2009. szeptember 25.

Helyzetjelentés a karate világbajnokságról

Brezovai SándorBrezovai Sándor 10 nappal a verseny előtt úgy értékelte a helyzetet, hogy szakmai szempontból minden a helyén van, még néhány szponzor támogatását várja. Óriási promóciós tevékenység zajlik, ami most érkezik a hajrába. Közel 250 ezer szórólap került ki Budapesten, és egyre-másra kapnak lehetőséget az országos médiában. Nagyon nagy az érdeklődés, amit szeretnének még tovább fokozni, pl. óriásplakátokkal vagy a Kom-bino villamosokon elhelyezett plakátokkal.

A vb-n több mint 480 versenyző szerepel a nevezési és sorsolási listán, 60 ország képviselői lesznek jelen, és 19 világszervezet érzi úgy, hogy elfogadja Oyama szellemiségét. Sajnos, egy japán szervezet néhány napja - egyfajta belső meg nem értés, a lojalitás hiánya miatt - visszalépett, amihez természetesen joga volt. De a többiek ott lesznek.

A szakmai stáb teljes, a sorsolás, a verseny forgatókönyve elkészült, és az aréna fogadókész. Előre annyit lehet elmondani: a gálára egy fantasztikus fény-, hang- és egyéb látványshow készül, ami meghaladja a K-1-es látványt, hangulatot, képet, talán még Európában is egyedülállóan. 130 m2-es kivetítőn követhetik a nézők az eseményeket. Vendégként eljön a többszörös K-1-es profi világbajnok Semmy Schilt, akit a szerződése ezen a versenyen nem enged indulni, pedig az egyik szövetségnek 6 danos karatékája.

Magáról a küzdelemről annyit mindenesetre érdemes tudni, hogy a bírók semmilyen szabálytalanságot nem engednek, megkövetelik az ellenfél és a kyokushin tiszteletét, a sportszerű és szabályos küzdelmet, különben leléptetik a versenyzőt. A küzdelmek a férfiaknál - ágyékvédő kivételével - minden védőeszköz és cipő nélkül zajlik.

Lantos LehelLantos Lehel a legfiatalabb és az egyetlen szentesi résztvevője a versenynek, a maga 17 évével. A legtisztább kyokushin szabályok szerinti küzdelemben egy 23 éves algériai versenyző lesz az első ellenfele. Lehel az ellenfelét nem ismeri, de valószínű, hogy nem kezdő, és mivel sokan jönnek Algériából, az is valószínű, hogy az ott népszerű sportágban, képzett sportolóról van szó.

A nyári szünet Lehel számára a felkészüléssel telt el. Napi két-három edzéssel készült külön edzésterv alapján. A fizikai edzéseket egyénileg végezte, míg a taktikai, technikai gyakorlatokban sensei Brezovai Sándor és a csoporttársak támogatták.

És még valami a vb-vel kapcsolatban. A Dr. Papp László Sportcsarnok előtti Oyama Emlékparkot szeptember 30-án, szerdán kibővítik. A tervek szerint több ezer ember lesz itt - külön buszokkal hozzák a versenyzőket, a csapatvezetőket és a kísérőket - Budapestről. Eljönnek a világszervezetek vezetői is. (Ezt a programot jelenleg szervezik.) Látványos kísérő programok színesítik a több száz éves eredeti japán hagyomány szerint lefolytatott szertartást, amit igazi shinto papok, az 1200-as évekbeli öltözetben fognak vezetni. Lesz emlékfal-avatás, ami jelképezi Budapest és Szentes városának a tiszteletét a világ felé. Rajta lesz minden jelenlévő világszervezet logója, majd megemlékeznek az alapítóról. Ezen kívül tűz-zsonglőrök, ázsiai dobosok és még sok program várja az érdeklődőket.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre