2010. március 26.

Kis kukta

Gyors sonkás gombás metélt

Hozzávalók: 20 dkg tömlős sajt, 10 szelet főtt sonka (darabolva), 20 dkg gomba (szeletelve), 30 dkg száraz szélesmetélt tészta, 2 evőkanál tej, 1 nagyobb darab margarin vagy vaj, 1 ek. fokhagymakrém vagy 1 gerezd fokhagyma, frissen őrölt feketebors, friss vágott petrezselyem.

Elkészítése: Főzzük meg a száraztésztát, serpenyőben melegítsük meg a margarint, adjuk hozzá a fokhagymakrémet, a fokhagymát, adjuk hozzá a gombát és pirítsuk míg meg nem puhul. Adjuk hozzá a sonkát, a tejet és a sajtot. Melegítsük addig, míg a sajt és a tej fel nem melegszik. Frissen őrölt feketeborssal fűszerezzük, kevéske frissen vágott zöld petrezselyemmel megszórjuk. A tésztával összekeverve tálaljuk.

Almatorta sütés nélkül

Hozzávalók: 1 kg alma, babapiskóták, 2 cs. vaníliás pudingpor, 4,5 dl víz, cukor, fahéj, citromlé, 1,5-2 dl tejszín.

Elkészítése: Egy kapcsos tortaformát kirakunk jó szorosan babapiskótával. A lereszelt almát puhára pároljuk 2 dl vízben. A pudingporokat elkeverjük 2,5 dl vízben és az almára öntjük, sűrűsödésig főzzük. Édesítjük ízlés szerint cukorral, fahéjjal és egy kevés citromlevet adunk hozzá. Jól elkeverjük és melegen a piskótára öntjük a felét. Újabb babapiskóta-sor következik (picit bele is nyomkodhatjuk az almába), majd az alma másik fele. Elsimítjuk és betesszük a hűtőbe megszilárdulni. Mikor kihűlt 1,5-2 dl tejszínt és vastagon az almára simítjuk. A tejszín tetejére csokit reszelünk, vagy csoki tortadarát szórunk. Pár órát pihentetjük, miután kivettük a tortaformából szépen lehet szeletelni.