2010. szeptember 10.

Látványos beruházások Derekegyházon

Derekegyház Község Önkormányzata a település szennyvízkezelésének fejlesztésével egyidejűleg számos, közösségi tereinek megújítását célzó beruházást is megvalósít. 2010 nyári és őszi időszakában több, az Európai Unió és a Magyar Állam által támogatott projekt is átadásra kerül.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a településen megvalósuló szennyvízkezelési beruházás 80 százalékos készültségnél tart. A szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítése 90 százalékban megvalósult, elkészült a tompaháti gyűjtőakna, és a szeny-nyvíztisztítómű technológiai berendezését is legyártották már. A szeptember elején Németországból érkező PMT tisztítóegységet Magyarországon elsőként itt, Derekegy-házon telepítik majd.

A szennyvízkezelés fejlesztését célzó beruházással párhuzamosan az önkormányzat kiemelt figyelmet fordít a település közösségi tereinek megújítására is. Ezáltal a lakosság életkörülményeinek és lakókörnyezetének minőségi javítására törekszik.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból finanszírozott faluközpont átépítésének és a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által támogatott Művelődési Házhoz vezető sétány felújításának eredményeként új arculatot kapott a település.

A Derekegyház-Tompaháti Művelődési Ház új Közösségi Térré való kialakítása is a befejezéshez közelít. Ennek megvalósításához a szükséges 24,6 millió forint 90 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap, 10 százalékát önrészként az önkormányzat biztosítja. A beruházás eredményeként informatikai szoba, melegítő konyha, 150 személyes rendezvényterem, konditerem, ügyfélszolgálati szoba, klubhelyiség valamint az ezekhez szükséges vizesblokkokat alakítják ki. Az épület ünnepélyes átadására a szeptember 18-i tompaháti fogathajtó versenyen kerül sor.