2010. szeptember 10.

"Szentes ne maradjon le..."

Farkas Sándor polgármesterjelölt

Farkas SándorFarkas Sándor országgyűlési képviselő kötelességének érzi, hogy elinduljon a polgármesteri címért. Már csak azért is, mert az országgyűlési választásokon a polgári erők fölénye megteremtődött a választók segítségével. Szükségesnek tartja, hogy ezek a változások a városban és a térségében is megtörténjenek.

– A történet nem rólam szól, hanem arról, hogy Szentes ne maradjon le, ne legyen ellenzékben – teszi hozzá. – Tudjuk, hogy az országos politika mindig annak a településnek szokott kedvezni, ahol hasonló politikai felfogásban működnek, mint a kormány. Erre volt példa az előző választásokon is. Ezért tartom fontosnak felvállalni a feladatot, megragadva a lehetőségeket, amiket a kormány révén ide tudok hozni.

– Mire gondol? Mik lehetnek ezek?

– Ismerni kell a város költségvetését, pénzügyi helyzetét. Felelőtlen ígérgetésbe nem megyek bele. Az országos politikából hozom a példát, ellenzéki képviselőként a Gyurcsány, majd a Bajnai kormány alatt, nem láttam, nem láttunk bele az állam belső gazdálkodásba.

– Farkas Sándor kijelentette: számos elképzelése van a város fejlesztésével, a lehetőségek kihasználásával kapcsolatban.

– Másfajta hangulatú városban szeretnék élni. Olyan Szentesen, amely nemcsak szépen elrendezett útburkolatokról szól a városközpontban, hanem arról is, hogy mit tudunk tenni a település külső kerületeiben lakó emberek életének javításáért. Most, amikor szórólapokkal járjuk a várost, végképp megismerjük az ott lakók véleményét, a fejlődés irányát szeretnénk ezáltal meghatározni.

Széles társadalmi összefogás alakult ki a városban és térségében. Összefogást hirdettünk, együtt a Fidesz társszervezeteinek megyei és helyi képviselőivel. A megyeházán egy olyan, aláírással megerősített dokumentum született, amely alapján mindenki egyfelé tart, egy cél érdekében. Azért, hogy kormánypárti vezetése legyen a városnak. Azután a környező települések fideszes, és a Fidesz által támogatott polgármesterei, polgármesterjelöltjei tettek arról tanúbizonyságot, hogy itt összefogásra van szükség. A csapat, amelyben mi gondolkodunk, jelentős részben olyan politikai erőt képvisel, amely mindenki számára a felemelkedést, a jövőbe vetett hitet tudja garantálni.

– Melyek azok a programok, amiket konkrétabban meg lehet fogalmazni?

– Fontos számomra a 2011. január 15-én kihirdetésre kerülő új Széchenyi Terv. Mint tudjuk, az elsőnél számos szép beruházás történt térségünkben is. Az új Széchenyi Tervben van munkahelyte-remtési program. Erre megfelelő garanciák vannak, amit ki tudunk használni. Tapasztaljuk, hogy a fiatalok jelentős számban elmennek Szentesről, az ország más részében telepednek le, a város elöregedett. Ezt nem szabad megengedni, munkahelyeket kell teremteni, biztonságos anyagi háttérrel.

Nagy szükség van a családra, a szülők számára pedig nyugodt családi hátteret kell biztosítani. A Széchenyi Tervnek van egy másik nagy kérdésköre: az egészségügy, az egészségmegőrzés. A súlyponti kórház nagyon fontos intézmény. A súlyponti jellegét meg kell tartani, azokat a fejlesztéseket, amit már elindítottak, folytatni kell. Gondolok itt a sürgősségi központ bővítésére, vagy a műtéti tömbre, amely a Széchenyi Terv keretében megépülhet. Ezek mind olyan feltételek, amelyekkel a kórház hosszú távon a térség biztonságos egészségügyi ellátását nyújtja. Azon vagyunk, hogy az intézmény régi jó hírnevéhez méltóan jó szakembereket hozzunk a kórházba. És itt van a szociális lakások kérdése. Hetvenegynéhány családnak van súlyos lakásgondja, ezt csak szociális bérlakások építésével tudjuk kezelni. Ebben a város lemaradt.

– Nem kerülhetjük meg a mezőgazdaság témakörét.

– A térségben sok geotermális kút van. Az energia felhasználását kiemelten kezeli majd a Széchenyi Terv. A város ezen a téren eddig is szép eredményeket ért el, de tudjuk, hogy ezt még bővíteni lehet. Ehhez is megfelelő feltételeket kell biztosítani. A fűtött és hajtatásos fejlesztés lesz a prioritás, ennek komoly hagyományai vannak Szentesen. Ez az utóbbi években némileg visszaesett, tehát azoknak a családoknak, akik megfelelő kertészeti kultúrával rendelkeznek, lehetőséget kell adni, hogy telepeiket fejleszthessék. Ezáltal több munkaerőt tudnak foglalkoztatni. Fontos, hogy a helyben termelt termékek minél magasabb feldolgozási fokon hagyják el a térséget. Szomorúnak tartom, hogy Szentesen megszűnt a kenyérgyár, nincs egy vágóhíd.

– Újra előtérbe került a családi gazdaságok támogatása…

– Olyan agrárpolitikát folytatunk, amelyben a kis-, közép- és nagygazdaságok megfelelő módon együtt tudjanak élni. A nagy segítse a kicsit, hogy minél hamarabb fel tudjon zárkózni, minél tőkeerősebb legyen. Ehhez is megfelelő állami támogatásokra van szükség. A Kossuth utcai boltok nagy része bezárás előtt áll, 30–40 százalékkal esett vissza a forgalmuk. Az nem várospolitika, hogy saját vállalkozói körünket ilyen nehéz helyzetbe hozzuk. Olyan szociális intézkedéseket kell hozni, ami könnyíti a fiatalok, valamint az idős emberek helyzetét. Csökkenteni kell terheiket!

– Országgyűlési képviselő, a Kinizsi 2000 MgZrt. vezetője, s ha megválasztják polgármesternek…

– A 18 év alatt sikerült egy olyan szakmai csapatot fölállítani, hogy a napi aktualitásokba nem mindig kell beavatkozni. A stratégiai döntésekben részt kívánok venni, a napi operatív munkában már nem. Ettől eltekintve szerintem könnyen összeegyeztetethető a két dolog. A polgármesterséget is csapatmunkában képzelem el. Egy olyan stratégiai csapattal, amelynek tagjai mindig topon vannak a napi munkában. Olyan emberek állnak mögöttem, akikben bízom. A különböző társadalmi tisztségeimről lemondtam. Sok kósza hír terjed a városban, amit vissza szeretnék utasítani: nem igaz, hogy félni kell tőlem. Összességében egy olyan önkormányzatnak szeretnék a vezetője lenni, amelyik ügyfélbarát. Nagyon fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat a városban.

Lovas József