2009. szeptember 25.

Szentesen térfesztivál, Újszentesen falunapok

Külön helyszínen, de együtt

A Deák Ferenc iskola mazsorett csoportja az újszentesi diákokkalMíg városunkban az elmúlt hétvégén tombolt a 6. térfesztivál, a 3. Bor és pálinka ünnep, addig a testvérvárosban három napos falunapokat rendeztek. Számos eseménnyel köszöntötték szeptember 18 és 20. között a romániai Újszentesen a szentesiek betelepülésének 118. évfordulóját.

Az első két napon szakmai programok voltak, amelyek közül többet a 8 osztályos általános iskola megújult épületében, diákok és pedagógusok részvételével szerveztek. Helyszűke miatt most csak azt említem, amikor a községi pedagógusok fogadták a közeli Temesvár oktatási intézményeinek szakembereit, és bemutatták a legújabb tanítási módszereiket, és a legmodernebb oktatástechnikai eszközeiket. A "nagyok" jöttek falunkba tapasztalatcserére, nagy elismerés ez - újságolta Benkő Hajnal, a fogadó intézmény igazgatónője. Vasárnap már a szórakozásé volt a főszerep: igazi kirakodóvásári hangulat, sportversenyek, kulturális bemutatók - testvérvárosi fellépőkkel közösen, este pedig tűzijáték.

Szentesről önkormányzati képviselők, a Deák Ferenc Általános Iskola 35 fős küldöttsége, a Szabadidős Sportklub kispályás focicsapata és társas tánc csoportja utazott a mintegy 160 km-re fekvő testvérvárosba, hogy részese legyen az ünnepnek. Az Újszentesi Tanács délelőtt ünnepi ülést tartott, ahol Szilágyi Géza polgármester az első nyolc hónap tevékenységéről számolt be. Itt szólalt fel Ollai Istvánné önkormányzati képviselő, aki átadta a szentesiek és a polgármester üdvözletét a község tanácsosainak. Örömmel adott tájékoztatást az egy nappal korábban a Kurca-parti településnek átadott Európai Plakettről, amihez gratuláltak a tanács tagjai. Délután képviselőtársával, Törőcsik Zoltánnal látogatást tettek az óvodában, tájékozódtak a nevelési körülményekről, majd játékokat adtak át az intézménynek. Eközben a sportklub labdarúgói 12-3 arányban győztek a helyiek ellen, és a kupát is megnyerték. A négy órás kulturális bemutatókban lépett fel az általános iskola majorett csoportja, illetve a klub táncospárjai. Az iskolások csoportja a helyi diákokkal együtt közös produkciót is előadott. Bálint József, újszentesi kulturális tanácsos elmondta, hogy a szentesi térfesztiválon három tánccsoportjuk szerepelt, és ők is szívesen fogadták egy nappal később falujukban a szentesieket. Azt is megtudtuk, hogy Szerbiából Tordáról, Magyarországról Sándorfalváról is, mint testvérvárosokból érkeztek fellépők, barátok.

A Léhi Gábor vezette Szabadidős Sportklub a községi civilszervezetekkel előzetes egyeztetések, és tárgyalások után megállapodtak a következő időszak közös tennivalóiban. Hasonló megbeszélések folytak a két település iskoláinak további együttműködéséről is - adott tájékoztatást Varga Sándorné, a Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója.