeivel ismerkedtek. A program zárásaként egy zenés-táncos esten vettek részt a Móricz Zsigmond Művelődési házban.

Garai Sz. Imre