XLII. évfolyam 36. szám

2010. szeptember 10.

Hamarosan kész a futópálya

Kivitelezés alatt áll a Széchenyi-ligetben az 1,2 m széles és összességében 820 m hosszú új futópálya gumiborításának kialakítása, melyet az önkormányzat pályázati forrásból valósít meg. A szakemberek méterről-méterre haladnak és simítják be a színezett gumit, mely nemcsak összeolvad, hanem a felülethez is ragasztják, még tartósabbá téve ezzel a futófelületet.

Felhívjuk olvasóink figyelmét arra, hogy a friss gumifelületnek még 24 óráig száradnia, kötnie kell, így arra rálépni, valamint kerékpárral vagy motorral a felületre rámenni tilos!

2010. szeptember 10.

Emléktábla egy nemes lelkű embernek

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban szeptember 9-én emléktáblát avattak a szociális intézmény névadója és létrehozásának kezdeményezője tiszteletére. Számtalan tisztség köthető néhai dr. Sipos Ferenc nevéhez: a 72 éve született, 2005-ben elhunyt, egykori osztályvezető főorvos többek között volt önkormányzati képviselő, a megyei közgyűlés alelnöke, és az Együtt Szentesért egyesületet is ő alapította, de kezdeményezésére készült el az idősek otthona is, mely indulásakor felvette a nevét.

Avatóbeszédében Szirbik Imre polgármester embergyógyászként említette a főorvost. Felidézte, hogy sokat vitatkoztak az alapkő letételekor, s amikor azt kiemelték korábbi helyéről, hogy itt, a parkerdőben ássák el, a polgármester szerint úgy érezték, nem dorgálná meg ezért őket nagyon. A kő végül kihajtott, fogalmazott Szirbik, aki szerint nem volt ember, aki jobban megérdemelte volna Sipos doktornál, hogy róla nevezzék ez az intézményt.

A dr. Sipos Ferenc által alapított Együtt Szentesért Egyesület elnöke, dr. Bácskainé Fazekas Márta úgy jellemezte a főorvost, hogy ha pártot alapított volna, azt talán Humanista Pártnak hívták volna. Az egyesület jelenlegi vezetője a beszéde végén nemes lelkűnek nevezte dr. Sipos Ferencet. Az intézmény bejáratánál található, a család és az önkormányzat által készíttetett emléktáblát, Lantos Györgyi szobrászművész alkotását Szirbik Imre és a főorvos özvegye, dr. Illyés Mária avatta fel.

Szavalatával közreműködött Paulovics Tamás, citerajátékával pedig Debreczeni-Kiss Helga.

D. J.

2010. szeptember 10.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart szeptember 15-én, szerdán 17 órakor. A fogadóórán a képviselő a választási ciklusban végzett munkájáról tájékoztatja a jelenlévőket. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2010. szeptember 10.

A Norvég Program újabb eredményei

A Százszorszép óvoda is megújult kívül-belülVárosunkban a közintézmények megújulása hosszú idő óra zajlik. A szociális és oktatási intézmények épületeinek külső-belső és korszerűsítési munkálatainak sorában a Pollák középiskola és a Köztársaság utcai Százszorszép Óvoda került sorra, ezek ünnepélyes átadása szeptember 6-án történt meg.

A műszaki szakközépiskolában a délelőtti ünnepségen Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy a Norvég Program mérföldkőnek tekinthető, hiszen a tiszta, zöld környezet nem csak globális méretekben, hanem Szentesen is fontos. A város törekszik arra, hogy a szénhidrogénekről áttérjünk a geotermikus energiára. Erre komoly lehetőségek vannak, mert Európa 2.-3. legnagyobb ilyen jellegű kincse szunnyad az Alföld mélyén. A Pollákban megvalósult a homlokzati nyílászárók cseréje, az épület hőszigetelése és a homlokzat teljes felújítása. Az iskola a földgázfűtésről a termálvízfűtésre tért át, napkollektorral biztosítják a tornaöltözők használati meleg vizét. A kivitelező a gyulai Innoszer Kft. volt. A norvég nagykövetség képviseletében jelen lévő Polgár Tamás úgy vélte, a város törekvése mintaként szolgálhat más települések számára.

Az immár új névvel működő Százszorszép Óvoda délutáni avatásán a polgármester kiemelte az oktatás fontosságát és az ennek helyt adó intézmények megfelelő állapotának megteremtését. Itt – hasonlóan a Pollákhoz – hőszigetelés, új nyílászárók és termálfűtés növelik a komfortosságot és az energia-megtakarítást. A kivitelező a budapesti Fehér Ablak Kft. volt. A "Szemünk fénye" program keretében a természetes fényt megközelítő világítótesteket szereltek fel.

A város intézményeiben 700 milliós energetikai korszerűsítés folyik továbbra is. Szentes a Norvég Alaptól 2,5 millió euró támogatást nyert, melyet az önkormányzat 15 százalék önerővel egészített ki.

K. E.

2010. szeptember 10.

Idősek hete

A Dózsa György u. 86/A sz. alatti 3-as számú idősek klubjában hétfőtől csütörtökig az alábbi programokkal várják az érdeklődőket, az Idősek Hete rendezvénysorozat keretében.

Szeptember 13., hétfő, 10 óra: Az időskori demencia, Szebellédi Anna előadása; 13.30 Vecseri Lászlóné amatőr festő kiállítását Gilicze And-rásné református lelkész nyitja meg (a kiállítás szeptember 24-ig tekinthető meg).

Szeptember 14., kedd, 10 óra: Az időskor betegségei, dr. Bod Péter előadása; 14 órakor ingyenes szűrővizsgálatok.

Szeptember 15., szerda: 11 órakor ünnepi műsor a klub fennállásának 20. évfordulója alkalmából.

Szeptember 16., csütörtök: 9-12 óráig kézműves foglalkozás a Művészetek háza közreműködésével.

A rendezvényekre minden érdeklődőt várnak.

2010. szeptember 10.

A tiszazugiak hozzánk tartozhatnak

Jóváhagyta a Csongrád Megyei Önkormányzat közgyűlése azt a megállapodás-tervezetet, amely alapján újra a Dr. Bugyi István Kórházhoz kerülne több tiszazugi település fekvő-, illetve járóbeteg-ellátása.

A tisztiorvosi szolgálat regionális intézetének tavaszi döntése értelmében a tiszazugi települések lakói ugyanis jelenleg a szolnoki Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézethez tartoznak, amelyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat tart fent. A lakosok azonban a határozat ellenére továbbra is a Dr. Bugyi István Kórházban veszik igénybe az ellátást. Több település nyáron hivatalosan is jelezte, hogy az ott élők a későbbiekben a szentesi intézménybe szeretnének járni. A Csongrád Megyei Közgyűlés által jóváhagyott megállapodás-tervezet értelmében Kunszentmárton, Szelevény, Csé-pa járóbeteg-, valamint szakambulanciai ellátása, illetve Tiszasas és Cserkeszőlő fekvő- és járóbeteg-ellátása szeptember 30-tól hozzánk tartozhat.

2010. szeptember 10.

Ölünkbe hullhat a világ

Az online árverésen szerzett 3D-s gyűjtemény a hőskoritól a mai darabokigLicitálva lehet hozzájutni a tárgyiasult világ szinte mindenféle darabjához a legnagyobb internetes aukciós weboldalon. Sokan még bizalmatlanok az online árveréssel szemben, de az alábbi cikk főszereplője, egy helybeli fiatalember kipróbálta az e-bayen való vásárlást, s eddig nem is csalódott.

2010. szeptember 10.

Önkényuralmi közigazgatás

A szentesi önkormányzat változásai a múltban (VIII.)

Oroszi Miklós polgármesterA császári csapatok bevonulása után (1849. augusztus 2.) a város szabadságharc alatti közigazgatása megszűnt. A rendkívüli állapotra hivatkozva a népképviseleti alapon választott képviselő-testületet feloszlatták, a hivatalokat kinevezés útján töltötték be. A polgármesteri tisztségre 1849. augusztus 8-án Basa József egykori városi jegyzőt nevezték ki, ő azonban egy hónappal később a szentesi járás főszolgabírójává lépett elő. Utóda előbb Sréter Antal, majd szeptember végétől Kugler János cs. kir. postamester lett. A szolgálatukat önként felajánló császárhű egyének hiánya miatt a kinevezett új elöljáróság több mint felét olyanok alkották, akik a szabadságharc idején is hivatalt viseltek.

2010. szeptember 10.

Szűrőprogram jövő vasárnap

Egészség egy életen át

Újra lehetősége nyílik a szentesieknek és az idelátogatóknak, hogy az egészségük megőrzése érdekében olyan egészségügyi szűréseket végeztessenek el, melyekre a mindennapokban gyakran nem fordítunk kellő figyelmet.

A program célja, hogy felhívja a résztvevők figyelmét a prevenció fontosságára, valamint arra, mennyire fontos lenne, hogy minél több információval rendelkezzünk saját egészségügyi állapotunkról. Az érdeklődőket szeptember 19-én, vasárnap 10 és 18 óra között várják a szervezők a Kossuth téren.

A különböző vizsgálatok díja személyenként 1000 forintba kerül.

2010. szeptember 10.

Katonazenekarok parádéja

Szeptember 16-án, csütörtökön 17 órakor a Kossuth téren kerül sor a II. Szentesi Regionális Katonazenekari Fesztiválra. A város örömmel ad otthont ennek a fesztiválnak, mert Szentes katonaváros. A műsorban közreműködnek a Magyar Honvédség budapesti, debreceni, hódmezővásárhelyi és szolnoki helyőrségi zenekarai.

A toborzással egybekötött program jól szolgálja a város, a laktanya és a civilek kapcsolatának erősítését.

2010. szeptember 10.

Megnyílt az Apponyi téri óvoda

Évfordulónaptár – 2010.

210 éve, 1800. szeptember 4-én I. Ferenc császár–király fegyverbe hívta a magyar nemesi fölkelést. Csongrád vármegye is megszervezte hadseregét, amely a fegyvert fogó nemeseken kívül 60 lovasból és 240 gyalogosból állt. Szeged a maga költségén szintén kiállított 20 lovast és 80 gyalogost. – Az ősz folyamán Szentesről 41 embert soroztak be a rendes hadseregbe.

2010. szeptember 10.

Ismét bebizonyosodott: sikeres a lecsófesztivál

Mészáros Zoltán a Hunor Coop ZRt. ügyvezetője és az egyik csapatKilencedik alkalommal rendezték meg az elmúlt hét végén a lecsófesztivált, mely – annak idején – a szentesi kertbarátok ötletéből indult. Előbb egy családi rendezvényként indult, majd ezt kinőtte és mára már 8-10 ezer érdeklődőt vonz, a város egyik legnagyobb rendezvényének mond-ható, hallhattuk Kánvási Istvánnétól, a Hunor-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatójától.

Pénteken kezdődött a program 43 tűzhelyen szalonna- és flekkensütéssel. Szombaton 218 bográcsban főztek az arra vállalkozók, de voltak, akik több edényben is főztek, amivel vendégül látták a nézelődőket. Az idén "kóstoló jegyeket" lehetett vásárolni. Az ezekből befolyó összeget, 308 ezer forintot az észak-magyarországi árvízkárosultak javára utalják át.

2010. szeptember 10.

Látványos beruházások Derekegyházon

Derekegyház Község Önkormányzata a település szennyvízkezelésének fejlesztésével egyidejűleg számos, közösségi tereinek megújítását célzó beruházást is megvalósít. 2010 nyári és őszi időszakában több, az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt is átadásra kerül.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a településen megvalósuló szennyvízkezelési beruházás 80 százalékos készültségnél tart. A szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítése 90 százalékban megvalósult, elkészült a tompaháti gyűjtőakna, és a szeny-nyvíztisztítómű technológiai berendezését is legyártották már. A szeptember elején Németországból érkező PMT tisztítóegységet Magyarországon elsőként itt, Derekegy-házon telepítik majd.

2010. szeptember 10.

Új orvos a kórházban

Szeptember 1-jétől a Dr. Bugyi István Kórház menedzsmentjének és szakmai vezető testületének egyhangú döntése alapján dr. Nyúzó Bálint főorvos látja el az intézmény Belgyógyászat-Fertőző Mátrix osztályvezető főorvosi feladatait.

Dr. Nyúzó Bálint főorvos a kiskunfélegyházi kórházban dolgozott 1975-től 2010-ig, 2003–2007 között az intézmény főigazgatójaként, 2007-től a Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosaként. Szakvizsgázott belgyógyászatból, kardiológiából, rehabilitációból és az egészségügyi menedzsment szakterület szakértője. Rendszeres, aktív résztvevője a hazai és nemzetközi tudományos életnek. Tagja többek között a Magyar Belgyógyász Társaságnak, a Magyar Kardiológusok Társaságának, a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaságnak és vezetőségének, az Európai Kardiológus Társaságnak, a Rehabilitációs és Terhelés-élettani Munkacsoportnak, a Magyar és Európai Hyper-tonia Társaságnak. Több mint 70 előadása volt hazai és nemzetközi kongresszusokon. Másfél évet dolgozott a Szegedi Orvostudományi Egyetem Belgyógyászati Intenzív és a II. sz. Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Osztályán. 2006-ban megkapta a Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság által a "Szívgyógyász Rehabilitológus" szakmai címet, valamint az Európai Kardiológus diplomát.

2010. szeptember 10.

"A szerethető reklám"

Szeptember 15-én, szerdán 18 órakor Sas István reklámpszichológus tart előadást a városi könyvtárban.

2010. szeptember 10.

Ír kocsmazene a főtéren

Ha valaki szeretne itthon autentikus ír kocsmazenére táncolni, keresve sem találhat jobb mulatságot a Paddy and the Rats koncertjeinél. A zenekar szövegvilága kocsmatörténeteket, ír hagyományokat és kalózos tengerészvilágot tartalmaz. Ruháik is ennek a világnak a részei (skótszoknya, cilinder, munkáslegény, arisztokrata figura, stb). Hajóval járják a világot, és mindenhol kikötnek, ahol óriási bulit csaphatnak.

Muzsikájukban különböző nemzetek kocsmazenéit ötvözik punk-rock elemekkel. Legtöbbet az ír nép kocsmazenéjéből és kelta motívumokból emelik saját zenéjükbe, de hallhatóak néhol polka, orosz és cigány elemek, ritmusok is.

A hattagú zenekar nemcsak hazai, hanem külföldi koncerteken is nagy közönségsikert aratott. Koncertjük szeptember 18-án, szombaton lesz a főtéren a Térfesztivál keretében este fél 7 órától lesz hallható.

2010. szeptember 10.

Polgármester-, és megyei képviselőjelöltek a FIDESZ-nél

A napokban bemutatkoztak Szentes és kistérségének fideszes, illetve Fidesz által támogatott polgármesterjelöltjei és megyei képviselőjelöltjei, és mindannyian aláírták az Összefogás Szentesért és kistérségéért nyilatkozatot.

A Fidesz polgármesterjelöltjeként Szentesen Farkas Sándor, Szegváron a jelenlegi polgármester Gémes László, Nagymágocson Stibál Róbert, aki szintén a település vezetője, Eperjesen Agócs István mezőgazdasági vállalkozó, Árpádhalmon Szarka Attila agrármérnök indul.

Független jelöltként, Fi-desz támogatással Dere-kegyházon a települést 8 éve vezető Szabó István agrármérnök, Nagytőkén a 21 éve közéletben tevékenykedő Varga Lászlóné indul. Fábi-ánsebestyénen a mostani polgármester, dr. Kós György a jelölt.

Szintén bemutatkoztak a Fidesz megyei képviselőjelöltjei is. Köztük Kovács János, aki az elmúlt négy évben már a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja volt, a szegvári polgármester Gémes László, és a Boros szakközépiskola igazgatója, Molnárné Tóth Györgyi.

2010. szeptember 10.

Lovasnap volt Szent Lászlóban

Babinszky Zsuzsanna, a Szent László Lovas Klub elnöke gondolt egy merészet és augusztus végén lovasnapot szervezett. Négy ágazat tagjai – ugrók, díjlovasok, fogathajtók és a western lovasok – mutatták be a szépszámú közönségnek az ágazat szépségeit, versenyszabályait és a különböző trükköket.

Bár versenyszerű körülmények voltak, de a bemutató volt a lényeg. Sok fiatal először volt ilyen pályán, közönség előtt, sőt, a lovaknak is szokniuk kellett a pálya melletti hangosítást és a zenét. A kezdő ugrók – a nézőknek – egyszerűnek tűnő magasságon kezdtek, majd fokozatosan emelkedtek a magasságok.

2010. szeptember 10.

Norvég látogató

Szeptember 6-án, hétfőn Smenes Guri Merete (képünk jobb oldalán), a Norvég Királyi Nagykövetség munkatársa városunkban járt, és egy hivatalos kötelezettsége után látogatást tett az Árpád utcai óvodában. Sok helyen járt már Magyarországon, Szentesen is elégedetten állapította meg, hogy a kezdeményezésük – a Norvég pályázat – nagy sikerrel járt. Mindig örül a szíve, amikor látja, hogy az általuk indított mozgalom, projekt hatására megújulnak az intézmények, és a gyerekek sokkal jobb, biztonságosabb és egészségesebb körülmények között töltik el mindennapjaikat. Az meg mindig külön öröm számára, hogy amit ők az irodában kigondolnak, az itt a helyszínen ilyen szépen valósul meg.

2010. szeptember 10.

Művészeti hét

Szakrális Művészeti Hét keretében zenés, irodalmi műsor és a templom képzőművészeti értékeinek a bemutatására kerül sor szeptember 19-én, vasárnap 17 órakor a Szent Anna-templomban.

Bevezetőt mond dr. Homoki Nagy Mária egyetemi tanár. Nagy János orgonán előadja Bach Esz-dúr Szentháromság preludium és Esz-dúr fuga művét, a Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai irodalmi összeállítással várják a közönséget. A templom képzőművészeti értékeit Sziklay Sándor festőművész mutatja be, majd az Új Hajtás 102 Ifjúsági Közösség könnyűzenei bemutatója zárja a programot.

2010. szeptember 10.

"Szentes ne maradjon le..."

Farkas Sándor polgármesterjelölt

Farkas SándorFarkas Sándor országgyűlési képviselő kötelességének érzi, hogy elinduljon a polgármesteri címért. Már csak azért is, mert az országgyűlési választásokon a polgári erők fölénye megteremtődött a választók segítségével. Szükségesnek tartja, hogy ezek a változások a városban és a térségében is megtörténjenek.

– A történet nem rólam szól, hanem arról, hogy Szentes ne maradjon le, ne legyen ellenzékben – teszi hozzá. – Tudjuk, hogy az országos politika mindig annak a településnek szokott kedvezni, ahol hasonló politikai felfogásban működnek, mint a kormány. Erre volt példa az előző választásokon is. Ezért tartom fontosnak felvállalni a feladatot, megragadva a lehetőségeket, amiket a kormány révén ide tudok hozni.

2010. szeptember 10.

Itt a Szentesi Nagy Sportágválasztó!

Szeptember 17-én és 18-án, a jövő pénteken és szombaton tartják a Dr. Papp László Sportcsarnokban és annak környékén a Szentesi Nagy Sportágválasztó elnevezésű rendezvényt, melyen több, mint harminc, Szentesen is űzhető sportág mutatkozik be a helyi fiataloknak. A két nap legfontosabb célkitűzése, hogy népszerűsítsék a sportot, a városi egyesületeket, bemutassák a szentesi sportolási lehetőségeket és szolgáltatásokat, valamint remek lehetőség ez az egyesületek számára az utánpótlás-toborzásra is.

2010. szeptember 10.

A paradicsom

Dr. Horváth György, a kertbarátkör elnöke a paradicsommal kapcsolatban ad tanácsokat. Ez a növény is megtalálható sok kiskertben. Az olaszok aranyalmának nevezik, Közép- és Dél-Amerikából terjedt el az egész világon. Rengeteg fajtája van. Kezdetben ez is dísznövény volt a paprikához hasonlóan, majd kikerült a kertekbe és elfoglalta a táplálékláncban az őt megillető helyet. Magyarországon Budapest, Hatvan, Kecskemét és Nagykőrös környékére volt a jellemző a termesztése, előbb csak a házi kertekben, majd a konzervgyárak éhségének a kielégítésére nagyüzemileg is.

2010. szeptember 10.

A világ legjobbjai oktattak

Edita Daniute és Mirko GozzoliHazánkban kizárólag Szentesre fogad el meghívást a napjainkban a világ legjobbjának tartott versenytáncos és oktató Mirko Gozzoli, akivel legutóbb eljött jelenlegi párja, Edita Daniute is. Gozzoli többször oktatott már itt, mely a Szilver TSE sokszoros magyar bajnokával, László Csabával kialakult tanár-tanítványi és baráti viszonynak köszönhető.

Megismerkedésük idején Csaba még Németh Anikóval táncolt, s a budapesti világkupán versenyeztek az olasz táncosokkal. Azóta Mirko Gozzoli standard táncokban az amatőrök és a profik között is a világ legjobbja lett, újdonsült, litván párjával is, tánctanárként éppúgy, mint versenyzőként. Ennek megfelelően nemrégiben a sportcsarnokban tartott csoportos órán is hihetetlen tisztelet övezte őket. Nem csupán a Szilver versenyzői vették körbe az oktatókat, de a fővárosból is érkeztek élvonalbeli táncosok, valamint hazai tanárok, s pontozók is kíváncsian követték a mesteri mozdulatokat. Az óra végén még gálázott is Mirko és Edita, melyet vastapssal köszöntek meg a fiatal táncosok. László Csabáról elismerően nyilatkozott az olasz tanár, kiemelve, hogy hála az első külföldi tanítványának, sokat fejlődött a versenytánc Magyarországon.

Az olasz-litván kettős tagjai kérdésünkre elárulták: 18 éve ismerik egymást, de együtt 8 hónapja táncolnak, s Mirko kikötése volt, hogy új párjának az ő hazájába kell költöznie. Kihasználnak minden helyzetet a gyakorlásra, például nálunk is. Azt mondják, bár mindketten elérték már azt a kort, amikor sokan abbahagyják a versenyzést, ők mégis annyira élvezik ezt az életmódot, hogy még nem tervezik a befejezést. Egy kis ízelítő az életvitelükből: Litvániába utaznak, ahol Mirko Gozzoli lesz a helybeli csapat felkészítője, Moszkvában show-tánccal mutatkoznak be, szeptember végén Japánban versenyeznek, onnan Olaszországba mennek, aztán Kanadában vb, Londonban pedig óraadás és gyakorlás vár rájuk. Ezen kívül elindulnak az International Champonshipen, mely egyike a három legrangosabb versenynek.

D. J.

2010. szeptember 10.

Szabadidős rendezvények

A Szabadidős Sportklub és a Magyarországi Gyermekbarátok 61. számú szervezete szeptember 22-én, szerdán 9 órától a Kossuth utca lezárt szakaszán (Kossuth utca és a központi ABC között) óvodások számára játszóteret szervez. A programban kerékpároztatás, aszfaltrajz és lovagoltatás is szerepel, de tejet és süteményt is kínálnak a kicsiknek.

Szeptember 23-án, csütörtökön 15 órakor rendezik meg a hagyományos fesztiválját a Gyermekek Világnapja tiszteletére. A Móricz Zsigmond Művelődési Házba óvodai, általános iskolai és középiskolás fellépő csoportokat várnak zenés, táncos és egyéb kategóriákban.

Mindkét eseményre szeptember 15-ig jelentkezhetnek írásban a szabadido.sport-klub@szentesinfo.hu címen.

2010. szeptember 10.

Kézműveskedés

A gyermek klub szervezői szeptember 14-én, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házba. Ezen a délutánon a gyerekek könyvjelzőt készítenek. A szervezők biztosítják a szükséges eszközöket a foglalkozáshoz. A belépés díjtalan. Délutáni matiné időpontja: szeptember 21., 28. (kedd) 17 óra.

2010. szeptember 10.

Hétköznapi szikrák

A szikrának nincs környezetét beborító fénye, de abból mindig felvillant valamit, amire érdemes odafigyelni. Így vagyunk a hétköznapi élet apró eseményeivel is: megvilágítják a bennünket körülvevő világ kicsinyke részletét, de ebből már tudunk következtetni a nagy egészre.

Például a főutca frissen lerakott díszburkolatán átsétáló kisfiú, így szól az új, piros köveken az anyukájához: "Nézd, milyen király!" Nyilván az őt is megragadó látvány csalta ki belőle ezt a megjegyzést, bár a jelzője inkább "trendi", mint a gazdag magyar nyelvbe illő. A kisfiú persze nem hibáztatható, hogy valakit, vagy valakiket utánoz a nyelvi kifejezések használatában. Felnőtt korában bizonyára bővül és pontosabb lesz majd a szókincse a főutca átalakult szakaszának minősítésére. Esetleg a szép, kellemes, remek, csinos, nagyszerű, eredeti, mutatós, elegáns, tükörsima, takaros, különleges és egyéb jelzőkből válogatva.

2010. szeptember 10.

Hair a szabadtérin

Kulturális kitekintés a megyeszékhelyre

Minden idők legnépszerűbb musicalje, mely egy egész nemzedék és a hip-
pi-korszak kultuszművévé vált, és rajongóinak száma azóta csak növekszik. A dinamikus, elementáris táncokra lehetőséget adó művet még sosem mutatták be a Dóm téren.

A Hair dalai – így az Aquarius, az I Got Life, a Manchester England England vagy éppen a Let the sunshine in – mindenki által ismertek, így egyértelmű helye van az ország legnagyobb musical-játszó színpadán.

2010. szeptember 10.

Katona Imre emlékére

Az amatőr festőművész, néhai postai dolgozó szültésének 80. évfordulója alkalmából emlékkiállítást rendez a Dél-alföldi Postatörténeti Alapítvány. A szentesi postahivatal első emeletén Katona Imre válogatott alkotásain kívül dr. Apró Ferencné, Birinyi György, Csarejs János, Csontos Dezső, Fejér Ferencné, Gendrovics Zsolt, Nagy Imre, Nagy Jánosné és Varga Károly amatőr postás festők képei is megtekinthetők lesznek. A kiállítás, melyet szeptember 17-én, pénteken 16 órakor nyit meg Ibos Éva művészettörténész és Szűcs Lajos alpolgármester, szeptember 27-ig látogatható, munkanapokon 8-16 óra között.

2010. szeptember 10.

Megyeházi körséta

A Szentesi Vendégszeretet Egyesület következő körsétájának a helyszíne a megyeháza lesz. Szeptember 18-án, szombaton 15 órától Labádi Lajos, a Szentesi Levéltár igazgatója kalauzolja az érdeklődőket, akik a megyeházával, a levéltárral és annak pincerendszerével ismerkedhetnek meg.

2010. szeptember 10.

Tükörben a világ

Egy földgömb, melyen kézzel tapintható az erdők fogyatkozása. Egy grafikon, mely az égbe szökve példázza a túlnépesedés mértékét. Egy kockás terítő, melyről választhatunk hazai és tengerentúli paprika közül... A Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban szeptember 1–21-ig mindennap 8–18 óra között (szombat-vasárnap kivételével) ingyenesen látogatható a "TÜKÖRBEN A VILÁG" című kiállítás. A kiállítás célja a fenntartható fejlődés ösvényének felkutatása: az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése, hogyan lehetséges a környezet és a természeti erőforrások megőrzésével együtt a jövő generációk számára.

2010. szeptember 10.

A középmezőnyben vannak

OB II-es biliárd

Demeter SándorDemeter Sándor, a Kiséri Biliárd Klub fő támogatója számolt be csapatának helyzetéről. A csapat a 120-as, úgynevezett magyar biliárd bajnokság másodosztályában, a keleti csoportban játszik. Legutóbb a Békés II. Jóbarát Biliárd Klub csapatát fogadták bajnoki mérkőzésen, és nagyarányú 9–1-es győzelmet arattak.

A bajnoki rendszerről anynyit érdemes tudni, hogy egy fordulóban minden csapatnak 10 mérkőzést kell játszani, minimum öt, maximum tíz játékost lehet szerepeltetni. A másik érdekesség, hogy öt mérkőzést a hagyományos szabályok szerint, ötöt pedig a dupla játékszabályok alapján kell lejátszani, azaz az ellenfél golyójának a megtalálása előtt a lökőgolyóval falat kell érinteni. Egy rossz lökésnél akár mínusz 44 pontot is össze lehet gyűjteni, amit az ellenfél javára írnak. A szentesiek a 10 csapatos bajnokságban, a középmezőnyben foglalnak helyet.
A 120-as magyar biliárd bajnokságot a békéscsabai székhelyű országos szövetség írja ki és szervezi a lebonyolítást. A jövőben a bajnoki fordulókat igyekeznek a kocsmákból egy kultúráltabb, klubszerű helyiségben lebonyolítani, kicsit nagyobb alapterületű, szabványos asztalokkal. Az OB I-es csapatok a bajnoki mérkőzéseken már csak olyan asztalokon játszhatnak.

Szűcs Sándorné, a vendégcsapat vezetője és játékosa elmondta: úgy került a biliárdhoz, hogy a férjével vettek egy kocsmát néhány évvel ezelőtt. Amikor azt üzemeltetni kezdték, akkor – titokban – ő is gyakorolni kezdett, ma már versenyeken is indul. Náluk annyira népszerű lett a játék, hogy két csapatot kellett indítani. Az egyiknek ő, a másiknak a férje a vezetője, aki azok között volt, akik Békéscsabán és Békésben megalakították az országos szövetséget.

G. Sz. I.

2010. szeptember 10.

Középhátvédből lett kapus

Poszler AndrásMájusban múlt tizenöt esztendős, de már a Szentesi Kinizsi felnőtt labdarúgó csapatának kapuját védi Poszler András. A fiatalember néhány hónapja még mezőnyjátékosként erősítette a klub előkészítő, serdülő és ifjúsági korosztályú együtteseit, a nyáron azonban úgy döntött, kipróbálja magát a kapusposzton.

– A nyár elején gólokkal segítetted csapatodat az előkészítő korosztály bajnoki címéhez, most viszont veled kezdődik a felnőtt gárda összeállítása. Miért döntöttél úgy, hogy védeni fogsz?

2010. szeptember 10.

Tizennegyedik Szentes– Csongrád "g"–ÁT futás

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg a Szentes– Csongrád közötti "g"–ÁT futást. A verseny rendezője: Honvéd Rákóczi SE, Szentes és Csongrád Város Önkormányzata, VDSB Szentes, Csongrád Megyei Szabadidősport Szövetség. Védnökei: Szentes és Csongrád város Önkormányzata, Szirbik Imre és Bedő Tamás polgármesterek, Nyers József mk. ezredes, Csongrád Megyei Szabadidő Sportszövetség

A verseny célja: a futás népszerűsítése, atléták és triat-lonosok számára versenylehetőség, szabadidős sporttolók, kocogók, számára teljesíthető táv és megmérettetési lehetőség. A verseny időpontja: szeptember 18., szombat, a teljes táv 13 km, a rövid táv 6 km.

A rövid táv rajtának ideje 16 órakor lesz a csongrádi híd Csongrád felőli hídfőjétől, a teljes távot teljesítők szintén 16 órakor indulnak a Széchenyi-liget főbejáratától. A cél a csongrádi polgármesteri hivatal.

Az abszolút 1–3. helyezett férfi és nő mindkét távon serleget és emlékpólót vehet át. Mindkét táv minden korcsoportjának 1–3. helyezettje érmet kap.

Nevezni írásban (szentes-sport@freemail.hu vagy a csongradsport@vipmail.hu) vagy személyesen lehet szeptember 16-án, csütörtökön 20 óráig a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Előzetes nevezés esetén nincs nevezési díj, viszont a helyszínen már fizetni kell.

A csongrádi polgármesteri hivatal elől 14 órakor autóbuszok indulnak Szentesre. A 6 km-es távon indulókat busszal szállítják fél 4-kor a rajt helyszínére. A verseny végén a busz visszaszállítja a résztvevőket.

2010. szeptember 10.

Dzsúdó

A Pollák DSE dzsúdósai szeptember első hétvégéjén Siklóson vettek részt a Tenkes Kupa Nemzetközi Versenyen. Eredmények: 7. Valkai Béla (–81 kg), 1. Kalydy Patrícia (–70 kg), 1. Gila Nóra (–70 kg). Ugyanitt rendezték meg a junior Magyar Köztársaság Kupát is. 7. Valkai Béla (–81 kg), 3. Kalydy Patrícia (–70 kg), 4. Gila Nóra (–78 kg).

2010. szeptember 10.

Szentesi Vízmű SK – jubileum

1960 őszén alakult meg a Szentesi Vízmű SK, amely jó néhány évvel ezelőtt sok más nagy hagyományú sportegyesület sorsára jutott – azaz megszűnt. Az atlétika, vízilabda és labdarúgó szakosztályt működtető sportklub egykori – még Vízmű SK néven szerepelt – futballistái úgy döntöttek, hogy megemlékeznek az 50. születésnapról.

Szeptember 11-én, szombaton 2 órakor nosztalgiamérkőzés keretében az öregfiúk egymás ellen játszanak egy mérkőzést a Pusztai László Sporttelepen, majd fél 6-kor vacsorával zárják a jubileumot. A mérkőzésre szeretettel várják a szurkolókat, sportbarátokat! A belépés díjtalan, hajrá Vízmű!

2010. szeptember 10.

Sötétedés után is lehet kosarazni

A Terney Béla Kollégium udvarán, a gyermekélelmezési konyha bejáratánál lévő bitumenes kosárlabdapályát világítással látták el azért, hogy az esti órákban is lehessen sportolni.

Marossy Gyula (kis képünkön), a Szentesi Kosárlabda Klub elnöke örömmel számolt be arról, hogy ezzel a világítással sikerült megoldani egy olyan szabadtéri sportolási lehetőséget, melynek több célja is van. A nappalok egyre rövidebbek, de még jó az idő, így a szabadban is lehet edzést tartani. Másrészt a környéken lakó gyerekeknek is alternatívát jelenthet, hogy a szabadidejüket értelmesen, sportolással töltsék el. Harmadrészt pedig a kosárlabda sportot is szeretnék tovább népszerűsíteni.

Népszerűsödhet a városban a kosárlabdaAz önkormányzat biztosította a zárható elektromos fogyasztásmérő órát, szekrényt és kapcsolót, ami lehetővé teszi, hogy a közvilágításról működő fogyasztást mérni lehessen. A világítás kiépítése a városnak 75 ezer forintba került, a munkát az egyik kft. végezte el mintegy 350 ezer forint értékben. Ők szerezték be az anyagokat és az engedélyeket is. A további tervek között szerepel, hogy a pálya másik oldalára is felszerelik a világítótesteket.

A pályát használhatják a környékbeli lakók akkor, amikor nincs az egyesületnek edzése. Ezt egyezetni kell Szalé vezetőedzővel vagy Marossy Arnolddal. Szeretnék elkerülni a környékbeli lakókkal az összeütközéseket, ezért este fél 10-kor befejezik az edzét.

(gszi)

2010. szeptember 10.

Szeniorok

Augusztus 27–29. között Gyulán rendezték meg a 40. Országos Úszóbajnokságot, amely egyben emlékverseny is volt az első szenior úszóbajnokságok atyjának dr. Regele Károlynak tiszteletére. Érkeztek úszók Kanadából, Ausztriából, Romániából, Szlovákiából és Szerbiából is. A Szentesi Delfin ESC versenyzői a vártnál is jobban teljesítettek. A legeredményesebb versenyző díját Felvégi Zsuzsanna kapta, az 50 év felettieknél pedig Virágos Éva. A családi váltókban a Kómár család (Kómár Lajos, Lázár Andrea dr, Kómár Zita, Kómár András) maga mögé utasította a többi csapatot.

2010. szeptember 10.

Hőguta

Egy zsebtovaj a bíróságon az ítéletre vár. A bíró kihirdeti:
- Vádlottat bűnösnek találtam többrendbeli lopás elkövetésében. A bírság 45 ezer forint.
Erre feláll a vádlott ügyvédje:
- Tisztelt bíró úr! Védencemnek mindössze 20 ezer forintja van, de ha adnak neki tíz percet kint a tömegben, hamarosan előteremti a többit is.

2010. szeptember 10.

Kis kukta

  • Szegedi kolbászos leves
  • Tepsis négyévszak falatok
2010. szeptember 10.

IV. Szentesi Bor- és Pálinka Ünnep

Idén negyedik alkalommal rendezik meg a nagy népszerűségnek örvendő Szentesi Bor és Pálinka Ünnepet. Az esemény a már megszokott időpontban, szeptember 17–19. közötti időpontban, három napon keresztül tart majd, és ez évben is számtalan érdekességgel várja majd az érdeklődőket.

A nyitónapon, pénteken este 6 órától látványos felvonulással kezdődik a rendezvény a Kossuth utcán, azt követően a Szent Vince Borrend lovagjai tartanak borlovagrendi avató ünnepséget. A bor és pálinka ünnep eseményei a szokott helyen, a Kossuth tér szökőkút felöli részében zajlanak majd. Már az első napon is színes lesz a program, amelyet egy rockabilly koncert, és a Horváth Zoltán és Ágoston Anita duó zár majd.

2010. szeptember 10.

Négyen verekedtek össze

Eseménydús hétvégén van-nak túl a Szentesi Rendőr-kapitányság munkatársai. Szombatról vasárnapra virradóra az egyik helyi szórakozóhelyen robbant ki vita, majd verekedés négy vendég között. Ellenük csoportos garázdaság miatt indult büntetőeljárás.

Nem csak szórakozni vágyók, hanem a tolvajok is ellátogattak a lecsófesztiválra. Az egyik standról egy táskát emeltek el, benne számos okirattal és készpénzzel. A Pollák középiskola mellől pedig egy Cruiser kerékpárt vittek el ismeretlenek.

2010. szeptember 10.

Előadás

A Krúdy Gyula Baráti Kör tagjai Dsida Jenő, a "csipkehúsú költő" című irodalmi estjére várják az érdeklődőket szeptember 16-án, csütörtökön 18 órakor a városi könyvtárban.

2010. szeptember 10.

Emlékérem Petri professzornak

A Magyar Sebésztársaság Vezetősége több évtizedes kiemelkedő szakmai munkásságának elismeréseként Magyar Sebészetért Emlékéremmel ismerte el a Dr. Bugyi István Kórház munkatársának, Prof. Dr. Petri Istvánnak a tevékenységét. A kitüntetést szeptember 8-án adták át Siófokon.

Nem első alkalommal ismerték el az osztályvezető főorvos munkáját, legutóbb idén májusban Imre József emlékérem díjazásban, korábban Miniszteri Dicséretben, Kiváló Munkáért miniszteri kitüntetésben részesült. 1994-ben a Bugyi István Emlékérmet és az elmúlt években két alkalommal a "Szentesi Kórház kiváló orvosa" címet kapta meg.

A professzor 1982-ben írta és védte meg kandidátusi értekezését, 1987-ben az egészségügyi miniszter címzetes egyetemi docensnek nevezte ki, 1993-ban Ph. D. fokozatot adományoztak neki. Munkássága alapján 2007-ben címzetes egyetemi tanári címet kapott.

2010. szeptember 10.

Bravúros győzelem Szőregen

A megyei másodosztály Tisza-Maros csoportjának listavezetője, a Szőreg otthonában aratott bravúros, 4–1-es győzelmet a Szentesi Kinizsi labdarúgócsapata. A Kinizsi ezzel a sikerrel, három döntetlent követően, első győzelmét aratta az idei pontvadászatban. Nagy András, a Szen-tes vezetőedzője maradéktalanul elégedett volt játékosai teljesítményével, sőt, szerinte akár nagyobb arányú győzelmet is arathattak volna. Az első félidőben mindkét oldalon akadtak gólszerzési lehetőségek, az első gólra mégis a 44. percig kellett várni. A hazaiak büntetőből szerzett vezető találatára a Kinizsi a második félidőben remek játékkal és négy góllal válaszolt. Az 52. percben Bordács lőtt nagy gólt a felső sarokba, majd Nagy István átadását Hidas passzolta a kapuba egy tökéletesen kijátszott akció végén. Néhány perccel később Bordács duplázta meg góljai számát, végül a Tompa Mór buktatásáért megítélt büntetőt a sértett értékesítette magabiztosan. A mérkőzés krónikájához tartozik, hogy a hazaiak az utolsó húsz percben emberhátrányban futballoztak, mivel az egyik játékosuk megrúgta a Gránitz ápolására pályára siető edzőt, Nagy Andrást, így a játékvezető kiállította sportszerűtlenül viselkedő labdarúgót. Szombaton fél 5-kor a négypontos Algyő érkezik Szentesre, az a csapat, amely az elmúlt hétvégén egy laza hetest hintett a Földeák együttesének, így kemény ütközetre van kilátás a Pusztai László Sporttelepen. Nagy András szerint akkor lehet igazán értékes a szőregi siker, ha ezúttal itthon is sikerül megszerezni mindhárom pontot. A Szentesi Kinizsi jelenleg hat ponttal az ötödik helyen áll a tízcsapatos Tisza-Maros csoportban.

H. V.

2010. szeptember 10.

Átadás

Az EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében zajló kivitelezések sorában ismét elkészült egy újabb közoktatási intézmény. A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola felújítása során kicserélték a nyílászárókat, szigetelték a lapostetőt és a homlokzatot, valamint csatlakoztak a távhőháló-zatra. A megújult szakiskola ünnepélyes átadására szeptember 14-én, kedden 9 órakor kerül sor.

2010. szeptember 10.

Családi események

Született: Csatordai Gábor és Bugya Mariannak Szederke Lia, Szénási István és Csarmaz Márta Rozáliának Lilla, Sebestyén Norbert és Szabó Mártának Dávid, Kovács János és Kardos Beáta Edinának Kristóf Aurél, Szilvási Zoltán Tamás és Varga Veronikának Veronika Vanda nevű gyermeke.

Elhunyt: Nagy János, Piti István, Varga István, Aradi Ildikó, Gombos János, Bálint Ferencné Bagi Etelka, Dányi Mária, Bori Ida Zsuzsanna.