2010. március 26.

Rendhagyó énekóra a Muzsikás együttessel

Járd ki lábam, járd ki most!

Kis falvaktól a nagyvárosokig, Magyarország és a határon túli magyarlakta vidékek sok településén járt már a világhírű Muzsikás együttes, ahol megannyi iskolában tartottak rendhagyó énekórát. Farkas Márta énektanár meghívása teljesült, és március 17-én a déli harangszó után néhány perccel a szentesi református nagytemplomban a Kiss Bálint Református Általános Iskola több mint 400 érdeklődő kisdiákja előtt csendültek fel a magyar népzene kincsei.

A Muzsikás tagjai - Sipos Mihály, Porteleki László, Éri Péter és Hamar Dániel percek alatt elvarázsolták az egybegyűlteket. Az elején még kissé kérdő tekintetek helyét gyorsan mosoly és felhőtlen érdeklődés vette át. Hamar Dániel magával ragadó módon mesélt az eleinktől örökölt kincsről, a népzenéről. Méltatta Kodály Zoltán és Bartók Béla érdemeit a népdalgyűjtés területén. Az erdélyi dallamok után bemutatta a népi muzsika jellegzetes hangszereit a nagybőgőtől a hosszú pásztorfurulyán keresztül a tamburáig. A zenészek megmutatták azt is, hogyan épül fel az egyes hangszerek szólamaiból a varázslatos közös zene. A református iskola diákjai külön meglepetésként a magyarlakta területek közül csak három településen ismert, négyszólamban megszólaló református dicséreteket is hallhattak. Megtudhatták a kisdiákok, hogy a falvakban milyen fontos közösségteremtő szerepe volt a zenének. Egyre elismerőbben szólalt meg a gyimesi, mezőségi, dunántúli és szász-csávási muzsika végén a taps.

A lakodalmakon a zene, az ének és a tánc mellett a csujogatóval lehetett még tovább fokozni a hangulatot. A rendhagyó óra végén pedig a zenekarvezető a lenyűgözve figyelő közönséget is bevonta: "Járd ki lábam, járd ki most, nem parancsol senki most! Jobbik lábam, jól vigyázz, mert a balom meggyaláz!" A tréfás dallamra a fiúk és a lányok más-más módon válaszoltak. A Kiss Bálint iskola diákjai pillanatok alatt egy igazi lakodalomban érezhették magukat, először kíséret nélkül gyakoroltak tanáraikkal, aztán rázendített a banda, és a nagybőgős intésére ötszázan zengték a csujogatót. A Muzsikás által játszott népzene varázslatos módon lopta be magát a jelenlévők lelkébe.

Minden résztvevő egy felejthetetlen élménnyel gazdagabban térhetett haza, s ajándékba még a Muzsikás tagjaitól egy könyvjelzőt is kaptak, melyen a megszólaltatott hangszerek és a zenekar tagjainak képein túl ott szerepeltek a már ismert sorok: "Járd ki lábam, járd ki most."

Karikó-Tóth Tibor