2010. szeptember 10.

Kis kukta

Szegedi kolbászos leves

Hozzávalók 4 személyre: 30 dkg savanyú káposzta, 1 nagy fej hagyma, 2 db marhahúsleves kocka, 20 dkg parasztkolbász, 1 csokor petrezselyem, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 babérlevél, 2 dl tejföl.

Elkészítése: A káposztát – ha túl savanyú – hideg vízzel átöblítjük, kinyomkodjuk, összevágjuk és sós vízben 15 percig főzzük. A hagymát megtisztítjuk, felszeleteljük. A leveskockákat 1 liter vízzel felforraljuk. A kolbászt vékony karikára vágjuk. A petrezselymet megmossuk, és felaprítjuk. Az olajat egy nagyobb fazékban felforrósítjuk, beleteszszük a hagymát, a lisztet, és aranysárgára pirítjuk. Megszórjuk pirospaprikával, köménnyel és felöntjük a marhahúslevessel. Hozzáadjuk a kolbászt, a babérlevelet, megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön 10 percig forraljuk. Beletesszük az előfőzött káposztát, és kb. fél óra alatt készre főzzük. Petrezselyemmel megszórjuk, tejföllel megöntözzük és forrón tálaljuk.

Tepsis négyévszak falatok

Hozzávalók: 30 dkg csirkemell, 50 dkg burgonya, 30 dkg mirelit vegyes zöldség (borsó, kukorica, paprika, zöldbab), 1 csomag Knorr tejszínes fokhagymás Rafinéria, 3 dl tejszín, 2 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, ételízesítő, bors.

Elkészítése: A burgonyát meghámozzuk, és fél cm-es karikákra, a csirkemellet 4 cm-es csíkokra vágjuk, öszszekeverjük a vegyes zöldséggel, ételízesítővel és pici borssal. Egy tepsit olajjal kikenünk, belerakjuk a krumplit, ételízesítővel megszórjuk, ráöntjük a zöldséges húst. A Knorr Rafinériát összekeverjük a tejszínnel, és még kb. 2 dl tejjel, beleöntjük a tepsibe, alufóliával lefedjük, és 45-50 percig előmelegített sütőben 180 fokon sütjük. Az utolsó 5 percben levesszük a fóliát, és 10 dkg reszelt sajttal megszórjuk. Rápirítjuk a sajtot, majd tálaljuk.