2010. március 26.

Teljesült a fiatalok álma

Szirbik Imre, polgármester adta át a város fiataljainak a régóta várt extrém sportpályát az elmúlt héten, szombaton. Érdekes párhuzam; nyakkendős, öltönyös urak nyitják meg a létesítményt, mondanak jelszavakat a Nemzet Sportvárosáról, az ifjúság, a dinamizmus városáról.

Sokszor ezek a jelszavak, mondatok csak úgy elszállnak a levegőben. Ez ma attól valóságos, hogy most itt vagyunk, hiszen elkészült a fiataloknak egy újabb létesítmény, ami egy éven belül a műjégpályával együtt, növelte az uszoda, a sportközpont, a sportcsarnok adta sportolási lehetőségeket - hallhattuk a megnyitón.

A polgármester így folytatta beszédét:

- Sok-sok buktató volt az évek során, többször a fiókba került a terv, de mindig elővettük. Az akadályok leküzdése után a környéken egyedülálló korszerű és modern létesítmény készült el. Szükség van a számítógépre, de az arra való, hogy lássuk a világot, információt, barátokat, ismereteket szerezzünk. De álljunk fel a karosszékből, vegyük elő a labdát, a bringát, az úszófelszerelést, keressük meg a barátunkat, és vigyük magunkkal. Így lesz valóság a jelszavakból.

Baloghné Berezvai Csilla, a program megvalósítója elmondta, hogy 2005-ben, az akkor 12-13 éves fiatalok kérték, hogy az extrém sportok művelőinek a város adjon lehetőséget. Beadtak egy pályázatot, de nem nyertek. Ezután minden évben módosítottak a terveken, és 2009-re olyan pályázat jelent meg, ahova az addig elkészült terveket be lehetett adni. Elérkezett a nagy pillanat, nyertek és hozzá lehetett kezdeni a megvalósításhoz. A gyerekek sok-sok munkával járultak hozzá; takarítottak, törmeléket pakoltak, festettek és türelmetlenül várták, hogy a nagy álom beteljesüljön.

A technikai részletekről érdemes elmondani, hogy a pályaelemek egyedi, a gyerekek elképzeléseit is magába foglaló tervezéssel készültek és magyar gyártótól származnak. A pálya 14,5 millió forintba került, amiből közel 11 millió volt a pályázaton nyert összeg. A kerítést, a padokat, a térvilágítást, a biztonsági kamerarendszert és egyéb kiegészítőket a város által biztosított önerőből lehetett megvalósítani.

Elkészült a pálya használatára vonatkozó házirend. Mindenkinek, aki használni akarja, be kell tartania. A pálya meghatározott időben tart nyitva, felügyeletet a sportközpont biztosít. A használat térítésmentes, de csak olyanoknak ajánlják, akik megfelelő tudással, és biztonsági felszereléssel rendelkeznek. A használat közben elszenvedett sérülésekért a fenntartó nem vállal felelősséget.

G. Sz. I.