2010. március 26.

Rendészeti képzés a Zsoldosban

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola az idei tanévtől egy új lehetőséget nyújt az iskolaválasztás előtt álló nyolcadikosoknak; rendészeti képzésében vehetnek részt az ez iránt érdeklődő fiatalok. Az iskola igazgatója, Pintér Etelka és a 9. R osztály osztályfőnöke, Madarász Ildikó adott ezzel kapcsolatban bővebb felvilágosítást.

Az intézményvezető elmondta, hogy az új szak indításának az ötlete évekkel ezelőtt fogalmazódott meg az iskolában. A hosszadalmas engedélyeztetési folyamat első feltétele mindig az, hogy az adott tanintézet hiányszakma terén szándékozzon képzést indítani. A cél az volt, hogy a szentesi és környékbeli gyerekeknek valami újat tudjanak nyújtani a középiskolai kínálat piacán. A képzésre tavaly lehetett először jelentkezni, a mostani 9. R osztály tanulói az első fecskék. Jelentős túljelentkezés volt az elmúlt évben, és Pintér Etelka úgy látja, ez hasonló lesz idén is. Első helyen több mint 80 végzős általános iskolás jelölte meg a a rendészeti szakot, mint továbbtanulási célt. A felvételi eljárás során ez a szám még némileg módosulni fog, így ennél jóval több diák közül választják majd ki azt a 35-öt, akikkel szeptembertől elindul a következő évfolyam. A tagozat népszerűségét ezek a számok is bizonyítják, valamint az is, hogy a képzést a rendőrség és a honvédség is felkarolta.

Az igazgató beszámolt arról, hogy az osztály rendszeresen jár szakmai bemutatókra. A pályára való készülésüket az is segíti, hogy már az első évtől alapozó tárgyakkal egészül ki az oktatásuk, ezek kilencedikben az önvédelem és az információkezelés. A félreértést elkerülendő Pintér Etelka hangsúlyozta, hogy a tanulók négy év elteltével nem kapnak szakmát, erre az oktatási rendszer átalakulása óta már hazánk egyik szakközépiskolájában sincs lehetőség. A diákjaik érettségi vizsgát tesznek, amellyel ugyanolyan lehetőségeik vannak a továbbtanulásra, mint bármelyik más, középiskolát végzett társuknak, de ők az itt eltöltött éveik alatt a kötelező tantárgyakon túl az orientációt elősegítő szakmai tárgyakkal bővítik tudásukat. Tizedik és tizenegyedik évfolyamon katonai alapismereteket és jogi ismereteket tanulnak majd nagyobb óraszámban. Ezzel kapcsolatban az igazgatónő büszkén mutatott egy oklevelet, amelyet nemrégiben kaptak a Honvédelmi Minisztériumtól. Az irat tanúsága szerint kiemelt figyelemmel követik a szentesi képzést és választható érettségi tantárggyá minősítik a katonai alapismereteket.

Madarász Ildikótól megtudhattuk, hogy osztályában 28 fiatal tanul. A közösség nagyon jó, szeptember óta összeszokott társaság lett a fiúkból és lányokból. Szinte mindannyian az itt tanultaknak megfelelő pályára készülnek, egy részük katonaira, másik a rendészetire.

Nem sokkal a tanév kezdete után a kecskeméti repülőtérre látogattak el. A diákok mindent kipróbálhattak, nagy élmény volt számukra. Februárban a szentesi rendőrségen jártak, ahol minden kérdésükre készségesen válaszoltak az egyenruhások. Madarász Ildikó úgy véli, mind a két kirándulás alkalmával látszott a gyerekeken az érdeklődés, mindent nagyon szívesen végignéztek. A szakmai ismeretek bővítését április 1-jén folytatják. A DÖK-napot egy szegedi utazásra fogják felhasználni, ahol a Csillag börtönt és a rendészeti szakközépiskolát tekintik majd meg. Reményeik szerint hasonló utazásokat az ország határain túlra is tehetnek, folyamatosan keresik a kapcsolatot a hasonló profilú külföldi intézményekkel.

Pintér Etelka és Madarász Ildikó egyetértettek abban, hogy az iskola fontos miszsziót folytat a szak indításával. A rendész képzés a környéken egyedülálló. Azok a fiatalok, akik erre a pályára készülnek, plusz pontokat szerezhetnek az itt szerzett tanulmányaik során, és ez könnyebbé teheti majd a felsőfokú oktatási rendszerbe való jutásukat.

Kép és szöveg:
Králik Emese