2010. március 26.

Ülésezik a képviselő-testület

Költségvetés - szemétszállítás - kórházi beszámoló

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja soros ülését a város képviselő-testülete. A napirendi pontok között szerepel az önkormányzat 2009-es zárszámadása is. Szirbik Imre polgármester értékeléséből kitetszett, az elején úgy tűnt, hogy forráshiány nélkül nem tudják megtervezni a költségvetést. Ez abból is látszott, hogy azok a szükséges kiadások, amelyeket a működés során teljesíteni kellene, többnek mutatkoztak, mint amennyi bevételt akkor reálisan számba lehetett venni.

A polgármester elmondta, az egész esztendő azzal telt el, hogy egy nagyon szigorú költséggazdálkodás mellett minden lehetséges erőt megmozgattak annak érdekében, hogy akár pályázatokkal, akár a bevételek beszedésével, akár új források feltárásával a költségvetés egyensúlyát biztosítsák. A város működési költségvetése forráshiány nélkül zárt, a tavalyi év valamennyi kiadását teljesíteni tudtuk úgy, hogy külső segítséget, hitelforrást nem kellett igénybe venni.

Kórházi beszámoló

Előzetesen a Dr. Bugyi István Kórház beszámolója is szerepelt volna az ülésen. Szirbik Imre ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztatta lapunkat: - Végtelenül szomorúnak tartom az egész kórházi ügyet, amely rávilágít arra, hogy egy szakmai kérdést hogyan lehet értelmetlen politikai irányba eltolni. Sajnálom, hogy a megyei közgyűlés vezetése ilyen döntést hozott, hiszen a képviselő-testület a munkatervében már novemberben jelezte, hogy ezt februárban, majd márciusban meg kívánja tárgyalni. Információim szerint a kórház vezetése időben elküldte a beszámolót a megyei közgyűlés elnökének. Az elnökasszony keddi levelében azt közölte, mivel nem volt ideje átnézni, így nem engedélyezi, hogy a kórház a szentesi testület előtt beszámoljon. Véleményem szerint ez a szentesi testület lenézését jelenti. Sajnálom, hogy a fideszes megyei vezetés ilyen irányba terelte az ügyet. - Ami elgondolkodtató: a város a kórház műtőtömbjének a pályázatát előkészítette, országgyűlési képviselőként sikerült elérnem, hogy ne egymilliárdra, hanem hárommilliárd forintra pályázzon a kórház, sajnos az első körben nem nyújtották be a pályázatot, bár a dokumentációkat a város a rendelkezésre bocsátotta. Tudom, hogy az országban nagyon sok kórház pályázott, most úgy érezzük, hogy veszélybe került a munka. A város továbbra is nyitott, és mindent megtesz, hogy a pályázatot sikerre vigye, de ahhoz partner is kellene! Erkölcsileg úgy érzem, hogy Szentes a megye vezetésétől egy nagy pofont kapott. A testület legközelebb májusban térhet vissza a téma tárgyalására - mondta a polgármester.

Szemétszállítás

Testület elé kerül a település hulladékgazdálkodási terve is. A szemétszállítással kapcsolatban a polgármester elmondta: mivel egy regionális lerakónak minimum 100 ezer embert kell ellátnia, innentől kezdve nem volt realitása, hogy az Szentesen teremtődjön meg. Ezért az önkormányzatnak városon kívüli elhelyezésről kellett gondoskodnia. Mint megtudtuk, a közbeszerzési eljárás lezajlott, a vitás ügyekben döntés született, így a város a vásárhelyi A. S. A-val kötött szerződést. A felgyőiek megtámadták az eljárást, annak közel 7,5 millió forintos többletkiadása lett, a képviselő-testület arra az álláspontra helyezkedett, hogy a közbeszerzés jogtalan megtámadásával keletkezett kár megfizetését érvényesíti.

(lovas)