2010. szeptember 10.

Lovasnap volt Szent Lászlóban

Babinszky Zsuzsanna, a Szent László Lovas Klub elnöke gondolt egy merészet és augusztus végén lovasnapot szervezett. Négy ágazat tagjai – ugrók, díjlovasok, fogathajtók és a western lovasok – mutatták be a szépszámú közönségnek az ágazat szépségeit, versenyszabályait és a különböző trükköket.

Bár versenyszerű körülmények voltak, de a bemutató volt a lényeg. Sok fiatal először volt ilyen pályán, közönség előtt, sőt, a lovaknak is szokniuk kellett a pálya melletti hangosítást és a zenét. A kezdő ugrók – a nézőknek – egyszerűnek tűnő magasságon kezdtek, majd fokozatosan emelkedtek a magasságok.

Istenes Csilla másfajta idomítást mutatott be. A western ló egy kicsit alacsonyabb, mint az ugrólovak, de fantasztikusan fordulé-konyak, fegyelmezettek, és szinte egy ujjal irányíthatóak. Figyelemmel követik a lovas minden mozdulatát, még akkor is, ha nem voltak közvetlenül testközelben. Szinte profi cirkuszi produkciót láthattunk, úgy mint helyben forgás, az elszabadult marha követése, vagy éppen a mély homokban történő stoppra állás.

Horváth Zoltán, a Fogathajtó Egyesület egyik vezetője elmondta, hogy jónak tartja ezt a kezdeményezést, és örülne, ha ebből később egy nagyobb rendezvény is kikerekedne, akár idegenforgalmi, turisztikai jelleggel. Ők mindenképpen partnerek lesznek ebben.

Páger István gyógymasz-szőr tevékenységének köszönheti, hogy a lovakkal kapcsolatba került. Egyik volt betege, gyógyulása jeléül, megajándékozta egy lóval, amelyik még fiatal, kezdő, de már szépen ugrik. Több versenyen is részt vettek, nekik az is nagy eredmény, ha az állat végigmegy a pálya nyomvonalán a lovasával, és átugrik minden akadályt, még akkor is, ha néhány hiba közbecsúszik.

Az egész napos program során díjlovas karusszel, páros bemutatók, illetve fajtabemutató volt, de ki lehetett próbálni a sétalovaglást és -kocsikázást is. Közös fogatos-lovas játék, majd a szakágak fiú tagjainak labdarúgó-mérkőzése tette teljessé a napot.

Garai Sz. Imre