2010. október 22.

Kis kukta

Sertésrolád lilahagymával, baconnal és csemegeuborkával, édes-pikáns szósszal

Hozzávalók: 8 nagy szelet hús (pl. comb), 2-3 db csemegeuborka, 8 szelet bacon, 1 fej lilahagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 ek. dijoni csípős mustár (tetszés szerint mehet több is lehet), 2 ek. ketchup (vagy paradicsomszósz), zöldpetrezselyem aprítva, 5–7 dl húslé (ha elfogy, akkor forró vízzel pótoljuk), 1 sárgarépa, 2 dl tejföl, fűszer tetszés szerint, egy kevés olaj.

Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfoljuk, fűszerezzük. A csemegeuborkát hosszában vékony szeletekre vágjuk, a lilahagymát szintén felszeleteljük. Minden hússzeletre fektetünk egy bacont, ráteszünk egy–két szelet uborkát és két szelet hagymát. Szorosan feltekerjük és hústűvel összetűzzük. Kevés olajon mindegyik húst megpirítjuk, ezután kivesszük majd ebben az olajban a felaprított vöröshagymát megpároljuk. Amikor a hagyma üvegesre párolódott felöntjük forró húslével (óvatosan) és hozzáadjuk a megtisztított sárgarépát, majd visszahelyezzük a húsroládokat. Időközben pótolni kell forró vízzel, ha nincs rajta már lé. Lefödve kis lángon egy órát pároljuk, majd a hústekercseket kiemeljük. A maradék pecsenyeléből elkészítjük a szószt, a benne lévő sárgarépát villával megtörjük. A lisztet egy kevés vízzel csomómentesre keverjük és hozzákavarjuk a tejfölt. Ezután a pecsenyelébe belerakjuk a mustárt, a ketchupot, beleöntjük a tejfölös lisztet, megszórjuk zöldpetrezselyemmel, megsózzuk és összeforraljuk. Végül a hústekercseket visszahelyezzük a szószra.

Vitaminos sonkasaláta

Hozzávalók: 1 konzerv mexikói vegyes zöldség, 20 dkg sonka, 10 dkg füstölt sajt, fél üveg gyöngyhagyma, 2 kemény tojás, fél citrom leve, 1 marék aprított petrezselyemzöld, 1 pohár joghurt, 3-4 evőkanál majonéz, 1 kk. mustár, só, őrölt bors, fél kanál balzsemecetes saláta-dresszing.

Elkészítése: A joghurtot, a mustárt, a balzsamecetes öntetet, a majonézt és a fűszereket egy mély tálban simára keverjük. Beleöntjük a mexikói vegyes zöldséget, hozzáadjuk a leszűrt gyöngyhagymát, az apró kockára vágott sonkát, a füstölt sajtot és a kemény tojást. Megszórjuk a finomra vágott petrezselyemzölddel. Pikáns ízét szűrt citromlével adjuk meg. Végül az egészet jól összekeverjük és tálalásig hűtőszekrényben tartjuk. Tetejét keménytojás-szeletekkel díszíthetjük.