2010. március 26.

Beszámolt az iparkamara

Nehéz gazdasági helyzet, csökkenő taglétszám

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szentesi kistérségi elnöksége 2003-ban szerveződött, és 2008 szeptemberében választották újra. A kistérségi elnökséghez tartozó települések: Szentes, Szegvár, Derekegyház, Nagymágocs, Árpád-halom, Fábiánsebestyén, Eperjes, Nagytőke. A kamara szakmai területéhez tartozóan a kistérségben 2008-ban összesen mintegy 1600 egyéni vállalkozót regisztráltak, ebből 54 kamarai tagot. A társas vállalkozások száma 850 körüli volt (közülük 87 kamarai tag). Azt követően 2009-re az egyéni vállalkozó kamarai tagok száma 44-re csökkent, a társas vállalkozóké pedig 71-re, az összes taglétszám 115.

A csökkenést nagynak ítélte beszámolójában Horváth István (képünkön) elnök. Mint mondta, három jelentős változás történt, a Legrand Zrt. 2009 elején, a Hungerit Zrt. 2010 elején kilépett, viszont a MetalCom Zrt. 2009. július 1-jével belépett, így 38 kilépő taggal szemben 7 belépővel számolhattak az elmúlt évben. A két meghatározó gazdasági potenciált képviselő, legnagyobb vállalkozás kilépése jelzi, hogy a helyi vállalkozások is nehéz helyzetbe kerültek a válság következtében, jegyezte meg az elnök, majd még hozzátette: az Optanet Kft. év közben áthelyezte székhelyét Csongrádra, így a kistérségi elnökség egy taggal csökkent.

- Az érdekképviseleti munkában elnökségünk leginkább a helyi ügyekre koncentrál. Elértük, hogy kamaránkat az önkormányzat 2006-ban tanácskozási jogú partnernek ismerte el. Így tagokat delegálhattunk a képviselő-testület mellett működő munkabizottságokba - tájékoztatott Horváth István, aki szerint nagyban erősítette pozícióikat, hogy 2006 októberében megválasztották önkormányzati képviselőnek.

Az elnök a továbbiakban szólt arról, hogy javaslataikat írásban is beadják az önkormányzatnak a vállalkozásokat érintő témákban. Mint például: a tervezett karbantartási, beruházási munkákról az önkormányzat rendszeresen tájékoztassa a helyi vállalkozásokat; legyenek rendszeres beszállítói egyeztetések az önkormányzat és a helyi vállalkozások között, hogy minél több megrendelést helyi vállalkozások nyerhessenek el. A nagy beruházási, karbantartási munkák legyenek kisebb részekben meghirdetve, hogy a kisebb vállalkozások is labdába tudjanak rúgni.

- A 2009. évi kamarai erőfeszítéseink legnagyobb eredményének tartjuk az önkormányzattal folytatott együttműködésünk terén, hogy elértük a gazdaságélénkítést szolgáló intézkedésekről szóló rendelet megalkotását. Ebbe a kamaránknál már 15 éve alkalmazott, bevált gazdaság-, és kereskedelem fejlesztési, valamint innovációs pályázati rendszert sikerült beépíttetni és mellé munkahelymegtartó és beruházásösztönző kedvezményeket elfogadtatni. A pályázati felhívást a polgármesteri hivatal meghirdette, március 31-iki beadási határidővel, az első döntés május 10-ig megtörténik - mondta Horváth István.

A helyi ügyfélszolgálati és képviseleti iroda a Munkácsy utcában, a Filep-házban, a Mérleg Adótanácsadó- és Könyvelő Irodában működik. Az iroda feladata - egyebek mellett - a kamara képviselete, népszerűsítése, a vállalkozások szolgáltatási igényeinek felmérése, tagsági és tagdíj ügyek intézése, kamarai- és céginformációk adása a vállalkozásoknak, szakmai rendezvények, tájékoztatók szervezése, pályázatok figyelése, ajánlása a vállalkozásoknak. Segítségnyújtás pályázatok kidolgozásában, Széchenyi-kártya szolgáltatások valamint pénzügyi- és adminisztratív ügyintézések. Az ügyfelek között nemcsak szentesi vállalkozókat találunk, hanem több csongrádi kistérségit is.

A megye gazdaságát fejlesztő, a kamarai munkát végző és segítő kistérségi vállalkozók, cégvezetők által elnyert kamarai elismeréseik 2008-ban és 2009-ben is gyarapodtak. Tavaly Tímárné Staberecz Teréz a Csongrád Megye Gazdaságáért Oklevelet kapta, amelyet az áprilisi küldöttgyűlés alkalmával vehetett át.

- A rendkívül nehézzé, itt-ott egyre kilátástalanabbá váló gazdasági helyzet komoly dilemma elé állít mindannyiunkat: mire is összpontosítsuk erőinket? A kamarai munkában egyik fő feladat a megújulás elősegítése a belső szervezeti munkában. Másik cél a taglétszám stabilizálása a folyamatosan érzékelhető csökkenés, erózió megállítása, majd a trend megfordítása lenne. A jelen helyzetben ez nagyon nehéz, szinte lehetetlen, amikor a vállalkozásoknak az életben maradásért kell küzdeniük. Ezért reális célként a fennmaradást és a kínálkozó lehetőségek maximális kihasználását tűzhetjük ki. Ennek érdekében folytatni kell a vállalkozások tájékoztatását a pályázati és más kedvezmények, könnyítések elérési lehetőségeiről. További erőfeszítésekkel el kell érni, hogy az önkormányzat a helyi vállalkozásokat részesítse előnyben megrendeléseinél - fejezte be szavait Horváth István.

Lovas József