2010. október 22.

Bácskai-udvaron játszanak tovább

Bácskai tanár úr a diákok sorfala közt vonult be az ünnepségreBensőséges és tiszteletteljes névadó ünnepséget tartottak a Horváth Mihály Gimnázium nemrég átadott új épületszárnyában, ahol tánc-és médiaterem, valamint egy nézőtérnek helyt adó udvar található. Olyan ünnepséget, amit csak a drámaisok tudnak produkálni, kiváltképp, ha a tagozat alapítójáról van szó, a mindenki által nagyra becsült Bácskai Miska bácsiról, és feleségéről.

A mélységes tisztelet nyilvánult meg már a kedd délutáni ceremónia kezdetén is: az országos hírű tagozat jelenlegi diákjainak és tanárainak gyűrűjében és énekétől kísérve vonult be az idős házaspár a tágas táncterembe, úgy tűnt, némiképp megilletődve.

A diákság a parkettára kuporodva figyelte a köszöntéseket. A tagozat tanárai közül előbb a magát a legdrámaisabb drámaisnak nevező (minthogy két gyermeke is ide járt és jár) Csapiné Matos Ibolya elevenítette fel, hogy nagyon rossz magatartású diákként osztályfőnöke nem javasolta felvételét, viszont Miska bácsi éppen erre figyelt fel, mondván, ilyen rossz gyerek nincs, ezt meg kell nézni. Keserű Imre a bohócok természetrajzáról beszélt. Ezzel Miska bácsinak arra a kijelentésére utalt, hogy ha mások bohóckodásnak tartják, amit ők csinálnak, "hát legyünk mi a bohócosztály!" A bohócot nem kell lenézni, nem az ügyetlenekből lesznek a nevettetők, a bohóc nagyon is ügyes. Ugyanolyan esendő, mint bárki más, de ő tisztában is van vele, ebből fakad a művészete, a legbátrabb, legőszintébb szereplő a porondon, világosította meg a pedagógus. S amikor a "főbohóc" igazgató lett, akkor is megmaradt bohócnak, emlékezett vissza a szabad légkörre, ami a gimnázium folyosóin érződött.

Miska bácsi nem osztogatott fegyelmiket, ugyanakkor megteremtette a szabadságot a gyereknek, hangzott Keserűtől, aki szerencsésnek tartja, hogy ez a "bohóciskola" él és virul, mert akik akarták, nem tudták tönkretenni.

Egykori drámais, ma már befutott színművész, Náray Erika a Szeretni bolondulásig című melódiával kedveskedett a Bácskai házaspárnak, de dalra fakadtak a tanárok is. Nem csak ezeket a produkciókat kísérte dörgő taps, hanem azt is, amikor megkoronázták a főbohócot: Dózsa Erzsébet csörgősipkát helyezett Miska bácsi fejére.

Az ünneplők kivonultak az udvarra, ahol a nézőtérrel szemben Majtényi András, rangidős drámapedagógus leleplezte a táblát, melyen a Bácskai név alatt folytatódhatnak tovább a hagyományok.

D. J.