2010. március 26.

Diákvállalkozások expója

A valóságban is megállnák a helyüket

Tíz éve alakítanak virtuális diákvállalkozásokat a Boros Sámuel szakközépiskolában, így a valós cégek mintájára gyakorlatban is alkalmazhatják az üzleti gazdaságtan órákon tanultakat.

A gyakorló kft.-k minden évben expó keretében mutatkoznak be, idén a jubiláló rendezvényen az ifjúsági házban állították fel a standokat. A diákvállalkozások sokszínűsége igazi vásárhangulatot varázsolt. Hét különböző kínálattal jelentkeztek a tanulók, akik például partyszervezésre, cukrásztermékekre, vagy éppen extrém sport-felszerelések marketingjére szakosodtak.

A kezdetektől részt vesz a képzésben Somosné Puskás Krisztina közgazdász tanár. Mint elmondta, tíz éve indult be az akkor Pádár Zoltánné által vezetett iskolában az üzleti gazdaságtan gyakorlati képzés. Ezen belül céget alapíthatnak, és egy vállalat minden létező tevékenységét elvégezhetik a diákok, például a bérszámfejtést, marketingterv- és katalógus készítést, pénztárkezelést. A tevékenységi kör meghatározása, majd a pályázati kiírások után a cégvezetőség dönt a munkatársak felvételéről, vázolta fel a virtuális kft.-k létrejöttét a tanárnő.

A heti két tanórán túl otthoni feladatokat is jelent egy gyakorló vállalkozás működtetése. Ezeken az órákon más képességeket mérnek: itt az a diák kap jó jegyet, aki ügyes, talpraesett, jó kommunikációs és szervezőképességgel rendelkezik, csapatember. A tanárnő gyakorlati példákkal is érzékelteti szavait: ha valaki szeret számítógéppel foglalkozni, szerkeszthet rejtvényt, vagy katalógust, aki precíz, alkalmas a bérszámfejtésre, és így tovább. Közben az is kiderül, hogyan sajátították el más tantárgyak ismereteit.

Az eltelt évtized alatt egyre magasabb színvonalat tapasztaltak a tanárok, akik maguk is tanulnak, s a gyerekek is fokozatosan rájönnek annak ízére, hogy milyen önállóan dolgozni, szerepelni. Mintegy 120 diák vesz most részt a tanirodai képzésben. Jellemző, hogy az itt megszerzett ismeretekkel helyezkednek el a diákok, hiszen például valódi bérszámfejtő, számlázó programmal dolgoznak, amit a környező cégek is használnak. Sikeresek országos szinten is, az utóbbi években mindig helyezésekkel tértek haza, tavaly harmadikok, kétszer másodikok is voltak, büszkélkedett a tanárnő. Az expón is jutalmazták a legjobbakat: a legszebb standot, a legjobb szöveges és számítógépes bemutatkozást, de a közönség díja is gazdára talált. A szakmai tanárok díját az Energia Több-Let Kft.-nek ítélték, akik sárga-zöld standjuknál igyekeztek rávenni az embereket, hogy energiatakarékosabbak legyenek. Ügyvezetőjük, Gulyás Anett szerint az ötletet az a probléma adta, hogy Magyarországon hatalmas az energiafogyasztás, ebben próbálnak segíteni. A diáklányé volt az ötlet, amit közösen továbbfejlesztettek. Anett egy 12 tagú kft.-t irányít, s minden munkakörbe bele kell látnia, egyébként gazdaságtudományi karra készül a szegedi egyetemre.

Úgy érzi, hasznos tapasztalatokat szerezhetnek, hiszen sok a megrendelés, nagy az érdeklődés a vállalkozásuk iránt, mely szerinte a való életben is működne.

Darók József