XLII. évfolyam 12. szám

2010. március 26.

Célegyenesben a városközpont megújulása

A jövő útja a korszerű, fejlett infrastruktúra. A minden tekintetben civilizált környezet elsősorban a benne élőknek fontos. Lehetősége egyben az idegenforgalom ugrásszerű fejlődésének, egy korszerű információs vérkeringésbe kerülésnek. Más erőfeszítésekkel összehangoltan ez a város gazdasági fejlődésének a biztosítéka.

A tudatos városépítő munkának köszönhetően - pályázati források felhasználásával - az elmúlt években megépültek a várost elkerülő utak, körforgalmi csomópontok. A lakosság támogatásával teljessé vált a város infrastrukturális rendszere: valamennyi utcában kiépült a korszerű közvilágítás, a földgáz-, a víz-, a szennyvízvezetékek, a távközlési és kábeltévé hálózat; minden utcában aszfaltos út szolgálja az ott élők kényelmét. Néhány év alatt Szentes megelőzte a környező települések közművesítettségének színvonalát.

2010. március 26.

Fogadónapot tartanak

Április 1-jén, csütörtökön 9-11 óra között Szirbik Imre polgármester, 14-16 óra között Szűcs Lajos alpolgármester tart fogadónapot a városházán. A város vezetői hivatali helyiségükben fogadják az ügyeiket intéző lakosságot.

2010. március 26.

Vendég: dr. Szájer

A Kurca-parti esték rendezvénysorozat következő előadásának vendége dr. Szájer József, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség Európai Parlament képviselőcsoportjának vezetője. Az érdeklődőket március 28-án, vasárnap 18 órakor várják a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2010. március 26.

Ülésezik a képviselő-testület

Költségvetés - szemétszállítás - kórházi beszámoló

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A napirendi pontok között szerepel az önkormányzat 2009-es zárszámadása is. Szirbik Imre polgármester értékeléséből kitetszett, az elején úgy tűnt, hogy forráshiány nélkül nem tudják megtervezni a költségvetést. Ez abból is látszott, hogy azok a szükséges kiadások, amelyeket a működés során teljesíteni kellene, többnek mutatkoztak, mint amennyi bevételt akkor reálisan számba lehetett venni.

2010. március 26.

Edző a csillagok között

In memoriam Szabó Zoltán

Zoli! Amikor 1965 november végén, baráti invitálásra elvállaltad, hogy edzője leszel egy szinte nem létező női kézilabda csapatnak, akkor Szentesen ebben a tevékenységben ismeretlen voltál. Tudtad, hogy nagy a kockázat, de Te bíztál abban, hogy sikerülni fog. Öt játékos jelent meg az első edzéseden, de négy hónap múlva, 1966 áprilisában a Szentesi Pedagógus Fáklya csapata újra bajnoki mérkőzést játszott a Te irányításoddal. Érződött, látszott, hogy a játékosok elfogadják az utasításokat, tanácsokat, elképzeléseket, amiket kaptak tőled edzéseken, mérkőzéseken. Nehéz év volt. A "dobogóhoz" csak 2 pont hiányzott a bajnokság végén. Nem bánkódtál. Tervezted a jövő évet. Azt a csodálatos 1967-et.

2010. március 26.

A követi tekintély helyreállítója

Ötven éve hunyt el Bugyi Antal nemzetgyűlési képviselő

Bugyi AntalGyakran előfordul, hogy a nagyhírű apa még halála után is elhomályosítja leszármazottai hírnevét, legyenek mégoly tehetségesek, kimagaslóak is. A Bugyi család vonatkozásában fordított a helyzet. Bizonyosra vehető, hogy a vezetéknév hallatán mindenki dr. Bugyi István Kossuth-díjas sebészprofesszorra, kórházigazgatóra gondol, nem pedig édesapjára, Bugyi Antalra, aki pedig korának egyik legismertebb, legtekintélyesebb városvezetője volt. Tehetségének köszönhetően alacsony sorból igen magas posztokra emelkedett, kivívva polgártársai általános megbecsülését.

2010. március 26.

Több mint 22 ezren szavaztak húsz éve

Évfordulónaptár - 2010.

100 éve, 1910. márc. 20-án a szentesi függetlenségi 48-as körök népgyűlést tartottak. Határozatilag kimondták, hogy az országgyűlési függetlenségi és 48-as pártok között dúló testvérharcot elítélik, kárhozatosnak, nemzetrontónak tartják, ezért azt óhajtják, hogy az országgyűlési függetlenségi pártok minél előbb egyesüljenek, és együttes erővel menjenek bele a választási küzdelembe.

65 éve, 1945. márc. 23-án megalakult a Szentesi Földigénylő Bizottság, amely 30 tagot számlált: 10 szakszervezeti küldöttet, 5 SZDP tagot, 5 NPP tagot, 5 FKgP tagot és 5 MKP tagot. Elnöke Nagy György. (Az elnök személye időközben többször változott: Szűcs Mihály, Elekes János, Szabó Antal.) A bizottság legfontosabb feladatai: az igénybe vehető földek, az igényjogosultak összeírása és a felosztás tervének elkészítése.

2010. március 26.

Elsősegélynyújtó tanfolyam

Hazánkban a közúti, háztartási balesetek mellett jelentősen megemelkedett a munkahelyi balesetek száma. A Magyar Vöröskereszt évtizedek óta az elsősegélynyújtás képzésnek és oktatásnak a koordinátora.

A 3/2002. (II.8.) SZCSM-EÜM. együttes rendelet szabályozza a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjét, amely tartalmazza, hogy a munkáltatónak a munkavállalók közül elsősegélynyújtásra kiképzett személyt kell biztosítania.

Az elmúlt időszakban, 2006-ban történt munkahelyi elsősegélynyújtók képzése, ezért a közeljövőben új tanfolyamok indítását tervezi a Magyar Vöröskereszt.
Az elsősegélynyújtó tanfolyam 20 órás, melynek a végén a hallgatók igazolást kapnak. A tanfolyam részvételi díja az elsősegélynyújtó könyvet is tartalmazza.
A már kiképzett üzemi elsősegélynyújtók részére kétévente ismétlő képzés szükséges, mert 2009 novemberétől az újraélesztés szabályai megváltoztak.

A képzés 8 órás, a munkahely speciális ismereteit tartalmazó képzés 2 órát vesz igénybe.

Az első tanfolyam kezdésének várható időpontja április közepe. Bővebb információ és jelentkezés a vöröskereszt irodájában április 9-ig. (Szentes, Kossuth tér 6., 220. sz. szoba; Agócs Lász-lóné, telefon: 63/510-342, +36-30/313-4606, e-mail: agocsne@szentes.hu). A tanfolyamról és a kezdés időpontjáról, helyszínéről értesítést kapnak a jelentkezők.

2010. március 26.

Gimnáziumi sikerek

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanulói a közelmúltban jelentős sikereket értek el különböző megmérettetéseken. Ezekről két pedagógus, Cseh Lajos és Szurmik Zoltán számolt be lapunknak.

Az iskolában földrajzot tanító Cseh Lajos elmondta, hogy két tanítványával, Szemerédi Mátéval és Imre Ádámmal rendszeresen részt vesznek országos és nemzetközi versenyeken, amelyet "A Földgömb" c. újság szervez. A két, 11. B osztályos diák már tavaly is előkelő helyezést ért el, idén pedig az első díjat szerezték meg a bonyhádi döntőn. A témakör szerteágazó; a földrajzon kívül járatosnak kell lenni a csillagászatban, fizikában és bőséges általános műveltséggel kell rendelkezni. Cseh Lajos nagy büszkeséggel tette hozzá, hogy a kemény munka gyümölcse egy három hetes marokkói utazás, amin hármasban vehetnek részt a közeljövőben.

A gimnázium drámai tagozata is hasonló eredménynyel büszkélkedhet. Szurmik Zoltán a pécsi Nemzetközi Francia Nyelvű Színjátszó Fesztiválon elért első helyezésről tájékoztatott. A 11. D osztállyal vettek részt a megmérettetésen. Elmondta, többször képviselték már az iskolát ezen az eseményen, de ez az első alkalom, hogy győztesként jöhettek haza. A Végjáték c. előadásnak ő volt a rendezője, a francia nyelven való betanítást Bácskainé Fazekas Márta segítette, a darab zenei kísérete Majtényi András nevéhez fűződik. A nyereményük egy részvételi lehetőség "a fesztiválok fesztiválján" jövő tavasszal Franciaországban.

Kép és szöveg:
K. E.

2010. március 26.

Érdemkereszt az óvónőnek

Dévay IstvánnéA felsőpárti városrészben szinte mindenki, akinek az elmúlt évtizedekben óvodás gyermeke volt, tudja, kiről van szó, ha Klári óvó nénit említik. Azok a szülők, akik annak idején maguk is a Damjanich utcai óvodába jártak, örömmel vették, ha úgy, mint annak idején róluk, a csemetéjükről is Dévay Istvánné gondoskodott az ott töltött évek alatt. Vele beszélgettünk annak apropóján, hogy a Magyar Köztársasági Bronz Érdemkeresztet kapta meg nemrégiben.

2010. március 26.

Napkollektor is segíti majd a fűtést

Izland, Liechtensein és Norvégia támogatásával - népszerű nevén Norvég pályázat - újulhat meg Szentesen több közintézmény. A szlogen, a vezérelv, az "Élhető, dinamikus város - éltető, megújuló energia".

Az önkormányzat oktatási és szociális intézményeinek komplex energetikai korszerűsítését megújító pályázat lehetőséget ad arra, hogy a kiséri városrész óvodájában - az 1884-ben épült Árpád utcai épület - a mai korszerű feltételek között fogadja a gyermekeket.

A beruházást végző vállalat jól halad a munkálatokkal, és most már a látványos dolgok is látszanak, hiszen kívülről "öltöztetik" az épületet. Korábban kicserélték a nyílászárókat, a radiátorok helyett padlófűtés melegít majd. Új gázkazánt vásároltak, sőt napkollektorokat is felszerelnek, ami majd "rásegít" a gázfűtésre. A vizesblokkban, lábazatfestés helyett csempét raktak, a konyhában a melegítésre használt palackos gázt, vezetékesre cserélték. Lényeges az is, hogy a külső burkolatot is leszigetelik, ami szintén a mai korszerű energiagazdálkodás egyik fontos alapja.

A felújítás alatt, a korábban ott működő két csoportnak szeptembertől - a munkálatok idejére - el kellett hagyniuk szokott helyüket. A Méhecske csoport a Kossuth utcai óvodában vendégeskedik, a Napraforgó csoport a Farkas Antal utcai épület harmadik csoportszobájában.

Garainé Szász Katalin a tagóvoda vezetője, a munkatársaival, a gyerekekkel, és a szülőkkel együtt nagyon várja, hogy az Árpád utcai épület elkészüljön. A szebb és korszerűbb jövő mindenképpen megéri a várakozást, és nagyon remélik, hogy a júniusban ballagó nagycsoportosok már a felújított épületből búcsúznak az óvodai élettől.

2010. március 26.

Beszámolt az iparkamara

Nehéz gazdasági helyzet, csökkenő taglétszám

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöksége 2003-ban szerveződött, és 2008 szeptemberében választották újra. A kistérségi elnökséghez tartozó települések: Szentes, Szegvár, Derekegyház, Nagymágocs, Árpád-halom, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagytőke. A kamara szakmai területéhez tartozóan a kistérségben 2008-ban összesen mintegy 1600 egyéni vállalkozót regisztráltak, ebből 54 kamarai tagot. A társas vállalkozások száma 850 körüli volt (közülük 87 kamarai tag). Azt követően 2009-re az egyéni vállalkozó kamarai tagok száma 44-re csökkent, a társas vállalkozóké pedig 71-re, az összes taglétszám 115.

2010. március 26.

Közösen kell tovább építkezni

Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár most is felkereste a műszaki zászlóaljat. Ezután sétát tett a városban Szirbik Imre, polgármester és Móra József, országgyűlési képviselőjelölt társaságábanKettős céllal látogatott városunkba szerdán Vadai Ágnes. A honvédelmi államtitkár, s az MSZP elnökségi tagja előbb állománygyűlésen vett részt a műszaki zászlóaljnál, majd a Baloldal 2010. elnevezésű fórumon az ifjúsági házban Móra Józsefet ajánlotta a térség országgyűlési képviselőjének.

A két esemény között a képviselőjelölttel és Szirbik Imre polgármesterrel sétát tett a városban, s elégedett tapasztalatait megosztotta a média képviselőivel is. Sajtótájékoztatóján Vadai Ágnes elmondta, hogy Magyar Honvédség valamennyi alakulatát meglátogatta már, a szentesi zászlóaljnál is többször vendégeskedett. Most csodálattal töltötte el a tavaly megvalósított csapatmúzeum, s nagyra értékelte a zászlóalj munkáját, valamint a víztisztító képességét. Komoly feladat lesz az alakulatnál a technikai eszközök modernebbre cserélése a következő 8-10 évben.

2010. március 26.

A fák metszése

Tavaszi teendők a kertben

Dr. Horváth György (képünkön), a kertbarátkör elnöke a tél végéhez közeledve a kiskertekben, a ház körül az alábbi teendőkre hívja fel a figyelmet. Az idei tél az utóbbi időktől eltérően igen hosszú, hideg és sok csapadékkal járó évszak volt. A hónak a mezőgazdaság mindig örül, hiszen a csapadék mélyebbre szivárog a talajba, mint a hirtelen lezúduló eső. A hidegnek is van haszna, a kártevők egy részét kiírtja, de vannak túlélői az idei télnek is.

A tavaszi munkálatokat célszerű először a kárfelméréssel, majd az elhárítással kezdeni. Párhuzamosan lehet végezni a metszéseket, a sérült elfagyott ágak levágását, és a talaj tápanyag-utánpótlását.

2010. március 26.

Szeptemberben Országos Diákparlament

Kistérségi diákfórum keretében került sor az Országos Diákparlamentbe delegált képviselők megválasztására a szentesi kistérségben március 19-én.

Az oktatási és kulturális miniszter által szeptemberre összehívott Országos Diákparlamentbe, a kistérség területén székhellyel rendelkező 11 nevelési-oktatási intézmény 2 fő diákküldöttet delegálhat.

A diákparlament fő témája az "önkormányzatiság az iskolában és a kollégiumban", melyhez kapcsolódóan a miniszter 4 témát javasolt megtárgyalni az intézményi diákközgyűléseknek: a diákönkormányzat tevékenysége, a belső és külső kommunikáció, a működés feltételei, az iskolán, kollégiumon belüli konfliktusok, problémák megoldásának helyi gyakorlata.

A kistérségi diákfórumnak a 4 kérdésben (ezentúl bármely, a közoktatást és a diákokat érintő kérdésben) ugyancsak véleményt kellett mondania, amelyeket a delegáltak ősszel az Országos Diákparlament rendezvényén képviselnek majd.

A szavazás eredményeként a szentesi kistérség diákjait a 2010. évi Országos Diákparlament ülésén Miskolczi Máté (Petőfi Sándor Általános Iskola) és Mészáros Petra (Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola) képviselik majd.

Sz. M.

2010. március 26.

Deutsch képviselői irodája

Farkas Sándor és Deutsch TamásIrodát nyitott Szentesen dr. Deutsch Tamás a Dél-alföldi régió európai parlamenti képviselője. A Fidesz prominens személyiségét Farkas Sándor országgyűlési képviselő, a párt megyei elnöke mutatta be a jelenlévőknek, majd szólt arról, hogy fontos lépésnek tartja a kapcsolattartásnak ezt a formáját. Dr. Deutsch Tamás elmondta, szándéka szerint a régió (Csongrád és Békés megye) mind a 14 országgyűlési választókerületben működtet egy irodát, Csongrád megyében Hódmezővásárhelyen, Makón, Szegeden (most már Szentesen is) megnyílt, az elkövetkezendő hetekben indítják a csongrádit is. Mindezek lehetővé teszik a szorosabb és rendszeresebb kapcsolattartást a lakosság és az európai parlament képviselője között.

Kijelentette, a megye mind a hét választókerületében elérhető parlamenti képviselő lesz, ezt egyben kötelességének érzi azon emberek iránt, akik megbíztak benne. Ügyes-bajos dolgaikban munkatársaival a rendelkezésükre áll. Az érdeklődők telefonon, faxon, e-mailen vagy személyesen fordulhatnak hozzá problémájukkal. Amennyiben részletesebb megbeszélést tartanak szükségesnek, arra előzetes időpont-egyeztetés kapcsán nyílhat lehetőség. Célkitűzései között szerepel: európai szintű döntésekkel segítse, hogy a magyar termőföld a gazdák tulajdonában maradjon, illetve, hogy 2014-ig meghosszabbítható legyen a termőföldvásárlást érintő moratórium. Ezenkívül olyan uniós pályázati lehetőségeket akar biztosítani, amely elősegíti a munkahelyteremtést. Úgy gondolom, feladataink között ez az első, ezzel tudunk tenni az emberek biztonsága érdekében. Nagyon fontos, hogy gyarapodásnak induljon a gazdaság - mondta a képviselő.

Dr. Deutsch Tamás a Kossuth utca 11. szám alatt, a szentesi Fidesz iroda egyik helyiségében nyitott irodát, amely munkanapokon reggeltől estig várja az érdeklődőket. Mint hallottuk, később egy rendszeres fogadóóra-időpontot is meghatároznak majd. A képviselő a www.deutschtamas.hu honlapon is elérhető.

(lovas)

2010. március 26.

Megvédenék a gazdálkodókat

Morvai Krisztina gyökeres változást sürget - derült ki a helybeli és a környező településekről érkezett érdeklődők számára a Jobbik Magyarországért Mozgalom kampányrendezvényén az ifjúsági parkban.

Fiatal néptáncosok műsora fogadta a térre érkezőket, a színpadon az új Magyar Gárda zászlaja és uniformisa, s csendőrruhás fiatal is feltűnt a múlt szombati nagygyűlésen. Néhány százan hallgatták a Jobbik európai parlamenti képviselőjét és államfőjelöltjét, amint arról beszélt, hogy globalizáció helyett lokalizációra van szükség. Morvai az élelmiszer-önrendelkezés mellett érvelt: minden országnak joga van eldönteni, hogy a saját adottságai szerint mit termel, s hogyan dolgozza fel. Tegye fel a kezét, akitől megkérdezték a rendszerváltáskor: jó ötlet-e, hogy idejöjjön a külföldi tőke? - intézett kérést a hallgatósághoz a politikus. Erre nem érkezett reagálás, ám arra többször is taps volt a válasz, amikor radikális változásokról szólt a magyar föld érdekében. A földjétől senkit sem szabad megfosztani, nem fogjuk hagyni a gyarmatosítást, mondta a szónok. Elhangzott tőle, hogy gyökeres változásra van szükség a kis gazdaságok támogatásában, a gazdálkodók megvédelmezésben a multicégekkel, az erőfölényükkel visszaélő felvásárlókkal szemben. Az állam eddig nem a magyar munkavállaló mellé állt, mondta Morvai, aki szerint azon is változtatni kell, hogy a magyar ember meg tudjon élni a földjéből, s ne kényszerüljön eladni.

Hangoztatta: április 11-én nem egy, hanem "a" választás lesz, amelyen eldől, lesz-e Magyarországnak jövője? Hazánk szempontjából pedig ennek a térségnek a legfontosabb a helyzete, hiszen a politikus szerint a vidék az ország kitörési pontja. Helyi termelés, feldolgozás és értékesítés - ebbe az irányba kell elmenni, fogalmazott a Jobbik államfőjelöltje.

A párt helyi képviselőjelöltje, egyben a Jobbik hatalomra kerülése esetén mezőgazdasági miniszterjelöltje, Varga Géza arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy legyen az országnak jövőképe, s e szerint is kell értékelni az egyes pártokat.

A Jobbiknak van jövőképe, melyben ott szerepel, hogy akik nem tudnak a piaci versenyben részt venni, azok is biztonságban élhessenek. Mint mondta, rengeteg erőforrás van a térségben, melyekkel úgy kell gazdálkodni, hogy egyre kisebb legyen a kiáramlásuk. Ebben a körzetben önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozók összefogásával létre lehetne hozni egy államot az államban, amelyből megvalósítható lenne az úgynevezett Szivárvány-gazdaság.

D. J.

2010. március 26.

Rendészeti képzés a Zsoldosban

Önvédelmi óra a rendészeti osztálybanA Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola az idei tanévtől egy új lehetőséget nyújt az iskolaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak; rendészeti képzésében vehetnek részt az ez iránt érdeklődő fiatalok. Az iskola igazgatója, Pintér Etelka és a 9. R osztály osztályfőnöke, Madarász Ildikó adott ezzel kapcsolatban bővebb felvilágosítást.

Az intézményvezető elmondta, hogy az új szak indításának az ötlete évekkel ezelőtt fogalmazódott meg az iskolában. A hosszadalmas engedélyeztetési folyamat első feltétele mindig az, hogy az adott tanintézet hiányszakma terén szándékozzon képzést indítani. A cél az volt, hogy a szentesi és környékbeli gyerekeknek valami újat tudjanak nyújtani a középiskolai kínálat piacán. A képzésre tavaly lehetett először jelentkezni, a mostani 9. R osztály tanulói az első fecskék. Jelentős túljelentkezés volt az elmúlt évben, és Pintér Etelka úgy látja, ez hasonló lesz idén is. Első helyen több mint 80 végzős általános iskolás jelölte meg a a rendészeti szakot, mint továbbtanulási célt. A felvételi eljárás során ez a szám még némileg módosulni fog, így ennél jóval több diák közül választják majd ki azt a 35-öt, akikkel szeptembertől elindul a következő évfolyam. A tagozat népszerűségét ezek a számok is bizonyítják, valamint az is, hogy a képzést a rendőrség és a honvédség is felkarolta.

2010. március 26.

Rendhagyó énekóra a Muzsikás együttessel

Járd ki lábam, járd ki most!

Kis falvaktól a nagyvárosokig, Magyarország és a határon túli magyarlakta vidékek sok településén járt már a világhírű Muzsikás együttes, ahol megannyi iskolában tartottak rendhagyó énekórát. Farkas Márta énektanár meghívása teljesült, és március 17-én a déli harangszó után néhány perccel a szentesi református nagytemplomban a Kiss Bálint Református Általános Iskola több mint 400 érdeklődő kisdiákja előtt csendültek fel a magyar népzene kincsei.

2010. március 26.

Filmklub

A városi könyvtárban működő filmklubban a Goodbye Bafana című német - francia - angol - olasz - dél-afrikai filmet vetítik március 30-án, kedden 18 órától.

Gregory Dél-Afrikában nő fel, gyerekkora helyszíne egy farm, ahol egyetlen társasága egy fekete kisfiú. Bafana a legjobb barátja lesz, egész nap együtt játszanak, tőle tanulja meg a helyi bennszülöttek nyelvét is. Ám ezt a gyerekkori barátságot a felnőtt férfi mélyen eltemeti a lelkében, hiszen maga is mereven hiszi és vallja az apartheid eszméit, a fehérek felsőbbrendűségét az őslakos feketék felett. 1968-ban feleségével és gyerekeivel Robben szigetére érkezik, oda ahol a legmagasabb fokú biztonsági intézkedések mellett tartják fogva a fekete bőrű politikai elítélteket, köztük Nelson Mandelát is.

Gregoryt nyelvtudása segíti előbbre jutni a katonai ranglétrán, börtönőrként ki kell hallgatnia a foglyok beszélgetéseit, cenzúrázni leveleiket. Gregory kezdetben nem is sejti, hogy milyen nagy hatással lesz majd a gondolkodására és egész életére a gondjaira bízott Nelson Mandela. A film valós emlékeket és történelmi eseményeket idéz fel, hiszen annak a férfinak a visszaemlékezéseiből készült, aki 20 éven át volt Nelson Mandela börtönőre.

2010. március 26.

Diákvállalkozások expója

A valóságban is megállnák a helyüket

Tíz éve alakítanak virtuális diákvállalkozásokat a Boros Sámuel szakközépiskolában, így a valós cégek mintájára gyakorlatban is alkalmazhatják az üzleti gazdaságtan órákon tanultakat.

A gyakorló kft.-k minden évben expó keretében mutatkoznak be, idén a jubiláló rendezvényen az ifjúsági házban állították fel a standokat. A diákvállalkozások sokszínűsége igazi vásárhangulatot varázsolt. Hét különböző kínálattal jelentkeztek a tanulók, akik például partyszerve-zésre, cukrásztermékekre, vagy éppen extrém sport-felszerelések marketingjére szakosodtak.

2010. március 26.

Szerdán ismételnek

Végig nyílt és nem utolsó sorban, izgalmas mérkőzésen szenvedett 7-6-os vereséget hazai medencében a Bodrogi Bau Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabda együttese a BVSC ellen az elmúlt szombaton. A mieink egyetlen idei győzelme - az OSC ellen - a hétközi óvás következtében veszélybe került, ezért a kelleténél is paprikásabb hangulatban várta játékos és szurkoló a Vasutas elleni összecsapást.

Az első negyedben, bár helyzet akadt bőven mindkét kapu előtt, egyetlen gól született, és azt is a BVSC lőtte. A második nyolc perc elején megduplázta előnyét a fővárosi gárda, majd ez a két gólos BVSC-előny állandósult, egészen a harmadik negyed közepéig. Ekkor Éles és Tur-zai találataival 4-4-re feljött a Szentes, sőt az idény közben ismét a Szentes együtteséhez csatlakozó Turzai Gábor révén a vezetést is átvette dr. Tóth Gyula csapata. 5-5 után Zsivanovics is bevette Györke kapuját, ám ezzel a maradék puskaporát is ellőtte a Szentes, a nagy rohanásból és kapkodásból a BVSC jött ki jobban, ugyanis megfordította és 7-6-ra megnyerte az összecsapást a Vasutas. Pedig. Ha a végén kicsit jobban összpontosítanak Kaszáék, akkor most egy ponttal gazdagabb lehetne a Bodrogi Bau. És akkor az elszalasztott győzelem lehetőségéről még szót sem ejtettünk.

2010. március 26.

Harmadszorra bajnokok formációban

A formáció tagjai, balról jobbra: Szepesi Anetta, Pap Szandra, Zsiros Gabriella, Bori Ildikó, Kovács Bernadett, Prozlik Anna, Barna Lilla, Túri Bernadett, László Szilvia. Vida György, Török László, Kis Vencel, Borbás Csaba, Schwartz Péter, Bődi Richárd, Budai Attila, Kósa András, Bődi Dénes. Edzők: Szatmári Nagy Szilvia, Németh Anikó és László CsabaA Szilver TSE formációja március 20-án, Miskolcon sorozatban harmadik alkalommal szerezte meg a magyar bajnoki címet standard mix kategóriában. A parketten egyszerre táncolja 8 páros az öt standard táncot, a Szilver esetében László Csaba koreográfiájára. A sokszoros magyar bajnok táncos Németh Anikó segítségével tanította be az aranyérmet érő mozdulatokat. Nem véletlen a klub sikere, magyarázza Szatmári-Nagy Szilvia, hiszen itt az ország legjobb párosai alkotnak egy csapatot. A Szilver vezetője szerint a technikai tudásuk idehaza magasan a legjobb, világviszonylatban is a legjobbak között van, s más csapatokkal szemben náluk az egyéni teljesítmény is megmutatkozik. Ezért is kezdték el öt évvel ezelőtt a formációt. Ugyanis a sok kiváló páros közül nem mindenkinek adatik meg, hogy egyénileg a dobogó tetejére állhasson, így viszont mindannyian ott lehetnek, mondja Szilvia.

A versenyekre való felkészülés mellett a táncospárok számára pluszmunkát jelent a formációval való gyakorlás, de anyagi lehetőségeik miatt is csak heti kétszer két órára van lehetőségük, a szentesi sportcsarnokban illetve Csongrádon. Az egyenként 100 ezer forintos ruhák elkészítése is komoly terhet ró az egyesületre, minthogy a csapat összetétele mindig változik. A szeptemberi EB-re és az októberi vb-re valószínűleg még ez a csapat utazik, de a jövő évi magyar bajnokságon már biztosan új formáció lép parkettre. Szilviától megtudjuk, létezik a standard mellett latin változata is a formációs táncoknak, de ebben nem indulnak a Szilver táncosai, mert a felkészülés pénz, energia és idő kérdése. Hazai szinten sikeresek lehetnének ebben is, mondja az egyesület vezetője, de külföldön még nem annyira, pedig a magyar bajnoki címek halmozásánál ma már fontosabb számukra a minél jobb nemzetközi szereplés.

D. J.

2010. március 26.

Az első tavaszi pont

Két vereséget követően megszerezte első tavaszi pontját a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata. A mieink hazai pályán értek el 1-1-es döntetlent a Röszke ellen, de pontosabb helyzetkihasználással akár nagy gólarányú győzelmet is arathattak volna. Az első játékrész elején vezetést szerzett a Röszke, ami érezhetően "megfogta" a Kinizsit, ám néhány perc elteltével magához tért a Bozóki-csapat, gólt ekkor még nem, mindössze a kapufát sikerült eltalálniuk Strámáéknak.

A második félidőben egyenlített a Szentes, Nagy István átadását Balla Csaba váltotta gólra. A mérkőzés hátralévő perceiben állandó nyomás alatt tartotta ellenfele kapuját a Kinizsi, ám a legnagyobb helyzeteket sem sikerült gólra váltani, az utolsó átadásokba mindig hiba csúszott, így nem sikerült megszerezni a győztes találatot. A szorításból néha előre merészkedő röszkeiek veszélyes ellenakciókkal próbálkoztak, ezek közül az egyik kapufával végződött, a végeredmény azonban már nem változott, maradt az 1-1.

Bozóki Zoltán vezetőedző szerint végre volt tartása csapatának, kifejezetten formás támadásokat vezettek, hasonlóan jól játszottak, mint a Kiszombor elleni mérkőzés első 45 percében. Tették mindezt úgy, hogy borzasztóan fiatal gárdával lépett pályára a Szentes, hat ifjúsági játékos játszott. A következő fordulóban Csongrádra látogat a Kinizsi. A szombaton 16 órakor kezdődő összecsapáson eltiltás miatt továbbra sem állhat a csapat rendelkezésére a kapus Vadász Béla, illetve Páger György, míg Polyák András öt sárgalap miatt kénytelen kihagyni a két szomszédvár csatáját. A találkozó egyértelmű esélyese a feljutási álmokat dédelgető Csongrád, Bozóki Zoltán ennek ellenére bízik játékosaiban és a tisztes helytállásban.

H. V.

2010. március 26.

Népszerű a lövészverseny

A Kontavill Lövészklub és a Szabadidős Sportklub az elmúlt hétvégén rendezte meg szokásos tavaszi légfegyveres lövészversenyét a Legrand lőtéren.

Postás László, a lövészklub vezetője elmondta, több évtizede már annak, hogy ezen a lőtéren amatőr versenyzők hódolhatnak szenvedélyüknek. Évente két nagyobb nyílt versenyt rendeznek, tavasszal és a tél kezdetekor. Természetesen az "anyavállalaton" belüli sportnapokon, rendezvényeken is minden érdeklődőnek a rendelkezésére állnak.

A mostani rendezvényen 40 sportoló vett részt. (Vidéki versenyzők és csapatok is neveztek.) Minden kategóriában 10 próbát lehetett lőni, majd 20 értékelt lövést 30 perc alatt, 4 lőlapra kellett leadni, ötös sorozatban, tudtuk meg Ignácz János lövészetvezetőtől. A sportág egyre népszerűbb és örvendetes, hogy a fiatalok között is sok az érdeklődő. Ez azért is lényeges, mert a lövészet nagy fegyelmet és odafigyelést igényel.

Eredmények, női egyéni: 1. Varga Piroska (Csongrád), 2. Fenyvesi Magdolna 3. Varga Erika (mind a ketten, Szentes). Férfi egyéni: 1. Postás László, 2. Pusztai Péter, 3. Doktor József, 4. Ignácz János (mindannyian Szentes).

Ifjúsági leány: 1. Ignácz Ivett (Szentes), 2. Ádám Katalin (Csongrád), 3. Kalmár Helga (Bordány). Ifjúsági fiú: 1. Lázár Miklós (Szentes), 2 Vallyon Ádám (Csongrád), 3. Kerekes Dávid (Szentes).

Serdülő leány: 1. Kató Eszter (Csongrád), 2. Zádori Dalma (Bordány), 3. Kalmár Helga (Bordány). Serdülő fiú: 1. Szalkai Krisztián, 2. Bertus Szilárd, 3. Bertus Szilveszter (mindhárman Csongrád).

(garai)

2010. március 26.

Teljesült a fiatalok álma

Szirbik Imre, polgármester adta át a város fiataljainak a régóta várt extrém sportpályát az elmúlt héten, szombaton. Érdekes párhuzam; nyakkendős, öltönyös urak nyitják meg a létesítményt, mondanak jelszavakat a Nemzet Sportvárosáról, az ifjúság, a dinamizmus városáról.

Sokszor ezek a jelszavak, mondatok csak úgy elszállnak a levegőben. Ez ma attól valóságos, hogy most itt vagyunk, hiszen elkészült a fiataloknak egy újabb létesítmény, ami egy éven belül a műjégpályával együtt, növelte az uszoda, a sportközpont, a sportcsarnok adta sportolási lehetőségeket - hallhattuk a megnyitón.

2010. március 26.

Pótfűtés

- Pincér, ez a marhaszelet olyan, mint a cipőtalp!
- Hogy maga már mi mindent meg nem kóstolt!

2010. március 26.

Kis kukta

  • Gyors sonkás gombás metélt
  • Almatorta sütés nélkül
2010. március 26.

Ez rangadó lesz!

Egy idegenbeli vereség és egy hazai döntetlent követően ismét a győzelem ízét érezhette a Hungerit-Metal-Com Szentesi VK női vízilabda csapata. A mieink a fővárosban, a BVSC vendégeként arattak magabiztos, 10-5-ös győzelmet. A Hun-gerit jól, és ami a lényeg, gólerősen kezdett 4-0-ra, 5-1-re és 8-2-re is vezettek Kotováék, a végére pedig sikerült megőrizni az öt gólos előnyt. A találkozó legeredményesebb szentesi játékosa Kövér-Kiss Réka volt, aki három gólt szerzett, Takács Orsolya és Tóth Andrea 2-2, Győri, Hevesi és Kotova pedig egy-egy alkalommal vette be az ellenfél kapuját.

Zantleitner Krisztina vezetőedző örömmel nyugtázta csapata győzelmét, mint mondta, az elmúlt két mérkőzés tapasztalatait, tanulságait átbeszélték a lányokkal, amit pedig a mostani bajnoki előtt kért játékosaitól, azt maradéktalanul viszontlátta a medencében. Ami a folytatást illeti, a március 24-i Újpest elleni fővárosi összecsapáson egyértelműen a győzelem reményével szállt medencébe a Szentes, és a lányok nem is okoztak csalódást, 10-5-re verték ellenfelüket. Az igazi erőpróba március 27-én, szombaton 16.30 órakor lesz, ekkor a bajnoki középszakasz utolsó mérkőzésén a Dunaújváros együttesét fogadják a ligeti uszodában. A jelenlegi két legjobb hazai együttes összecsapása minden bizonnyal vérbeli rangadót, nagy harcot hoz majd, valamennyi szurkoló legnagyobb örömére.

H. V.

2010. március 26.

Felvételi

Hangszerbemutató hangversenyre várják az érdeklődőket március 30-án, kedden 17 órakor a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola és Hangversenyközpontba.

Ugyanitt felvételi meghallgatást tartanak március 31-én, szerdán és április 1-jén, csütörtökön 15-18 óra között.

2010. március 26.

Vikingek

A viking Dánia - válaszúton pogányság és kereszténység között címmel Szabó Dénes előadására várják az érdeklődőket a Koszta József Múzeumba. A Tájak, Korok, Múzeumok szentesi tagcsoportja szervezésében március 27-én, szombaton 15 órakor kezdődik a program.

2010. március 26.

Véradás

A FIDESZ-KDNP szentesi szervezete és a Dr. Bugyi István Kórház kiszállásos véradást szervez április 2-án, pénteken 14-17 óráig a Fidesz irodában (Kossuth u. 11.). A véradásra minden egészséges, 18. életévét betöltött személyt várnak! A szervezők kérik, hogy a véradáshoz vigyék magukkal személyi igazolványukat vagy jogosítványukat és TAJ-kártyájukat!

2010. március 26.

Romafórum

A FIDESZ-KDNP szervezésében romafórumra kerül sor március 30-án, kedden 16 órától a Nádas büfében (Szentes, Dankó P. u. 31.) A rendezvényen részt vesz Farkas Sándor, országgyűlési képviselő és Károlyi Sándor, a Csongrád Megyei Önkormányzat kisebbségügyi tanácsnoka.

2010. március 26.

Családi

Született: Barna Zoltán és Nedelkovics Anikó Évának Jázmin, Balázs Gergely és Bodzás Évának Gergely, Kiszely Attila és Szegi Katalinnak Attila nevű gyermeke.

Elhunyt: Ádász János István, Oláh Imréné Kása Jusztina, Kádár Imréné Hódi Etelka, Szarka Ferenc, Staberecz Mihály, Szabó Zoltán József, Nyiri János Sándor, Kádár Imre, Ratkai Lajosné Koczkás Etelka, Nagy László Istvánné Bringye Mária, Krizsán Antal Lajos.