2010. október 22.

Gyakorlat után valós feladat

A munkacsoport utat épített a hídhozAlig egy héttel az ukrajnai "Szőke Lavina-2010" gyakorlat után valós katasztrófavédelmi feladatban vett részt az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Művelettámogató Műszaki Zászlóalj 2. század parancsnoka, Cseh Balázs százados az általa vezetett, 15 fős munkacsoporttal.

Cseh százados hadműveleti tisztként vett részt az ukrajnai gyakorlat zászlóalj törzsében. Az ott lejátszott incidensekhez kísértetiesen hasonló feladatot kapott október 12-én; utat építettek a műszakiak által létesítendő TMM-hídhoz a vörös-iszap által sújtott Kolontáron.

Október 12-én délután negyed háromkor indult a Cseh százados által vezetett menetoszlop egy úthengerrel, egy univerzális földmunkagéppel és egy önkiürítő tehergépkocsival. A gépsorhoz csatlakozott még egy önjáró földgyalu is a várpalotai gyakorlótér bázisáról, melyet a szintén a műszaki zászlóalj állományából éppen Tatán feladatot végrehajtó szállítóeszköz és személyzet juttatott el Kolontárra.

Későn este érkezett meg a kijelölt részleg Veszprémbe, ahonnan – rövid éjszakai pihenést követően – másnap reggel 6 órára kivonultak megkezdeni a feladatot.

A szentesi műszaki ezred hídépítő katonáival összehangolt munka eredményeként, október 13-án délután elkészült a zúzottkő borítású, mintegy 80 méter hosszú és 4 méter széles út az új TMM-hídhoz, melyet a megrongálódott közúti hídon, a katasztrófát követő napokban telepített, hasonló típusú híd kiváltására építettek, attól mintegy 80 méter távolságra, biztosítva ezzel a lakosság visszatelepítését.

A feladat végrehajtását követően – az eszközök mentesítése után – a kis alegység 14-én, a hajnali órákban visszatért Hódmezővásárhelyre.

Szöveg:
Kaszanyi Sándor mk. őrnagy

Fotó:
Kaszanyi őrgy. és Gyarmati Péter tőrm.