2010. október 22.

Fizessen? Ne fizessen?

Válaszút előtt az iparos tagság

Jelenleg 86 tagja van a helyi ipartestületnekMegtartotta éves gyűlését a Szentes és Vidéke Ipartestület. A Kisiparosok Országos Szövetsége utódaként 1989 júliusában megalakult testület akkori létszáma a Szenteshez tartozó vonzáskörzetekkel 729 fő volt. Az iparosok a szakmájukhoz tartozó szakosztályokba tömörültek, rendszeres volt a délutáni szakmai összejövetel, ahol kicserélhették tapasztalataikat.

Mindez azonban már a múlté. Mint ahogyan Várdai Béla elnök beszámolójából kitűnt, a kötelező tagság megszüntetésével 1990. július 1-je után közel 300-zal csökkent a taglétszám. Azután, hogy az 1994-es törvénnyel életre hívták a kötelező kamarai tagságot, az irreálisan magasra szabott tagdíjak miatt még tovább csökkent a tagság létszáma. A vállalkozások a jelen gazdasági válság következtében nehéz helyzetbe kerültek. Az egyre kevesebb fizetőképes megrendelő, a tönkrement vállalkozások, a munkanélküliség, a kényszervállalkozások alapítása újból válaszút elé állította a tagságot: fizessem, vagy ne fizessem a tagdíjat?

A legújabb sajtóhíresztelések szerint újra bevezetnék a kötelező kamarai tagságot. Más értesülések szerint egyszeri regisztrációs díjat kellene befizetni, úgy, mint ettől az évtől az építőipari vállalkozásoknak. Ezek után talán érthető, hogy a létszámunk már száz alá csökkent, jelenleg 86 fő – mondta az elnök.

Az ipartestület székházán korábban komoly átalakításokat végeztek. Közös összefogás eredményeként fűtéskorszerűsítést hajtottak végre, új külső szigetelést, nyílászárókat, külső- és belső burkolatot, festést kapott az épület. Idén a kémények, a tető, illetve a cserepek javítását, cseréjét végezte el Sta-berecz Zoltán kőműves tag.

A továbbiakban szólt arról, hogy az adó- és társadalombiztosítási változásokról minden évben tájékoztatják a tagságot. Azoknak az iparosoknak, akiknek a bevallását az ipartestület végzi el, automatikusan elkészítik az iparűzési adóbevallásukat is, térítésmentesen. Hasonlóképpen járnak el a szakképzési hozzájárulás bevallásával is.

– Ipartestületünk hosszú évekig a Magyar Államkincstárnál kötötte le a megtakarított pénzét. Az elnökség a tavalyi évben úgy döntött, hogy bankot vált, így a Szentesi Hitelszövetkezetet választottuk. Gondunk, hogy a 2000-es évek elején már volt elvárt jövedelem, melyet ez évtől ismét visszahoztak. Ember legyen a talpán, aki a településén belül a tevékenységére jellemző munkabér és a KSH statisztikai jelentése alapján ki tudja számítani a rá vonatkozó jövedelmet. Reméljük, hogy az új kormány ígéretéhez híven csökkenti, esetleg megszünteti a bennünket sújtó felesleges nyilvántartásokat – jelentette ki az elnök, majd hozzáfűzte:

– Ez évi gazdálkodásunknál gondot jelentett, hogy a könyvelési szolgáltatási díjakat többen nem rendezték időben, ezért a pénztartalékaink egy részét a működési költségek kiadásaira kellett fordítanunk. A gazdálkodást nagyban segítené, ha a környéken élő vállalkozók megértenék, hogy munkánk nemcsak a tagságért, hanem őértük is van, és belépnének az ipartestület tagjai közé.

A rendezvényen felszólalt az IPOSZ országos elnöke. Szűcs György többek között megemlítette a tanulóképzés siralmas helyzetét, beszélt a közbeszerzési pályázatok visszásságairól, továbbá tájékoztatott a Széchenyi Kártya programról és annak elérhetőségéről. Szirbik Imre polgármester a várossal kapcsolatos pályázatok jelenlegi állásáról, a várható beruházásokról, az elkövetkezendő időkben induló munkálatokról tájékoztatta a jelenlévőket.

A gyűlés végén 25 éves kisipari munkájának elismeréséül emlékgyűrűvel tüntették ki Molnár Sándorné női és férfifodrász kisiparost. Szakmai munkájának és az ipartestületben végzett tevékenysége elismeréséül arany-koszorús mester kitüntetésben részesűlt Bőhm Sándor bélyegző- és névjegykártya készítő, kulcsmásoló kisiparost.

Lovas József