2009. szeptember 25.

Zöld lámpa a forgalomnak

Átadták a Vecseri-fokot

Ünnepélyes keretek között átadták a több hónapja munkaterületként működő Vecseri-fokot, így már hivatalosan is közlekedhetnek az autósok, motorosok és a kerékpárosok az érintett területen. Az útépítés három szakaszban valósult meg, a közúton és járdán kívül mintegy 150 parkolóhelyet alakítottak ki, megoldva ezzel a Széchenyi-ligeti strandfürdő körüli parkolási nehézségeket.

Az összesen 339,6 millió forintos munkálatok keretében - melyből 136,7 millió az önerő - először az úgynevezett Széchenyi-liget északi feltáró út, majd a Vecseri-foki összekötő út, azután pedig a parkerdőben épült Idősek Integrált Szolgáltató Centrumának telken kívüli útja és járdája készült el. Egységes útfelület épült ki a Nyár utcáig. Ennek eredményeként a Csongrádi útról a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon egyszerűbben megközelíthető. Ezen kívül parkolóhelyeket alakítottak ki a korábban a liget szélén folyó csatorna lefedésével.

Az önkormányzat a munkálatokra még 2007-ben pályázott a Dél-alföldi Operatív Program keretében. A közbeszerzési eljárást kétszer kellett kiírni, a kivitelezési munkát a szarvasi székhelyű Integrál Zrt. nyerte el, s tavaly ősszel beindult az építkezés. A kiírt határidő előtt két hónappal befejezte a cég az átépítést, melynek eredményeként jó minőségű aszfaltúton közelíthető meg a ligeti sportuszoda. Az autósok gépjárműveiket egy 150 férőhelyes parkolóban hagyhatják az üdülőközpont szolgáltatásainak igénybevételekor.

A területet érintő beruházások azonban - mint ahogyan az átadó ünnepségen elhangzott - még nem fejeződtek be, hiszen az önkormányzat fejlesztési lehetőségekre pályázik.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő elmondta: Szentes az elmúlt években közel 60 kilométernyi utat újított meg, a most átadott szakasz pedig ugyan-csak 400 méteres, de nagy jelentőségű, mert azon túl, hogy elvezet a tavaly átadott 100 férőhelyes otthonhoz, és fizikailag is közelebb hozza a városhoz a létesítményt, föltár egy 160 éves természetvédelmi területet is. A strand és az üdülőközpont járműforgalma eddig a parkon keresztül folyt, ezért született meg az a döntés, hogy készüljön el egy feltáró út, amely azokat a területeket is kinyitja, melyeken a városban további fejlesztésekre is sor kerülhet, magántőke bevonásával. A másik, hogy a megépült út megfelelő teherbírást és védelmet biztosít a természetvédelmi területnek. A polgármester elmondta, hogy már írják a strand további fejlesztését, s azon túl a város idegenforgalmának fejlesztését megcélzó pályázatokat, melyek azt szolgálják, hogy az idegenforgalom a város húzóágazata legyen, és gazdasági alapjait erősítse. Az átadó ünnepségen Varjú László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára a fejlesztésekhez kapcsolódva kiemelte, hogy ebben az időszakban Magyarországon 1200 olyan projekt van, ami hasonlít a szentesihez. 2440 milliárd forintos értékben zajlik közvetlen beavatkozás útépítésben, kórházépítésben, terek felújításában, iskolaépítésben. Ez pedig egy világgazdasági válság sújtotta időszakban nagy lehetőséget biztosít a vállalkozások számára. Az államtitkár szerint az Európai Unióhoz való csatlakozás óta Magyarország megtanult pályázni, dr. Kozma József a DARFÜ elnöke pedig arra emlékezetett, hogy nyertes projektek sora bizonyítja Szentesen a szakszerű és kemény munkát.

Cseh-Lakos