2010. szeptember 10.

Ölünkbe hullhat a világ

Az online árverésen szerzett 3D-s gyűjtemény a hőskoritól a mai darabokigLicitálva lehet hozzájutni a tárgyiasult világ szinte mindenféle darabjához a legnagyobb internetes aukciós weboldalon. Sokan még bizalmatlanok az online árveréssel szemben, de az alábbi cikk főszereplője, egy helybeli fiatalember kipróbálta az e-bayen való vásárlást, s eddig nem is csalódott.

Kilétét fel nem fedve elárulta, három és fél éve előbb óvatosan körülnézett az oldalon, idegenkedett tőle, részben, mert ott angolul zajlik minden, s félt attól is, hogy a regisztrációnál kérték a számlaszámát. Az árakat átszámítva azonban rájött, a termékek nagy része még postaköltséggel együtt is megfizethető egy helybeli értelmiségi számára. Regisztrált, s azóta nincs megállás. Mostanra belerázódott, angoltudása is fejlődött ezáltal. Vannak fix áras és licitre bocsátott termékek, melyeket magánszemélyek és internetes boltok árulnak. Az e-bay külön bankot hozott létre a pénzügyek kezelésére.

Izgalmas, hogy mi mindent lehet itt vásárolni. Beszélgetőtársam látott már árucikkeket az egycentes holmiktól a több milliós tételekig, s elkezdi sorolni: ruhanemű, ékszer, antikvitás, játékok, elektronikai termékek, sztárautogramok, ingatlanok és így tovább, mindent fotóval illusztráltak. Extremitások is akadnak, például ha valakinek nagyon hiányzik egy egyiptomi szarkofág a szobájából, ezen a piacon akár ahhoz is hozzájuthat. Zömmel az Egyesült Államokból rendelt árucikkeket interjúalanyom, de sikerült már becserkésznie Japánból, Ausztráliából, Mexikóból is mindenféle dolgokat, 5-20 nap alatt megérkeznek a csomagok a világ bármely részéből.

A vásárlás megbízhatóságáról azt tapasztalta, a megérkezett terméket minden esetben vissza lehet igazolni, az eladó ennek alapján kap értékelést. Ezt a százalékot érdemes megnézni, s attól vásárolni, aki makulátlan 100 százalékkal rendelkezik.

A fiatalember sokféle árucikket beszerzett már: sztárok dedikált fotóit, eredeti Star Wars-filmkockát, kisebb antik tárgyakat, karórát, 3 dimenziós dolgokat is. Ez utóbbiakból az 1904-es sztereoszkóptól a modern térhatású filmekig összegyűjtött jónéhány darabot. A legutóbbi karácsonyra a családi ajándékokat is szinte teljes mértékben az internetről szerezte be. A fiatalember lelkesen mondja, ezekkel a vásárlásokkal újra átélheti gyerekkorát, arról nem is beszélve, elveszett ifjúkori tárgyakat is beszerezhet. Izgalmat hozott életébe a licitálás, hiszen mindig ezzel jár várni az eredmény alakulására, olykor az éjszakai órákban ér véget az árverés. Eddig nincs negatív tapasztalata, szerinte a postának is köszönhető, hogy nem kallódott el csomagja. Ennek ellenére akadnak, akik még mindig óva intik az online vásárlástól. Ismeri az e-bay hazai változatait is, de azért esett a választása erre, mert, ahogy találóan megfogalmazta: így az egész világ az ölébe hullhat. A fantáziánk nem, csak a pénztárcánk szabhat határt vágyainknak, jegyzi meg, ugyanakkor mértékletességre figyelmeztet, mert szenvedéllyé válhat.

(darók)