XLI. évfolyam 38. szám

2009. szeptember 25.

Zöld lámpa a forgalomnak

Átadták a Vecseri-fokot

Ünnepélyes keretek között átadták a több hónapja munkaterületként működő Vecseri-fokot, így már hivatalosan is közlekedhetnek az autósok, motorosok és a kerékpárosok az érintett területen. Az útépítés három szakaszban valósult meg, a közúton és járdán kívül mintegy 150 parkolóhelyet alakítottak ki, megoldva ezzel a Széchenyi-ligeti strandfürdő körüli parkolási nehézségeket.

Az összesen 339,6 millió forintos munkálatok keretében - melyből 136,7 millió az önerő - először az úgynevezett Széchenyi-liget északi feltáró út, majd a Vecseri-foki összekötő út, azután pedig a parkerdőben épült Idősek Integrált Szolgáltató Centrumának telken kívüli útja és járdája készült el. Egységes útfelület épült ki a Nyár utcáig. Ennek eredményeként a Csongrádi útról a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon egyszerűbben megközelíthető. Ezen kívül parkolóhelyeket alakítottak ki a korábban a liget szélén folyó csatorna lefedésével.

2009. szeptember 25.

Európa ránk figyel

Örömünnep, hirdette a Jövőnkért Alapfokú Művészetoktatási Intézmény műsorának címe a Kossuth téri forgatagban. A Balance Moderntánc- és Néptánccsoport szeptember 19-i műsora közvetlenül a díjátadó-ünnepség előtt szórakoztatta a szép számú közönséget. Miközben a nagyszerű bemutatót néztük, már hallhattuk, hogy a díszkútnál gyülekező tömeg elindul a térre. Jászfényszaru Huszár Bandérium lovas huszárai vezették a menetet, őket követte a fábiánsebestyéni Desperado Művészeti Iskola mazsorettcsoportja, valamint Szentes Város Fúvószenekara. A vendégek sorát a Hunyadiak Örökében Hagyományőrzők zárták.

2009. szeptember 25.

Lesz ingyenes védőoltás a pedagógusoknak

Nagyot fordult a világ egy hét alatt. Az elmúlt heti lapszámunkban még arról írtunk, hogy azoknak dolgozóknak, akik gyermekekkel foglalkoznak, nem jár az ingyenes H1N1 elleni védőoltás. Hétfőn aztán Falus Ferenc országos tiszti főorvos budapesti tájékoztatójából kiderült, hogy térítésmentesen mégis hozzájuthatnak a pedagógusok - is - a védőoltáshoz. Mint mondta, három ütemben kívánják beadni az oltóanyagokat, először - szeptember 29-től - azoknak, akik súlyos betegségben szenvednek, a várandós nőknek, az egészségügyi dolgozóknak, valamint a lakosság biztonságát és alapvető ellátását szolgáló, illetve a kritikus infrastruktúrát működtető embereknek. A második ütemben a 14 év alatti egészséges gyermekeket és az oktatási intézmények dolgozóit oltják be, a harmadikban pedig a fél évesnél fiatalabb csecsemőkkel egy háztartásban élők kapják meg a védőoltást. Hat hónapos kor alatt a védőoltás nem adható be. A kétmillió oltóanyag kiszállítása szeptember 29-én kezdődik, ezt követően folyamatosan szállítják. Az oltás beadását követően két héten belül a védettség teljesen kialakul, és egy évig tarthat.

H. V.

2009. szeptember 25.

Lomtalanítás

A jövő héten az alábbi helyekről viszik el a feleslegessé vált használati tárgyakat. A lom elszállítása a megjelölt napon, fennakadás esetén a következő napon történik.

Október 1., csütörtök Felsőpárt II.: Vörösmarty - Korsós sor - Kolozsvári - Attila - Rákóczi F. utca által határolt terület, beleértve az Apponyi teret.

Nagyhegy: Nagypatéi dűlő - Nagyhegyszéli u. - Szarvasi u. által határolt terület.

Október 6., kedd Sárgapart: Derzsi K. J. - Rákóczi F. - Batthyány - Sima F. - Nádas sétány - Boros S. - Szalai u. - Dessewffy A. u. által határolt terület. Kertváros, Lakótelep: Csongrádi út és a Kurca által határolt terület, beleértve a Kertvárosi lakótelep, illetve a Kiss Zs. - Balogh J. - Hegedűs L. u. - Kurca sor által határolt terület.

2009. szeptember 25.

Ülésezik a testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja rendes ülését a helyi képviselő-testület. Súlyában vaskos, és tartalmában is komoly döntéseket elváró anyag áll a képviselők előtt. A napirend szerint beszámoló hangzik el a közterület-felügyelet és a közbeszerzési bizottság munkájáról. Az önkormányzat munkahelymegőrzés, az innováció és fejlesztés céljára saját forrású alapot kíván létrehozni. Ez igazából egy kamatmentes kölcsön formáját jelenti, mert a város költségvetése ma ilyen nagyságrendű alapot saját pénzbevételből nem tud teremteni, azt még vállalni tudja, hogy a kamatköltségeket biztosítja.

Nagy pályázatok kérdésében hoz alapdöntéseket a képviselő-testület. Ezek közül kiemelkedik az integrált városfejlesztési stratégiához kapcsolódó projektlistáról való döntés. Ajánlatot kapott a város a strand melletti területre kalandpark és szálloda építésére, a szakbizottság a céllal egyetért, támogatni kívánja. Arról is döntenek, hogy kiírják-e a közbeszerzési eljárást a hulladéklerakók között arra vonatkozóan, hogyha december 31-el nem hosszabbítják meg a szentesi lerakó működési lehetőségeit. A kérdés az, hogy a négy számításba vett hulladéklerakóval hogyan tudunk megoldást találni. Alapelképzelés: a város a szemét gyűjtését, szállítását nem adná ki a kezéből, ugyanakkor lerakás szempontjából azt a négy lerakót, amely Szentes térségéből elérhető - ez Sándorfalva, Felgyő, Szele-vény és Hódmezővásárhely - meg akarják versenyeztetni.

A gazdaság visszaesése kapcsán jelentősen megnőtt azoknak az üzleteknek a száma, akik profilváltást akarnak végrehajtani egy esetleges bérlőváltással, illetve az üzlet működését felfüggesztenék. Az önkormányzat eddig a forgalmi érték 25 százalékát kérte a bérleti jog átruházásához. A tervek szerint ez most megszűnne és három havi bérleti kaució lépne a helyébe. Ugyanakkor a bérleményeket városi övezetekbe osztanák. Mindezekről a képviselő-testület dönt majd a szeptember 25-i nyilvános ülésén.

2009. szeptember 25.

Borcimkék, mint a bortörténelem kifejezői

A III. Szentesi Bor- és Pálinkaünnepen nagysikerű előadást hallhattunk Mód László néprajzkutatótól, aki egyben - 2008 óta - a borlovagrend tagja is. Mint a bor, utazó nagykövete közel 10 éve végzett kutatásait, a borcimkék gyűjtésével, és elemzésével egészítette ki, és a magyar borkultúra megismerésével kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg az érdeklődőkkel.

A borcimkék gyűjtését évtizedekkel ezelőtt a Szent Vince borrend nagymestere, dr. Fülöp Mihály kezdte el, és a gyűjteményéből jött az ötlet, hogy kiállítás-sorozatot állítsanak össze. A kiállítás alapvetően az 1918 előtti cimkék egy részét mutatta be. Aztán ez az anyag tovább bővült, előbb Szegeden volt, most Budapesten a Budai Várban és a Nemzeti Galériában készül egy nagyszabású kiállítás, ami már napjainkig dolgozza föl ezt a témát.

2009. szeptember 25.

Iskolatörténeti kiállítás a levéltárban

150 éves a gimnázium

Tisztelt Hallgatóim!

Amikor a meghívásnak eleget téve eljöttek a mostani kiállítás megnyitójára, azt is tudták, hogy annak címe "A református algimnáziumtól az állami főgimnáziumig." Szentesi gimnáziumunk 150 éves múltjának sokrétű dokumentumait láthatják most itt összegyűjtve.

Eltűnődhetünk, hogy a 150 év sok-e vagy kevés? A református alapítású "oskola" első rektorai és tanulói ajkáról bizonyára fölcsendültek a reformátusok himnikus hangvételű 90. zsoltárának sorai: "Ezer esztendő előtted annyi, mint a tegnapnak az ő elmúlása."

Ha emberi léptékkel számolunk, a 150 esztendő 5 emberöltő. A gimnázium eddigi éveiben sok ezer tanítvány készült itt fel az életre.

2009. szeptember 25.

Lovagkereszttel tüntették ki Zolnay Károlyt

Évfordulónaptár - 2009.

65 éve, 1944. szept. 22-24. Felsőbb parancsra besorozták Szentesen az 1904-1908, valamint az 1915-1918-as születésű férfiakat.

65 éve, 1944. szept. 23. A Vörös Hadsereg alakulatai Békés és Csongrád megyék térségében átlépték a magyar-román határt. Csongrád megye térségében a 3. magyar hadsereg 23. tábori gyaloghadosztálya, valamint a 8. tábori póthadosztály alakulatai tartózkodtak. (A német-magyar ellentámadás, amely a "Cigánybáró hadművelet" fedőnevet viselte, a tervek szerint okt. 12-én indult volna.)

125 éve, 1884. szept. 24-én 85 éves korában elhunyt Pokomándy Gábor (1799- 1884) földbirtokos, volt uradalmi tiszttartó, vármegyei táblaíró, Szentes járási főszolgabíró, városi és megyei képviselő, az Úri Kaszinó és a Szentesi Takarékpénztár egyik alapítója és elnöke, a helyi Szabadelvű Párt elnöke.

2009. szeptember 25.

Szentes is segíti

Az európai összefogást

Az Európa Diploma és a Becsületzászló után Szentes megkapta az Európa Tanács második legrangosabb kitüntetését, az Európa Plakettet, többek között testvérvárosi tevékenységéért, különböző találkozók szervezéséért és konkrét karitatív munkájáért. A kitüntetést a napokban tartott ünnepségen adta át Szentesen Victor Ruffy, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tiszteletbeli tagja. Vele készítettünk rövid interjút:

- Ön szerint a szentesi eseménynek mi adja a jelentőségét, az értékét?

- Elsősorban az, hogy Szentes városban és térségében működő intézmények munkáját és ugyanilyen mértékben a civil lakosság érdemi szerepvállalását ismeri el az Európa Tanács. Minderről nagyon jó személyes tapasztalataim is vannak. Éppen ezért elégedetten és örömmel adhatom át az Európa Plakettet Szentes városának. Meggyőződésem, hogy az itteni közösség rászolgált erre a kitüntetésre.

- Mit nyújthat Európa számára egy olyan kisváros, mint Szentes?

- Erre az a válasz, hogy az Európai Unió mai politikai, kulturális és gazdasági tennivalóinak megoldása szempontjából rendkívül fontos a városok aktivitása, a civil lakosság kezdeményező magatartása. Kölcsönös eredmény Szentesen, hogy az intézmények és a polgárok nem távolodnak el egymástól, hanem az együttműködés lép előtérbe. Ez követendő és nagyon fontos példa mások számára.

- Ilyen megközelítésben, mit igényel a jövő?

- Az Európai Unió tagországai előtt nincs más út, mint együttműködni, együtt gondolkodni a közös fejlődés, a közös siker érdekében. Nem mindegy, hogy a nehézségek ellenére milyen összefogással, milyen teljesítménnyel valósítjuk meg feladatainkat, tekintettel a globalizáció hatásaira is - nyilatkozta Victor Ruffy, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének tiszteletbeli tagja.

- bert

2009. szeptember 25.

Határidő: szeptember 30.

Szeptember 30-ig adhatják be a nappali tagozatos egyetemi, főiskolai hallgatók a felsőoktatási önkormányzati támogatásra pályázatukat.

A pályázat elbírálása a pályázó szociális rászorultsága alapján történik, az önkormányzat képviselő-testülete pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló rendelete alapján.

Támogatásban részesülhet elsősorban az, akinek a családjában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a nyugdíjminimum 120 százalékát (jelenleg: 34.200 forint).

Pályázati igénylőlap és részletes felvilágosítás kérhető, illetve a pályázat benyújtható a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán (földszint 116. sz. szoba, tel.: 510-336).

2009. szeptember 25.

Borban a gyógyszer

A Szent Vince Borrend tagjává fogadott dr. Horváth Györgynek bevallása szerint kedvenc témája a borászat. Mostantól hivatalosan is népszerűsítheti a borkultúrát, igaz, a gyógyszerész ezt tette eddig is.

A gyógyszerész előbb a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban az érettségi mellé szőlész-borász végzettséget szerzett. A szakma alapjait
a pécsi szőlőskertekben és pincegazdaságokban tanulta meg. Aztán jött a vargabetű: gyógyszerésznek tanult, majd Szentesre kerülve paprikanemesítéssel kezdett foglalkozni. A szomszédvárban vettek egy 300 négyszögöl területű szőlőt, ahol, mint mondja, a család és a barátok számára termel bort, de azért egyszer-egyszer versenyen is megméretteti borait, s jött már haza érmekkel. - Az idei évjárat jónak tűnik az összetevők miatt, talán kevés kicsit a sav, de majd kiderül, még csak a mustot kóstolgattuk, mondja.

2009. szeptember 25.

Szentesen térfesztivál, Újszentesen falunapok

Külön helyszínen, de együtt

A Deák Ferenc iskola mazsorett csoportja az újszentesi diákokkalMíg városunkban az elmúlt hétvégén tombolt a 6. térfesztivál, a 3. Bor és pálinka ünnep, addig a testvérvárosban három napos falunapokat rendeztek. Számos eseménnyel köszöntötték szeptember 18 és 20. között a romániai Újszentesen a szentesiek betelepülésének 118. évfordulóját.

Az első két napon szakmai programok voltak, amelyek közül többet a 8 osztályos általános iskola megújult épületében, diákok és pedagógusok részvételével szerveztek. Helyszűke miatt most csak azt említem, amikor a községi pedagógusok fogadták a közeli Temesvár oktatási intézményeinek szakembereit, és bemutatták a legújabb tanítási módszereiket, és a legmodernebb oktatástechnikai eszközeiket. A "nagyok" jöttek falunkba tapasztalatcserére, nagy elismerés ez - újságolta Benkő Hajnal, a fogadó intézmény igazgatónője. Vasárnap már a szórakozásé volt a főszerep: igazi kirakodóvásári hangulat, sportversenyek, kulturális bemutatók - testvérvárosi fellépőkkel közösen, este pedig tűzijáték.

2009. szeptember 25.

Olasz barack, spanyol paprika a szentesi polcokon

.És a honi termék?

Magyarország egyelőre nem Dánia, utalva arra, hogy még messze vagyunk az élvonaltól agrárlehetőségeink kihasználásában, akár a minőségi termékek értékesítését, a korszerű technológiát, akár a földtulajdonlást és az ágazati foglalkoztatottságot nézzük. Ezek csak látszólag "nemzetközi" kérdések, mert aktuálisan átszövik az agrárszereplők mostani életét Szentesen és térségében is. Nem véletlenül mondja a városi önkormányzat mezőgazdasági-kereskedelmi- idegenforgalmi bizottságának elnöke, Móra József (képünkön) a következőket:

- Az Európai Uniós tagságunkkal mi is a szabad piacra társultunk, ahol oda-vissza, kölcsönösen áramolhat az áru, a tőke és a szaktudás. A szentesi kistermelő például a zöldséget vagy magánúton, illetve nagykereskedő közreműködésével értékesíti, vagy ha nagyobb mennyiségről és standard minőségről van szó, akkor a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének segítségével, szerződéses feltételek alapján. Az külön téma, hogy az áruházláncok idehaza és külföldön kis tételekkel nem foglalkoznak, csak nagyokkal.

2009. szeptember 25.

Érdekes

Móra József MSZP-és kép-viselő néhány érdekes dologra hívta fel a figyelmet az önkormányzat szeptemberi rendkívüli ülésén. A képviselő-testület a város első félévi költségvetési gazdálkodását vitatta meg. Elgondolkodtató, mondta a települési képviselő, hogy 2009. június 30. napján 11559 adóköteles gépjármű szerepelt nyilvántartásban az adóhatóságnál. A gyerekeket is beszámítva gyakorlatilag minden harmadik szentesinek van adóköteles gépjárműve. Ez 204 darabbal több az előző év hasonló időszakához képest.

2009. szeptember 25.

A megbecsülés hiánya

Húsz év az ipartestület élén

Bőhm Sándor szentesi iparos húsz éven át vezette a helyi ipartestületet. Az augusztus végi tisztújító közgyűlésen úgy döntött, nem vállalja tovább. Az erről szóló bejelentés, illetve a jelöltek nevének voksolás előtti felsorolása nem várt nehézséget okozott a leköszönő elnöknek. Percekig nem tudott megszólalni. Meghatódottan állt az elnökségi asztalnál, és a szavakkal küszködött.

Azt mondja, nehéz volt, de saját akaratából döntött így.

A Fővárosi Irodagéptechnikai Vállalatnál kezdte a munkát. Az országos cégtől Csongrád megye területét kapta feladatul. Minden hónapból több mint egy hetet tölthetett Szentesen. A régi Petőfi Szállóban lakott, majd Ibusz-lakást bérelt. A feleségével ötórai teán ismerkedett meg, közben bevonult katonának, majd miután letelt a két év, elhatározták, összeházasodnak.

2009. szeptember 25.

A székely szoborvos

Randevúk a Táncolónál

Szirbik Imre, dr. Csíky László és dr. Trogmayer Ottó a Táncoló székely szobor avatásán A szobrot, amikor talapzatára fölállították és még nem volt rajta lepel, két ifjú, egy fiú és egy lány nézegette és beszélgettek.

- Ki csinálta ezt a szobrot? - kérdezte az egyik.
- A szoborvos - felelte a másik.
- Mi a neve?
- Hát ő a Csíky Laci.
- Itt fogunk mi randevúzni ezentúl.

2009. szeptember 25.

Helyzetjelentés a karate világbajnokságról

Brezovai SándorBrezovai Sándor 10 nappal a verseny előtt úgy értékelte a helyzetet, hogy szakmai szempontból minden a helyén van, még néhány szponzor támogatását várja. Óriási promóciós tevékenység zajlik, ami most érkezik a hajrába. Közel 250 ezer szórólap került ki Budapesten, és egyre-másra kapnak lehetőséget az országos médiában. Nagyon nagy az érdeklődés, amit szeretnének még tovább fokozni, pl. óriásplakátokkal vagy a Kom-bino villamosokon elhelyezett plakátokkal.

A vb-n több mint 480 versenyző szerepel a nevezési és sorsolási listán, 60 ország képviselői lesznek jelen, és 19 világszervezet érzi úgy, hogy elfogadja Oyama szellemiségét. Sajnos, egy japán szervezet néhány napja - egyfajta belső meg nem értés, a lojalitás hiánya miatt - visszalépett, amihez természetesen joga volt. De a többiek ott lesznek.

2009. szeptember 25.

Újra nyit a Graffiti

Megtörténik végre, amiben sokan csak titokban reménykedtünk. Megnyílik ismét az underground körökben országos legendává vált rock-klub, a Graffiti, immár a magyar rockzene, mint a kultúra felső köreiben elismert művészeti ág érvényesülését segítő össznépi program, a PANKK hathatós támogatásával! A régi helyén (a sportszálló legfelső emeletén), a régi koncertszervezővel (Arató Mátyás) és a (egyelőre) régi zenei koncepcióval (punk-rock, under-ground rock, világzene). Úgy értesültem, pozitív fejlemények bekövetkezése esetén bővülhet a stílusirányzatok sora. (Személy szerint ska-nak és bluesnak örülnék, zenekarnevek noteszben. Progresszív rockról is álmodom, de József Attila ide vágó szavaira gondolva rögvest felébredek.)

Nagy az örömöm a hír hallatán, de az aggodalmam sem csekély. Több mint 15 év telt el ugyanis az előző Graffiti-éra vége óta. A törzsközönség többsége, a kilencvenes évek elejének tinédzserei megkezdték a családalapítás hosszú és felelősségteljes, szép időszakát. Egy, kettő vagy több gyermek nevelése (már és még) nehezen egyeztethető össze koncertlátogatással. Ráadásul, a gazdaságban és a társadalomban zajló, az emberek többségét hátrányosan érintő változások következtében meggondolandó, hogy mikor és mennyi pénz áldozható szórakozásra. És amikor áldozni lehet, mindenkor a diszkót választja-e a potenciális közönség: a tizen- és huszonévesek sokasága, vagy másra is kíváncsi? Mindent összevetve: érvényesülhet-e még - megfelelő számú közönség színe előtt - a rock-koncertek, az élő zene utánozhatatlan varázsa?

Ezek azok a kérdések és kétségek, amelyekre hamarosan megkapjuk az itt és most érvényes választ. Miként arra is, hogy folytatódik-e a Graffiti legendája?

Mindenesetre, a klub nyitására október 3-án, szombaton kerül sor a The Idoru és a punk-legenda Prosectura fellépésével. 8-án, csütörtökön az igen tehetséges szegedi, világzenében utazó csapat, a Sheket mutatkozik be Szentesen. Október 10-én Stroke-ot kapunk, és így tovább. További punkrock-legendák és friss, jó képességű bandák a láthatáron! (A fontosabb koncertekről később külön is hírt adunk.)

Addig is, még valami. Pajor Tamás énekelte egykor a Neuroticban a szállóigévé vált sort az egyik dalában: "a rock and roll az nem egy tánc"! Aki ezt tudja, érzi és átérzi, annak bizonyosan ott a helye a régi-új Graffiti klubban. És akinek most nyílik alkalma először kipróbálni, hogy mi is ez az egész, előtte sincs zárva az ajtó, sőt. Érte nyílt csak ki igazán!

Olasz Sándor

2009. szeptember 25.

Sikeres László-Mikes

A Szilver TSE legeredményesebb táncosai, László Csaba és Mikes Anna komoly eredményszériát tudhatnak maguk mögött. A tajvani Világjátékokon standard táncokban remeklő, s a tíztánc Európa-bajnokságon bronzérmet szerző kettős nemrég Szingapúrban hajtott végre bravúrt. A Millenium 2009 elnevezésű viadalon a standard kategórián kívül a latin táncok versenyében is parkettre lépett a kettős, s mind a két megmérettetést 3. helyezéssel zárták.

Szeptember közepén Vácott, a standard táncok magyar bajnokságán közös pályafutásuk során harmadszor állhattak a győzelmi emelvény tetejére. Nem voltak ott egyedül a Szilverből, hiszen a második helyen ismét a Szepesi József-Szepesi Judit páros végzett, s alig lemaradva tőlük 4. lett Szalkai Szabó Gábor Markó Ágnessel. A magyar bajnoki győzelem után a legjobbak Prágában indultak open versenyen, ahol Csabáék egy nagyon értékes 8. helyezést értek el, a Szepesi-testvérpár a 13. helyen végzett.

2009. szeptember 25.

A Kinizsi tenisz szakosztályának hírei

Csíziné Magyar Ildikó (képünkön) a Szentesi Kinizsi SZITE tenisz szakosztály elnökségi tagja a szakosztály jelenlegi helyzetéről és eredményéről számolt be.

Edzőként egy középiskolás csapattal és kezdő (8-12 éves) csoporttal foglalkozik, akik jelenleg tömegsport szinten sportolnak. A korábbi csapatát - egyéni elfoglaltsága miatt - Varga Péternek adta át, aki a teljesen kezdőkkel és a haladókkal foglalkozik. Szegedi Zoltán a Kiss Bálint általános iskolába járó gyerekeket - 1-8. osztályban - vezeti be a tenisz szépségeibe, és szervezi az iskolai teniszbajnokságokat.

Edzéseket hetente 2-3 alkalommal tartanak. Ez az anyagi helyzettől is függ, hiszen a teniszezés költségei is emelkedtek és a pályahasználatért is többet kérnek. A téli edzések meglehetősen korlátozottak, heti 10 órára van lehetőségük, és ezt kell beosztani a 8-10 csoport között. Sőt a tavaly bajnokságot nyert női csapat itthon lévő tagjainak is szükségük lenne edzésre. A női csapat sajnos nem tudott részt venni az első osztályú országos bajnokságon, mert volt, aki külföldre került ösztöndíjjal, míg a másiknak babája született. Az anyagi helyzet pedig nem tette lehetővé, hogy vendégjátékosokkal induljanak.

Az alkalmankénti pályahasználók, amatőrök közül is sokan abbahagyták a rendszeres teniszezést a megemelt pályadíj miatt. Máskor szinte egész nap pattogott a labda, különösen a szünidőben, ma egyre több az üresjárat. Arról nem is beszélve, hogy a talaj minősége is erősen kifogásolható. A múzeum mögötti pályán - bár rendszeresen karbantartják - szinte alig van salak.

A férfi csapat irányítását Varga Péter vette át Virág Istvántól. Ők az NB III-ban indulnak, ahol 8 területi csoportban összesen 64 csapat versenyez. A közelmúltban kezdődött a bajnoki küzdelmek őszi fordulója, és Orosházán 6-3 arányban győztek.

Csíziné Magyar Ildikó indult az országos pedagógus teniszbajnokságban a 45 év felettiek korcsoportjában, ahol egyéniben és párosban is (Kissné Katona Ágnessel, Baja) a dobogóra legfelső fokára állhatott fel. Az országos szenior teniszversenyen egyéniben 3. helyezett lett. Szeptember elején, Keszthelyen a 33. nemzetközi magyar bajnokságon - szintén korcsoportjában - egyéniben és női párosban 3., vegyes párosban - német versenyzővel - pedig az első helyezést szerezték meg.

Kép és szöveg:
Garai

2009. szeptember 25.

Végre pontszerzés

Bozóki Zoltán, a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapatának vezetőedzője bravúrnak tartotta volna még a pontszerzést is a Kistelek ellen, az elmúlt hétvégi hazai bajnoki összecsapás előtt. Nos, a tréner és játékosai örülhettek, egy jól szervezett gárda ellen szereztek pontot úgy, hogy a kistelekiek kétszer is vezettek a mérkőzésen, de a mieinknek ezúttal mindkét alkalommal sikerült egyenlíteniük. A találkozó első nagy helyzete Szentesnek adódott, Mihálynak ekkor nem sikerült gólt szereznie. Az első félidő közepén egy szabadrúgást követően megszerezte a vezetést a Kistelek, de a 45. percben egy mintaszerű ellenakció végén Mihály - ezúttal nem hibázott - bevette a vendégek kapuját. Az első játékrészben a vendégek birtokolták többet a labdát, de egy kivételtől eltekintve - a veszélyes fejest Gömöri hárította lábbal - igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani a Kinizsi kapuja előtt.

Fordulás után továbbra is a szentesi térfélen pattogott többet a labda, gól azonban csak a mérkőzés hajrájában született, egy partdobás után ismét a Kisteleknél volt az előny. Úgy tűnt három ponttal gazdagodnak a vendégek, ám a 85. percben, sarokrúgást követően Pataki Csaba lőtt szép gólt, kialakítva ezzel a 2-2-es végeredményt. Hosszú idő után újra pontot szerzett a Kinizsi, igaz, a csapat sorsolása sem volt könynyűnek mondható, hiszen az első hét helyezett együttes közül öttel találkoztak az elmúlt hetekben Bozóki Zoltánék. Két idegenbeli mérkőzés vár a következő két hétben a Kinizsire, előbb Nagymágocsra, majd Kiskundorozsmára utazik a csapat, amely továbbra is sereghajtó a megyei első osztályú bajnokságban.

H. V.

2009. szeptember 25.

Megalázó vereség

14-1 arányú kiütéses vereséget szenvedett a Le-grand-Szentes NB I-es fut-sal gárdája a múlt héten Berettyóújfalu együttesétől. A két brazil és három román játékossal megerősített bajnokcsapat, igazi esélyeshez méltóan rontott neki a 6 utánpótláskorú játékossal és a csak 3 cserével felálló vendégeknek. Sajnos, már az első percben a szentesi hálóban táncolt a labda, amit sűrűn követett a többi gól is. A több száz lelkes és sportszerű hazai közönség, óriási ovációval fogadott minden egyes találatot.

2009. szeptember 25.

23 órás tekergés

A tavalyi évhez hasonlóan, október 23-24-én ismét megrendezi a Pepita Macska Klub és Cseuz László a 23 órás ünnepi tekergést. A szervezők mindenkit várnak az év utolsó nagy kerékpáros megmérettetésére. Nevezni 2-10 fős csapatoknak lehet október 9-ig, a Szentesi Családsegítő Központban. Elsősorban közösségek (iskolai, baráti, családi, munkahelyi) jelentkezésére számítnak.

A rendezvényről részletes információk találhatók a tekerges.blogspot.com web-lapon, illetve a Családsegítő Központban személyesen, vagy a 63/561-515-ös telefonszámon.

2009. szeptember 25.

Csongrád-Szentes g-átfutás

Több mint 200 versenyző részvételével rendezték meg a 13. Csongrád-Szentes közötti futóversenyt, ami a g-átfutás jelzőt kapta, hiszen a futók a távot a gáton teljesítették. A versenyzők a hosszabb távon a csongrádi városháza elől, a rövidebben pedig a Tisza-híd szentesi oldalától, több korosztályban, több mint 30 kategóriában indultak. A közúti híd építése miatt a vasúti hídon jutottak át a futók a szentesi oldalra. A férfiak közül az abszolút győztes Vidovics Zoltán, a nők közül Pászti Edit, a gyermekek közül Szaszkó Dominik lett.

2009. szeptember 25.

Hőguta

Bemegy az indián a hivatalba.
- Jó napot, szeretném megváltoztatni a nevemet.
- Miért, mi a maga neve?
- "Messze szálló, színarany nyílvessző, mely mindig célba talál".
- Hmm, hát ez tényleg elég hosszú név. És mire akarja változtatni?
- "Zuttty!"

2009. szeptember 25.

Kis kukta

  • Gombás vese
  • Penne sonkával besütve
2009. szeptember 25.

Megmozgatták az izmokat

Két kerékkel egészségesebb

Szeptember 22. Európai Autómentes Nap. A Kossuth utca egy szakasza az autóktól, motoroktól elzárva. Csend van, érezhetően jó a levegő és csodálatosan szép az idő. Több helyről hallani: gyakrabban szervezhetnének hasonlókat. Az alkalomból több rendezvény volt a városban, amelyeken több százan vettek részt. A Legrand Zrt. a "Két kerékkel egészségesebb" sportrendezvénnyel első alkalommal csatlakozott az Európai Autómentes naphoz.

A cég szeptember 22-ére mozgósította a város általános és középiskolásait, szüleiket és tanáraikat, hogy kerékpározzanak együtt.

2009. szeptember 25.

Szájba rúgta vetélytársát

Környezetkárosítás bűntette miatt indult eljárás egy vállalkozó ellen, aki Szentes határában nagy mennyiségű állati eredetű trágyát szórt szét egy olyan földterületen, amely nem az övé. Ráadásul szintén más földjén legeltette libáit, tette mindezt úgy, hogy azon a földterületen lévő növényzetet károsította.

Betörtek a nagymágocsi óvodába, szeptember 16-ára virradóra. A tolvajok felfeszítették a bejárati ajtót, majd az épületből 15 ezer forint készpénzt vittek magukkal.

Betörő járt az egyik Bocskai utcai tízemeletesben is. A tettes hengerzár-töréssel jutott be a lakásba, ahonnan 60 ezer forint készpénzt, pendrive-ot és egy ezüst zsebórát vitt magával szeptember 16-án délelőtt.

180 ezer forintot és dohányárut lopott a tolvaj az egyik Mágocsi úti sörözőből keddre virradóra.

Néhány nappal ezelőtt történt, hogy egy hölgy jelent meg volt élettársának új párjánál, akivel szóváltásba keveredtek, majd tettlegességig fajult a vita kettejük között. A korábbi élettárs bántalmazta "riválisát", akit nemes egyszerűséggel szájon térdelt, és nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket okozott neki. A támadó ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt indult büntetőeljárás.

H. V.

2009. szeptember 25.

Kupameccs

A Bodrogi Bau-Offshore Outlet Szentesi VK férfi vízilabda csapat a B csoport házigazdájaként az Eger, az Újpest és az Ybl együttesét látják vendégül. 26-án, szombaton 11-től az Eger, 16 óra 30 perctől az Újpest, majd vasárnap 10 órától az Ybl lesz a soros ellenfél. A csoportból két csapat jut tovább.

2009. szeptember 25.

Családi

Született: Bozó Antal Richárdnak és Danti Biankának Dávid Dominik, Baranyi Imrének és Kósa Ágnesnek Lili nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Gál István és Bónus Tünde Veronika, Kocsis Gábor és Berényi Hajnalka.

Elhunyt: Pető Lászlóné Székely Edit Ágnes, Hegedűs Bálintné Csendes Etelka, Szélpál Gézáné Labádi Erzsébet, Szénási István, Labancz Ferencné Lénárt Emília, Szegi Józsefné Sebők Piroska, Kocsis Sándor.