2009. szeptember 25.

Borban a gyógyszer

A Szent Vince Borrend tagjává fogadott dr. Horváth Györgynek bevallása szerint kedvenc témája a borászat. Mostantól hivatalosan is népszerűsítheti a borkultúrát, igaz, a gyógyszerész ezt tette eddig is.

A gyógyszerész előbb a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban az érettségi mellé szőlész-borász végzettséget szerzett. A szakma alapjait a pécsi szőlőskertekben és pincegazdaságokban tanulta meg. Aztán jött a vargabetű: gyógyszerésznek tanult, majd Szentesre kerülve paprikanemesítéssel kezdett foglalkozni. A szomszédvárban vettek egy 300 négyszögöl területű szőlőt, ahol, mint mondja, a család és a barátok számára termel bort, de azért egyszer-egyszer versenyen is megméretteti borait, s jött már haza érmekkel. - Az idei évjárat jónak tűnik az összetevők miatt, talán kevés kicsit a sav, de majd kiderül, még csak a mustot kóstolgattuk, mondja.

A borász gyógyszerészek évente tartanak összejöveteleket, amikor is elbírálják egymás borait, egy kézikönyvben dr. Horváth György is szerepelt. A gyógyszerészek sokoldalúságát jelzi, hogy megjelent szakácsművészettel kapcsolatos kiadványuk is. Az egészséges borfogyasztásról még a szakirodalomban is megoszlanak a vélemények. Dr. Horváth György úgy gondolja, ha valaki egészséges, napi 1-2 pohár nem árt meg. Az is mindegy, vörös vagy fehér nedűről van szó, mindkettőben megtalálhatók hasznos vegyületek. Nem mellékes jókedvre derítő hatása sem, a magyar úgyis eléggé búskomor nemzet, mondja a gyógyszerész.

- Ilyen szempontból szerencsénk van, mert nem túl erős homoki borok vannak körülöttünk, a hegyvidéki borokkal viszont már csínján kell bánni, magyarázza.

A legutóbbi szentesi bor-és pálinkaünnep alkalmával fogadták a Szent Vince Borrend tagjává a borász-gyógyszerészt, akitől megtudjuk: ez meghívásos alapon működik, bármelyik borrendi tag ajánlhat jelöltet a felvételre. A renden belül egy nagytanács dönt az alkalmasságról. Ha elfogadják, a közgyűlés elé viszik, s amikor mindenki rábólint, következhet az avatási szertartás. Ezt láthatták a borfesztiválra kilátogatók, amikor is betekintés nyerhető a borrendbe, mely a közönség felé is nyitott, mindenki számára érthetővé téve a borkóstolás titkait. Ezt követi az avatás, esküszöveggel, s a régi hagyományok szerint karddal. Borrend tagja nem csak borász lehet, így a Csongrád és Békés megyét felölelő Szent Vince Borrendben sem csak azokat találunk, hiszen Békésben alig van szőlő. A borkultúra népszerűsítésében van fontos szerepe a tagoknak, elsődlegesen a magyar borok fogyasztását szeretnék terjeszteni. A 22 hazai borvidék széles skálát kínál a fajtákból. Dr. Horváth György elmesélte: francia és német vendégeik hüledeztek, hogy lehet itt ilyen sok borvidék, hiszen náluk egy nagyobb, mint hazánkban az összes együttesen. Megkóstoltatták velük a különböző terméseket, aztán változott a véleményük: itt tényleg mindenki megkapja az ízlésének megfelelő bort. Ha dr. Horváth Györgytől kérdezik, melyik a jó bor, az a válasza: amelyik ízlik, kinek-kinek milyen. A rendszerváltáskor nagyon sok, nem éppen jó minőségű bor került a piacra, de ma már a magyar borászok számtalan éremmel térnek haza a külföldi borversenyekről, az ország ott van Európa élmezőnyében, nyugtázza a borrend tagja. A kertbarátok körével, melynek elnöke, időnként bortúrákra járnak, novemberben mennek legközelebb, az új termést kóstolni.

D. J.