2010. szeptember 10.

Ismét bebizonyosodott: sikeres a lecsófesztivál

Mészáros Zoltán a Hunor Coop ZRt. ügyvezetője és az egyik csapatKilencedik alkalommal rendezték meg az elmúlt hét végén a lecsófesztivált, mely – annak idején – a szentesi kertbarátok ötletéből indult. Előbb egy családi rendezvényként indult, majd ezt kinőtte és mára már 8-10 ezer érdeklődőt vonz, a város egyik legnagyobb rendezvényének mond-ható, hallhattuk Kánvási Istvánnétól, a Hunor-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatójától.

Pénteken kezdődött a program 43 tűzhelyen szalonna- és flekkensütéssel. Szombaton 218 bográcsban főztek az arra vállalkozók, de voltak, akik több edényben is főztek, amivel vendégül látták a nézelődőket. Az idén "kóstoló jegyeket" lehetett vásárolni. Az ezekből befolyó összeget, 308 ezer forintot az észak-magyarországi árvízkárosultak javára utalják át.

A fesztivál megszervezését a saját dolgozókból verbuvált csapat végezte. A feladatokat leosztották, és mindenki a maga területéért felelt. Támogatóik elsősorban az önkormányzat és üzleti partnereik voltak. Volt, aki paprikát, paradicsomot, vagy Makóról hagymát hozott, mások részt vállaltak az asztalok, padok, tűzhelyek szállításában, vagy a tűzifát biztosították. Az egykori családi főzőcske mára már nemzetközi gasztronómiai eseménnyé vált, hiszen az egész ország területéről érkezők mellett jöttek a környező országokból is, sőt az orosz nagykövetség munkatársai is itt voltak.

Pénteken kezdődött a program, szalonnasütésselLiszkai Gusztáv, a szlovákiai (Felvidék) Szentes polgármestere elmondta, hogy már tavaly is itt voltak a lecsófesztiválon. Gyerekkori álma volt, hogy a magyarországi Szentesre ellátogassanak és elmondják, hogy van Szentes máshol is. Sőt, most már hivatalosan is kapcsolatba kerülnek, napokon belül elkészülnek a testvérvárosi iratok. Falunapok rendszeresen vannak nálunk, de ők gulyásfőző versenyt rendeznek. Nagy meglepetéssel vették tudomásul, hogy Erdélyben is van egy Újszentes nevű település. Velük is felvették már a kapcsolatot.

Egy baráti kör a lecsófesztiválra készítetett egy 500 literes, 1000 adagos bográcsot. Szűcs István, a búvárok vezetője fejéből pattant ki az ötlet egy ekkora acélbogrács elkészítésére. Barátok, munkatársak és támogatók segítségével, Márton Lajos irányításával főzték reggel nyolc órától a lecsót, amivel elsősorban a hajléktalanszállón élőket, illetve a szegényeket vendégelték meg. Az óriásbogrács tartalma volt: 250 kg paprika, 100 kg paradicsom, 80 kg makói hagyma, 30 kg kolbász, 50 kg szalonna, és a fűszerek. Nyugdíjas rendőrök, katonák, barátaik és hozzátartozóik készítették elő a belevalót.

Garai Sz. Imre