2010. október 22.

Vegyszermentes zöldségben az egészség!

A múlt hét végén tartotta Szentesen hagyományos szakmai napját a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezete az egészséges étkezés, valamint a minőségi tulajdonságok jegyében. Pillanatra sem túlzás ilyen jelszavakat használni, mert erre minden alap megvan a térségben több száz zöldségkertészt integráló, segítő szövetkezetben. Csak pár dolgot ennek bizonyítására: a várható idei hatmilliárdos forgalmával a legnagyobb az országban más hasonló szervezetekkel összevetve. A termesztésben vegyszert nem használnak, vagy csak nagyon keveset, például a kártevők ellen hasznos rovarokkal védekeznek. Jellemző, hogy Magyarországon az így kezelt termőterület negyven százaléka a Szentesen és térségében lévő szövetkezeti tagok tulajdonában van. Az élelmiszerbiztonság itt nem szlogen, a gyakorlatban nyomon követik a termék előállítását, a palántázástól, az áru csomagolásáig, az értékesítéssel bezárólag. A szakmai tudás, a termesztési eljárások, az eszközök, beruházások, és persze az irányítás korszerűsége megjelenik a paprika, paradicsom, uborka, a hajtatott káposztafélék minőségében. Ezért is keresettek idehaza és külföldön egyaránt.

Ledó Ferenc, a szövetkezet elnöke megnyitó beszédében azt is kiemelte, hogy a biztonságos, céltudatos és eredményes fejlődést több hivatalos szakmai elismerés, kitüntetés is mutatja. Ám a kiindulópont és a közeljövő záloga változatlanul a tagság szorgalma és ambiciózus munkája.

A szakmai napon előadást tartott dr. Gárdosi Péter, az illetékes főhatóság agrárpiaci osztályának vezetője, aki többek között vázolta a mezőgazdaság zöldség- és gyümölcstermesztési ágazatának lehetőségeit a jövő évi költségvetés tükrében. A szövetkezet szakemberei szóltak a minőségi kívánalmakról, a védjegyek bevezetéséről, a tőzeggyapot és a kókuszrost alkalmazásáról, a növényvédelemről, és más fontos kérdésekről.

"Az Év Termelője" kitűntető díjat vehette át Török Ignácné, Koncz László és Dömsödi József. A szakmai napot rendkívül színvonalas kiállítás egészítette ki, ahol közel ötven cég sorakoztatta fel vetőmag, tápanyag, növényvédőszer, csomagolási és szaktanácsadási, technikai választékát.

-bert