2010. szeptember 10.

Hair a szabadtérin

Kulturális kitekintés a megyeszékhelyre

Minden idők legnépszerűbb musicalje, mely egy egész nemzedék és a hippi-korszak kultuszművévé vált, és rajongóinak száma azóta csak növekszik. A dinamikus, elementáris táncokra lehetőséget adó művet még sosem mutatták be a Dóm téren.

A Hair dalai – így az Aquarius, az I Got Life, a Manchester England England vagy éppen a Let the sunshine in – mindenki által ismertek, így egyértelmű helye van az ország legnagyobb musical-játszó színpadán.

Egy generációkon átívelő sikerszériát megért produkcióval, a Hairrel zárult az idei Szegedi Szabadtéri Játékok. Parádés szereposztást láthatott a közönség: Bergert Dolhai Attila játszotta; Bu-kowskit Szemenyei János, She-ilát Peller Anna; Woofot pedig Kerényi Miklós Máté alakította. A rendező Bagó Bertalan elképzelésében a Hair izgalmas keretjátékkal bővült, hatalmas díszleteket láthattunk, melyek egy része vetítéssel és fényfestésekkel röpített minket egészen a Cent-ral Parkig. A hippik színpompás forgatagának táncát Román Sándor koreográfus állította össze. Bagó egy korszerű és látványos előadást rendezett, és bár a hatvanas, hetvenes évek már elmúltak, a retró újra divat, s többek között ez is garantálta az előadás sikerét. Színes, pörgős, karizmatikus produkciót láthattak a nézők, mely nemcsak hűen kifejezi az akkori kor helyzetét, hanem a mának is érvényes üzeneteket fogalmaz meg: a történet akár a mai Afganisztánt vagy Irakot is idézhetné.

A szabadtéri színpadán a tervezők és a rendezők fantáziája minden évben elszabadul – a közönség nagy örömére. A nyolcszáz négyzetméteres színpad nyitott minden ötletre. A Hairben vetítéssel oldották meg a jelenetváltásokat, ezzel keltvén életre a hidakat, a szobrokat, épületeket és a repülőt. A musicalben szereplő autó pedig egy igazi kocsi volt, mellyel "átgurult" a kis csapat a kiképzőtáborba. A szabadság fogalma a díszletben is megmutatkozott.

Túri Erzsébet lenyűgöző jelmezei bohókás hangulatot varázsoltak az előadásnak. Volt mindenféle ruha: virágmintás trapéznadrág, bőr hajpánt, farmeringen bőrmellény, tollas díszítésű kabát, népművészeti motívumos felsők... A Hair kifejezetten az a darab, mely alkalmas volt arra, hogy az ország legnagyobb színpadát maradéktalanul kitöltse: a szabadság és a béke iránti vágyat, a nyitott szellemiséget tárta elénk.

Pintér Zsófia